Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 11.6.2021 14:39:29

Novosti v Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o trošarinah (ZTro-1A)

Rubrika: Carina, intrastat, trošarine, uvoz in izvozprint Natisni

V Uradnem listu Republike Slovenije št. 92/2021 z dne 8. 6. 2021, je bil objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o trošarinah, ki bo začel veljati 23. 6. 2021.

Na povezavi so izpostavljene bistvene novosti.

Namesto predpisanega postopka popisa zalog se določa samo obveznost evidentiranja količine drobno rezanega tobaka in cigaret na zalogi (3. člen)

V devetem odstavku 8. člena ZTro-1 se v zvezi z nastankom obveznosti za obračun razlike trošarine, ko se zviša trošarina ali drobnoprodajna cena za drobno rezani tobak in cigarete, ki so na zalogi pri trgovcu in izven trošarinskega skladišča, namesto predpisanega postopka popisa zalog določa samo obveznost evidentiranja količine drobno rezanega tobaka in cigaret na zalogi. Evidentiranje količin se opravi na dan pred spremembo trošarine ali drobnoprodajne cene, podatke o zalogi trgovec pošlje z obračunom razlike trošarine.

Vzpostavlja se pravica do vračila trošarine v primeru znižanja trošarine ali drobnoprodajne cene za tobačne izdelke (5. člen)

Sprememba 19. člena ZTro-1 vzpostavlja pravico do vračila trošarine v primeru znižanja trošarine ali drobnoprodajne cene za tobačne izdelke. Pravico do vračila trošarine lahko uveljavijo trgovci, ki imajo tobačne izdelke na zalogi izven režima odloga plačila trošarine, ob znižanju trošarine ali drobnoprodajne cene.

Obvezno elektronsko vlaganje vlog za vračilo trošarine (6. člen)

Z novim 20.a členom se določa obveznost za osebo, ki uveljavlja vračilo trošarine na podlagi ZTro-1 in opravlja dejavnost, da zahtevek za vračilo trošarine predloži v elektronski obliki prek informacijskega sistema davčnega organa, s čimer se opušča uveljavljanje vračila trošarine z vložitvijo zahtevka v papirni obliki. Z namenom, da lahko vložniki pravočasno zagotovijo potrebne tehnične pogoje za vložitev zahtevka v elektronski obliki, bo obveznost vlaganja zahtevka za vračilo trošarine v elektronski obliki veljala od 1. januarja 2022 dalje. Navedeno velja tudi za fizične osebe, ki so v registru kmetijskih gospodarstev pri ministrstvu, pristojnem za kmetijstvo, evidentirane kot nosilci kmetijskega gospodarstva in uveljavljajo vračilo trošarine za kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo (94. člen ZTro-1). Za osebe iz drugih držav članic ali držav članic EFTA se do pridobitve davčne številke v Sloveniji omogoča uveljavljanje vračila trošarine z vložitvijo zahtevka v papirni obliki.

Gibanje trošarinskih izdelkov v režimu odloga v Sloveniji (7. člen)

S tem členom se 22. člen ZTro-1 dopolnjuje tako, da se omogoči gibanje v režimu odloga plačila trošarine za trošarinske izdelke, ki so v trošarinskem skladišču, za oskrbo plovil in letal ali za trošarinske izdelke, ki so v davka prosti prodajalni, v trošarinsko skladišče. V zvezi z gibanjem trošarinskih izdelkov iz davka proste prodajalne v trošarinsko skladišče se določa obveznost vložitve vloge za odobritev gibanja za imetnika dovoljenja za davka prosto prodajalno.

Oproščena raba etilnega alkohola (9. člen)

Z novim desetim odstavkom 72. člena ZTro-1 se določa uporaba etilnega alkohola, ki je oproščena plačila trošarine, če se uporablja v proizvodnem procesu, pri katerem končni izdelek ne vsebuje alkohola.

Obdavčitev elektronskih cigaret tudi v primeru, če polnilo ne vsebuje nikotina (11., 12., 21., 22. člen)

S spremembo 85. člena ZTro-1 se uvaja trošarino za vse vrste tekočin za elektronske cigarete, tudi tiste brez nikotina. Trošarina za polnila brez nikotina je določena v znesku 0,08 evra za mililiter polnila. Za nikotinska polnila se ohranja veljavni znesek 0,18 evra za mililiter polnila. Navedena ureditev se začne uporabljati 1. avgusta 2021. Do takrat se obračunava trošarina v skladu z ureditvijo, ki je veljala do spremembe Zakona o trošarinah in sicer: samo za nikotinska polnila v znesku 0,18 evra za mililiter polnila.

Osebe, ki prodajajo breznikotinska polnila za elektronske cigarete končnim potrošnikom ter uvozniki in trgovci na debelo, morajo na dan 31. julija 2021opraviti popis zalog polnil brez nikotina za elektronske cigarete in do 10. septembra 2021 plačati trošarino.

Uskladitev z Uredbo o samooskrbi, ki uvaja novi obliki samooskrbe: samooskrba večstanovanjske stavbe in skupnost na področju energije iz obnovljivih virov (skupnosti OVE) (16. člen)

S spremembo šestega odstavka 90. člena ZTro-1 se določba nadgradi tako, da omogoča samooskrbo ne samo lastnikom enostanovanjskih hiš ali poslovnih objektov (individualna samooskrba), ampak tudi različnim tipom skupnosti, kot so stanovalci v večstanovanjskih stavbah in odjemalcem, ki so medsebojno blizu (so vezani na isto transformatorsko postajo) in se povežejo v skupnost na področju energije iz obnovljivih virov.

Ugodnejša obravnava zemeljskega plina za pogon vozil (17. člen)

Z novim desetim odstavkom 92. člena ZTro-1 se določa trošarina za zemeljski plin za pogon vozil v višini 0 evrov do konca leta 2025.

Določitev ukrepov nadzora, ki veljajo za trošarinske izdelke, za mazalna olja in surovi tobak (18. člen)

Z dopolnitvijo 102. člena ZTro-1 se omogoča, da se lahko posebni nadzorni ukrepi iz tretjega odstavka 102. člena ZTro-1, ki jih lahko odredi davčni organ, uporabljajo tudi za nadzor nad izdelki, za katere je določen posebni nadzor na podlagi 101. člena ZTro-1 (mazalna olja in tobačni listi) in izdelki iz 85. člena ZTro-1 (tobak za segrevanje in elektronske cigarete).

Vir: FURS

Ključne besede:
ZTro-1
trošarine

Zadnji članki iz rubrike:

8.5.2023 12:46:18:
1. maja 2023 zvišanje trošarine za tobačne izdelke in obveznost za obračun razlike trošarine za drobno rezani tobak in cigarete

27.3.2023 15:28:01:
Gorivo za kmetijstvo - Podrobnejši opis

22.12.2022 16:35:24:
1. januarja 2023 zvišanje trošarine za tobačne izdelke in obveznost za obračun razlike trošarine za drobno rezani tobak in cigarete

5.12.2022 13:49:31:
Od 13. 2. 2023 obvezna uporaba elektronskega poenostavljenega trošarinskega dokumenta za gibanja trošarinskih izdelkov za dobavo za komercialni namen in popolnoma denaturiranega alkohola med Slovenijo in državami članicami

15.11.2022 16:54:08:
Novosti v Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o trošarinah (ZTro-1C)

Najnovejši članki:

26.9.2023 12:53:47:
Nadzor nad vračanjem ukrepa za gospodarstvo za odpravo posledic dviga cen energentov

26.9.2023 11:32:31:
Prispevek ob tednu požarne varnosti

25.9.2023 16:13:36:
Informacija o nadomestilu plač prostovoljcem za pomoč pri odpravljanju posledic poplav v avgustu

25.9.2023 14:49:18:
Sprejeta novela insolvenčnega zakona

25.9.2023 11:50:06:
Izjava za izplačilo pomoči samozaposlenim zaradi poplav in plazov v avgustu 2023 je na voljo