Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 1.4.2021 15:37:56

Ključne informacije o organiziranju dela na domu ter o elektronski oddaji obvestil prek portala SPOT

Rubrika: Plače in delovna razmerjaprint Natisni

Ker se je delo na domu izkazalo kot zelo učinkovit ukrep z vidika zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu delavcev in za preprečevanje širjenj okužb, so na MJU ponovno objavili ključne informacije in usmeritve glede organiziranja dela na domu.

1. Elektronsko pošiljanje obvestil o delu na domu – storitev na portalu SPOT

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covid-19 (ZIUOPDVE) je med drugim določil tudi, da je za delodajalce, ki so vpisani v Poslovni register Slovenije, obvezno pošiljanje obvestila o organiziranju dela na domu prek portala SPOT.

V obvestilu delodajalec navede:

  • podatke o delodajalcu (naziv, naslov, matično številko in dejavnost, ki jo opravlja),
  • podatke o delavcih, ki bodo opravljali delo na domu (osebno ime, naziv delovnega mesta oziroma vrsta dela, s kratkim opisom dela, ki ga bo opravljal delavec, delovna sredstva in delovna oprema, ki jo bo delavec uporabljal, predvideno obdobje trajanja in predvideni delež delovnega časa opravljanja dela na domu),
  • opredeli morebitna tveganja za varnost in zdravje delavca pri opravljanju dela na domu.

Po oddaji vloge prek portala SPOT se podatki o oddani vlogi zapišejo v evidenco, ki jo vodi Inšpektorat Republike Slovenije za delo.

Obrazec na portalu izpolnjevalca vodi po korakih izpolnjevanja obvestila. Če želi delodajalec hkrati prijaviti obsežnejši seznam delavcev, je na portalu SPOT ob vlogi na voljo excelova predloga, ki jo izpolni in ob oddaji pripne k vlogi.

Podrobnejše informacije o postopku – tudi glede pridobivanja pooblastila za oddajo vloge in glede registracije SIPASS računa - so na voljo na portalu SPOT na strani Napotitev delavca na delo na domu.

2. Že poslana obvestila za leto 2021 in preklic dela na domu

Delodajalcem, ki so letos (2021) že obvestili Inšpektorat za delo o organiziranju dela na domu, in se obdobje, na katero se je nanašalo obvestilo, še ni izteklo, prav tako se ni spremenil seznam delavcev, ki bodo opravljali delo na domu, ni treba ponovno poslati obvestila o delu na domu. Novo obvestilo o nameravanem organiziranju dela na domu je treba poslati za nove delavce, ki bodo opravljali delo na domu, ali če je poteklo obdobje, za katero je delodajalec napovedal delo na domu.

Delodajalcem svetujemo, da v obvestilo vnesejo podatke za daljše časovno obdobje, tako da jim ne bo treba obrazca izpolnjevati vsak teden.

Delodajalcem prav tako ni treba pošiljati obvestil o preklicih dela na domu.

3. Obvestilo o nameravanem organiziranju dela na domu pred začetkom dela

Delodajalec je dolžan o nameravanem organiziranju dela na domu obvestiti Inšpektorat za delo preden delavec začne z delom na domu.

Kot delo na domu šteje delo, ki ga delavec opravlja na svojem domu ali v prostorih po svoji izbiri, ki so zunaj delovnih prostorov delodajalca. Za delo na domu šteje tudi delo na daljavo, ki ga delavec opravlja z uporabo informacijske tehnologije.

S pogodbo o zaposlitvi se delodajalec in delavec lahko dogovorita, da bo delavec na domu opravljal delo, ki sodi v dejavnost delodajalca ali ki je potrebno za opravljanje dejavnosti delodajalca za celotno trajanje ali le del delovnega časa delavca.

Če delodajalec ne obvesti inšpektorata za delo o nameravanem organiziranju dela na domu, je za to predpisana globa, prav tako je z vidika opravljanja dela na domu predvidena sankcija v primerih kršitev zagotavljanja varnih delovnih pogojev. Če je delo na domu škodljivo ali obstaja nevarnost, da postane škodljivo za delavce ali za življenjsko in delovno okolje, lahko inšpektor za delo prepove delo na domu.

Vir: Ministrstvo za javno upravo

Ključne besede:
delo na domu
delo od doma
organiziranje dela na domu
opravljanje dela na domu
delo na daljavo

Zadnji članki iz rubrike:

16.4.2021 10:54:25:
Začasno čakanje na delo po novem do konca maja 2021

16.4.2021 10:51:17:
Oddaja zahtevkov za izplačilo subvencije možna tudi za marec

15.4.2021 15:25:20:
Sklep o podaljšanju ukrepa delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo

13.4.2021 12:12:41:
Vlada podaljšala ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo še za mesec maj

9.4.2021 15:54:01:
Brexit - spremembe v zvezi s pridobivanjem potrdil A1 za delavce napotene v Združeno kraljestvo

Najnovejši članki:

19.4.2021 16:14:42:
DDV 2021: Izdaja računov, DDV klavzule, dobropis, davčna osnova, popravki davčne osnove (e-gradivo)

19.4.2021 12:45:27:
Odlog izvršbe po PKP7 do 18. aprila, ostaja možnost individualnega odloga

19.4.2021 10:10:01:
Ministrstvo za finance je pripravilo predloge za nadgradnjo davčnega sistema

15.4.2021 15:20:12:
Uredba o embalaži in odpadni embalaži

15.4.2021 15:12:31:
Pokojninska osnova, osnova za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja, vdovska pokojnina

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT