Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 17.11.2020 12:50:02

Ugotovitve Akcije nadzora nad oglaševanja prodaje stanovanj in enostanovanjskih stavb v letu 2020

Rubrika: Nepremičnineprint Natisni

Z namenom zaščititi končne kupce pred tveganjem neizpolnitve obveznosti investitorja oziroma vmesnega kupca kot prodajalca po prodajni pogodbi ob prodaji stanovanj in enostanovanjskih stavb, je stanovanjska inšpekcija izvedla akcijo nadzorov, v katerih je preverila ali tisti, ki oglašujejo prodajo objektov izpolnjujejo pogoje za sklepanje pogodb oziroma oglaševanje nepremičnine.

Inšpektorji so v akciji preverjali, ali so za oglaševane nepremičnine izpolnjeni pogoji za sklepanje pogodb oziroma oglaševanje nepremičnine, ki jih določa Zakon o varstvu kupcev stanovanj in enostanovanjskih stavb (ZVKSES), ki določajo:

  • da mora biti prodajalec bodisi lastnik zemljiške parcele, na kateri bo gradil oziroma gradi enostanovanjsko stavbo oziroma stavbo z več posameznimi deli, ki je predmet prodajne pogodbe, bodisi imetnik stavbne pravice na zemljiški parceli, na podlagi katere je upravičen zgraditi enostanovanjsko stavbo oziroma stavbo z več posameznimi deli, ki je predmet prodajne pogodbe,
  • da je bilo za gradnjo izdano dokončno gradbeno dovoljenje,
  • v primeru, da je predmet prodaje posamezen del stavbe z več posameznimi deli, pa so preverjali tudi, ali ali je prodajalec v obliki notarskega zapisa določil splošne pogoje prodaje posameznih delov stavbe z vsebino, določeno v 8. členu ZVKSESV.

V usmerjeno akcijo je bilo vključenih petindvajset nepremičnin. V enajstih primerih je vršil prodajo investitor sam, v štirinajstih je imel investitor sklenjeno posredniško pogodbo o prodaji in oglaševanju nepremičnine z nepremičninskim posrednikom. Iz vzorca izvedenih usmerjenih nadzorov je mogoče razbrati večji delež prodajalcev, kjer v primeru prodaje večjih večstanovanjskih stavb, investitor – prodajalec ustanovi za ta namen novo podjetje, ki je namenjeno prodaji posameznih delov v določeni stavbi ali soseski (investitor ima lahko več aktualnih projektov, kjer za vsakega posebej ustanovi novo podjetje, ki nastopa kot prodajalec).

V nadzorih petindvajsetih oglaševanih nepremičnin, v enaindvajsetih primerih ni bilo ugotovljenih nepravilnosti, v štirih primerih pa so bile ugotovljene kršitve zakonodaje. V treh primerih, so zavezanci nemudoma prenehali z oglaševanjem, med njimi tudi oglas za prodajo nepremičnine, ki je potekala v stečajnem postopku, stečajni upravitelj pa o oglaševanju niti ni bil seznanjen. V enem primeru pa je bila izdana upravna odločba, s katero je bilo prepovedano sklepanje prodajnih pogodb oziroma oglaševanje (pritožba zavrnjena na II. stopnji, postopek še ni končan).

V dveh primerih, ko so stanovanjski inšpektorji ugotovili, da je nepremičninska družba oglaševala prodajo brez ustreznega gradbenega dovoljenja, v drugem pa se je oglaševanje prodaje nanašalo na bodoče gradnje, kjer niso bili izpolnjeni pogoji za prodajo, je bila zadeva zaradi morebitnega zavajajočega oglaševanja odstopljena tudi na Tržni inšpektorat.

Vir: Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor

Zadnji članki iz rubrike:

23.8.2022 15:01:50:
Pojasnila glede legalizacije objektov

13.6.2022 15:33:24:
Obdavčitev prenosa nepremičnin v sklopu prenosa podjetja oziroma dela podjetja z davkom na promet nepremičnin

15.1.2021 9:37:58:
Zmanjšanje davčne osnove od dohodka iz oddajanja premoženja v najem zaradi uveljavljanja dejanskih stroškov vzdrževanja premoženja

31.8.2020 15:36:56:
Inšpektor lahko prepove sklepanje prodajnih pogodb in oglaševanje novih stanovanj in enostanovanjskih stavb

28.7.2020 11:23:27:
Pravilnik o izvajanju oprostitve ali delne oprostitve plačila najemnin zaradi omilitve posledic epidemije COVID-19

Najnovejši članki:

25.5.2023 11:27:02:
Ključne novosti ZVOP-2

24.5.2023 16:18:01:
Podatki za obračun plač za maj 2023

22.5.2023 14:35:56:
Zaposlitveni oglas: Samostojni računovodja (m/ž), Borovnica

19.5.2023 15:07:59:
Zakon o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-1)

19.5.2023 14:29:35:
Stališče 1 Revizorjev pregled in poročanje o letnem poročilu

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress