Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 28.10.2020 14:42:39

Nova ureditev karanten na domu

Rubrika: Plače in delovna razmerjaprint Natisni

Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 prinaša novo ureditev karanten na domu, ki je začela veljati 24. oktobra 2020. V fazi epidemije, ki močno obremenjuje zdravstvo in zahteva ukrepe, ki ne vplivajo samo na posameznika, ampak tudi na gospodarstvo, je vzpostavljena ureditev, ki bo vseeno zagotovila, da bo obveščenih čim več tistih, ki so bili v tesnem stiku z okuženo osebo in bodo, če ne gre drugače, ostali doma v karanteni na domu in bodo za ta čas prejeli nadomestilo dohodka.

 • PROTOKOL
 • OBVESTILO za samozaposlene druzbenike in delnicarje
 • Navodilo za pridobitev potrdila NIJZ za uveljavljanje povračila nadomestila plače oziroma delno povrnjenega izgubljenega dohodka v primeru napotitve zaposlenega v karanteno na domu
 • Spremenjena epidemiološka situacija zahteva prilagoditev na vseh področjih, ki zadevajo epidemijo. Epidemiologi v teh zaostrenih razmerah lahko namreč vzpostavijo stik samo še z na novo potrjenimi okuženimi osebami. Okuženi osebi razložijo, kako naj ravnajo in tudi kako naj obveščajo tiste, s katerimi so bili v stiku. Epidemiologi stikov torej ne pokličejo več in o njih ne obveščajo Ministrstva za zdravja, da jim to izda odločbo o karanteni na domu.

  Po navodilu epidemiologa bo tisti, ki mu je bila potrjena okužba s korona virusom, obvestil vse, s katerimi je bil v tesnem stiku z okuženim. Če ima nameščeno aplikacijo #OstaniZdrav, bo po navodilu epidemiologa vnesel kodo in s tem omogočil, da bodo o tveganem stiku z njim obveščeni preko aplikacije vsi, ki jo imajo naloženo in vključeno.

  Vsi tisti, ki jim je bilo sporočeno, da so bili v tesnem stiku z okuženo osebo neposredno ali preko aplikacije, naj ostanejo doma in ravnajo, kot da so v karanteni na domu.

  • Zaposleni, o tem, da so bili v tesnem stiku, obvestijo delodajalca. Delodajalec se bo v sodelovanju z zdravniki medicine dela odločil, ali lahko oseba dela od doma, ali se ji lahko delo organizira tako, da ne bo možen morebiten prenos okužbe na druge zaposlene med delom in niti med prihodom na delo in iz dela domov, ali pa naj oseba ostane v karanteni na domu.

   V primeru, da bo oseba ostala doma v karanteni na domu, bo delodajalec v sodelovanju s svojim izvajalcem medicine dela posredoval to informacijo na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) skupaj z naslovom ali elektronskim naslovom zaposlenega ob njegovem privoljenju. NIJZ bo osebi v roku 72 ur poslal na ta naslov potrdilo o tem, da prestaja karanteno na domu. S tem potrdilom zaposleni pri delodajalcu uveljavlja nadomestilo.

  • Samozaposleni, družbeniki in kmetje, ki si dela ne morejo urediti na tak način, da ne bi ogrožali drugih, o tem, da so bili v tesnem stiku, obvestijo svojega izbranega zdravnika. Ta bo za njih tako kot v prejšnjem primeru posredoval pri NIJZ, da jim bodo poslali potrdilo o napotitvi v karanteno na domu. Enako velja za zaposlene pri manjših delodajalcih, ki še niso uspeli vzpostaviti sodelovanja s specialisti medicine dela in športa.

  NIJZ je pripravil tudi usmeritve za šole in vrtce, če se okužba odkrije v njihovem kolektivu. V teh primerih se oddelek, kjer je bila ugotovljena okužba, pošlje v karanteno na domu za obdobje 10 dni. Šola oziroma vrtec posredujeta na NIJZ seznam otrok, katerih starši potrebujejo potrdilo za uveljavljanje nadomestila za odsotnost z dela.

  Zavedamo se, da so nekateri zaposleni zaradi narave dela ostali doma v soglasju z delodajalcem tudi v tem vmesnem času, ko se ne izdajajo odločbe o karanteni in tudi še ne potrdila. Za tiste, ki so doma in ne morejo opravljati dela od doma ali koristiti ur oziroma dopusta, bo lahko delodajalec pridobil potrdilo tudi za to obdobje. Za vse, ki pa so bili do sedaj s strani epidemiologa obveščeni, da jim bo odrejena karantena na domu, je za uveljavljanje nadomestila še vedno potrebna odločba ministrstva.

  Tisti, ki boste v karanteno na domu napoteni s strani policije na meji, boste tudi v prihodnje lahko uveljavljali nadomestilo s potrdilom, ki jim ga bo dala policija.

  Nova ureditev ne predvideva nadzora s strani države. Na Ministrstvu za zdravje poudarjajo, da bomo s spoštovanjem vseh strokovnih navodil in priporočil najhitreje prebrodili to zahtevno fazo epidemije. S tem bomo zaščitili pred okužbo vse, še posebej pa tiste najbolj ogrožene. Hkrati bomo zdravstvu omogočili, da bo delovalo v največjem možnem obsegu.

  Vir: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvo za zdravje

  Zadnji članki iz rubrike:

  26.2.2021 11:47:07:
  Najnižja osnova za obračun prispevkov za socialno varnost za osebe v delovnem razmerju

  25.2.2021 11:48:25:
  Oddaja Izjave za pridobitev subvencije minimalne plače

  24.2.2021 9:34:13:
  Oddaja zahtevkov za izplačilo subvencije za januar 2021

  20.2.2021 12:54:39:
  Nadomestila v breme ZZZS po PKP in osnova za nadomestila v breme OZZ

  17.2.2021 10:07:06:
  Brexit - spremembe v zvezi s pridobivanjem potrdil A1 za delavce napotene v Združeno kraljestvo

  Najnovejši članki:

  2.3.2021 17:43:17:
  Popravek v gradivu Excel obrazca DDPO 2020 in DohDej 2020

  2.3.2021 17:36:43:
  Dopolnitev gradiva Prepoved odpuščanja iz poslovnega razloga, če je delodajalec koristil ukrep čakanja na delo ali dela s skrajšanim delovnim časom

  2.3.2021 17:37:18:
  Dopolnitev gradiva Vračilo državnih pomoči po interventnih zakonih

  2.3.2021 11:53:16:
  Zaustavitev pridobivanja informacije o izpolnjevanju pogojev iz 27. člena ZPIZ-2

  2.3.2021 11:27:51:
  Popravek v gradivu Knjiženje po interventnem zakonu: nadomestila, krizni dodatek, temeljni dohodek

  Izobraževanja
  Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT