Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 26.10.2020 17:29:49

Karantenske odločbe nadomeščajo potrdila

Rubrika: Ne spreglejteprint Natisni

Kako do potrdila o karanteni?

Vesna Petrič Kerstin z Ministrstva za zdravje je v uvodu poudarila, da epidemiologi  v teh zaostrenih razmerah lahko vzpostavljajo stike samo še z na novo potrjenimi okuženimi osebami. Okuženi osebi razložijo, kako naj ravna in tudi kako naj obvešča tiste osebe, s katerimi je bila oseba v stiku.  Epidemiologi oseb, ki so bile v stiku z okuženo osebo, ne pokličejo več in o njih ne obveščajo ministrstva za zdravja, da bi jim to izdalo  odločbo o karanteni na domu.

Sprejet je interventni zakon, ki prinaša novo ureditev, ki bo začela veljati takoj naslednji dan po njegovi objavi v Uradnem listu. S to ureditvijo želijo na ministrstvu  zagotoviti, da bo obveščenih čim več tistih, ki so bili v tesnem stiku z okuženo osebo; da bodo ti lahko, če ne gre drugače, ostali doma v karanteni na domu in bodo za ta čas prejeli nadomestilo dohodka.

Po navodilu epidemiologa bo tisti, ki mu je bila potrjena okužba s koronavirusom, obvestil vse, s katerimi je bil v tesnem stiku z okuženim. Če ima nameščeno aplikacijo #OstaniZdrav, bo po navodilu epidemiologa vnesel TAN kodo in s tem omogočil, da bodo o tveganem stiku z njim obveščeni preko aplikacije vsi, ki jo imajo naloženo in vključeno.

Vsi tisti, ki jim je bilo sporočeno, da so bili v tesnem stiku z okuženo osebo neposredno ali preko aplikacije, bodo morali ostati doma in ravnati, kot da so v karanteni na domu.

V primeru, da so zaposleni, o tem, da so bili v tesnem stiku, obvestijo delodajalca. Delodajalec se bo v sodelovanju z zdravniki medicine dela odločil, ali lahko oseba dela od doma, ali se ji lahko delo organizira tako, da ne bo možen morebiten prenos okužbe na druge zaposlene med delom in niti med prihodom na delo in iz dela domov, ali pa naj oseba ostane v karanteni na domu. Za potrdilo, ki ga bo dobil zaposleni na svoj naslov, bo poskrbel delodajalec. S tem potrdilom zaposleni pri delodajalcu uveljavlja nadomestilo.

Samozaposleni, družbeniki in kmetje, ki si dela ne morejo urediti na tak način, da ne bi ogrožali drugih, bodo do potrdila prišli tako, da bodo o tem, da so bili obveščeni o tesnem stiku, obvestili svojega izbranega zdravnika. Ta bo tako kot v prvem primeru posredoval pri NIJZ, da bodo osebi poslali potrdilo o napotitvi v karanteno na domu. S tem potrdilom bo posameznik na FURS-u uveljavljal nadomestilo. Tudi zaposleni pri manjših delodajalcih, ki še niso uspeli vzpostaviti sodelovanja s specialisti medicine dela in športa, lahko potrdilo pridobijo preko svojega izbranega zdravnika.

Na ministrstvu se zavedajo, da so nekateri zaposleni zaradi narave dela ostali doma v soglasju z delodajalcem tudi v tem vmesnem času, ko se odločbe niso več izdajale, kot tudi ne potrdila. Za tiste, ki doma  ne morejo opravljati dela od doma ali koristiti ur oziroma dopusta, bo delodajalec pridobil potrdilo tudi za to obdobje. Za vse, ki pa so bili do sedaj s strani epidemiologa obveščeni, da bo karantena odrejena na domu, je za uveljavljanje nadomestila še vedno potrebna odločba ministrstva.

NIJZ je pripravil tudi usmeritve za šole in vrtce v primeru okuženega otroka ali zaposlenega. V takem primeru ostanejo otroci iz iste skupine in njihovi vzgojitelji, učitelji ali pomočniki 10 dni doma. Eden od staršev  otroka, ki bodo ostali doma, torej v karanteni na domu, bo lahko uveljavljal nadomestilo za odsotnost z dela zaradi varstva otroka. Šola oziroma vrtec bo posredoval na NIJZ seznam tistih otrok, katerih starši potrdilo potrebujejo. NIJZ bo poslal potrdilo za otroka na naslov, ki ga bodo dali starši.

Tisti, ki bodo v karanteno na domu napoteni s strani policije na meji, bodo lahko uveljavljali nadomestilo s potrdilom, ki ga bo osebam izročila policija.

Protokoli in usmeritve, kako bo ta sitem bolj podrobno potekal, bodo takoj po objavi interventnega zakona objavljeni na spletnih straneh ministrstva in NIJZ.

Nova ureditev ne predvideva nadzora s strani države. Na ministrstvu za zdravje verjamejo, da se posamezniki zavedajo, da bo edino s spoštovanjem vseh strokovnih navodil in priporočil najhitreje možno prebroditi to zahtevno fazo epidemije.

Vir

Ključne besede:
karantena
karantenska odločba
covid
bolniška
bolniški stalež
nijz
interventni zakon
potrdilo o karanteni

Zadnji članki iz rubrike:

29.5.2023 16:15:40:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o tujcih (ZTuj-2G)

25.5.2023 11:27:02:
Ključne novosti ZVOP-2

19.5.2023 12:11:43:
Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) vabi na spletno predstavitev nove KOLEKTIVNE POGODBE ZA OBRT IN PODJETNIŠTVO

11.5.2023 16:29:19:
Ključne obrestne mere ECB

24.4.2023 14:16:10:
Vlada potrdila novelo Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju

Najnovejši članki:

2.6.2023 15:57:21:
Finančna uprava izdala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2022

2.6.2023 15:33:23:
Nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji morajo prijaviti letni dohodek

2.6.2023 10:18:36:
Podpisan protokol o spremembah konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja med Slovenijo in Švico

1.6.2023 10:36:04:
Objavljeni informaciji o poslovanju družb in podjetnikov v letu 2022

30.5.2023 17:07:02:
Koledar poročanja - junij 2023

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress