Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 5.10.2020 19:26:40

Izobraževanja in usposabljanja za zaposlene s skrajšanim polnim delovnim časom

Rubrika: Ne spreglejteprint Natisni

Zaposleni, ki so jih delodajalci zaradi pomanjkanja dela razporedili na skrajšani polni delovni čas, lahko v tem obdobju izboljšajo svoja znanja in veščine. Vključijo se lahko v neformalno izobraževanje in usposabljanje ali v preverjanje in potrjevanje poklicnih kvalifikacij. Udeležba v programih je brezplačna.

Neformalno izobraževanje in usposabljanje

Interventni zakon omogoča delodajalcem uveljavljanje subvencije za skrajšani polni delovni čas. Zaposlenim, ki so jim delodajalci odredili delo s skrajšanim polnim delovnim časom, pa ponuja priložnost za pridobitev ali razširitev znanj in veščin v programih neformalnega izobraževanja in usposabljanja.

Delodajalci se z zaposlenimi v obdobju odrejenega skrajšanja polnega delovnega časa lahko dogovorijo glede udeležbe v neformalnem izobraževanju in usposabljanju.

Na voljo so jim različne vrste programov, kot so tečaji za digitalno pismenost, usposabljanja za računalniško pismenost, tečaj za oblikovalca spletnih strani, pridobitev spričevala ECDL (Evropsko računalniško spričevalo), tečaji tujih jezikov, tečaji za voznika viličarja, usposabljanje za varnostnika, usposabljanje za knjigovodska dela, računovodja za manjše družbe, podjetniška delavnica, operater CNC-naprav.

Več informacij:

Preverjanje in potrjevanje NPK

Zaposleni se v obdobju odrejenega skrajšanja polnega delovnega časa po dogovoru z delodajalcem lahko udeležijo tudi preverjanja in potrjevanja nacionalnih poklicnih kvalifikacij (NPK) in temeljnih kvalifikacij (TK).

To pomeni preverjanje in potrjevanje njihovega strokovnega znanja, spretnosti in izkušenj, ki so jih pridobili na različne načine, tudi izven formalnega izobraževanja.

Udeleženci, ki uspešno opravijo preverjanje in potrjevanje, prejmejo javno veljavno listino (certifikat NPK ali spričevalo TK). S tem dokazujejo usposobljenost za opravljanje poklica ali poklicnih nalog.

Preverjanje in potrjevanje NPK je možno za poklice varnostnika, socialnega oskrbovalca, posrednika za nepremičnine, operaterja na CNC-stroju in voznika viličarja.

Več informacij: www.npk.si.

Vstop v programe

1. Prijava v evidenco iskalcev zaposlitve

Zaposleni se pred vključitvijo v program prijavi v evidenco iskalcev zaposlitve (ne v evidenco brezposelnih). Najhitreje se prijavi z oddajo eVloge na portalu PoiščiDelo.si.

Po oddani eVlogi bo na svoj eNaslov prejel potrdilo o oddaji in obvestilo z informacijami o prijavi v evidenco. Osebni svetovalec ga bo povabil na podpis oddane vloge pri uradu za delo.

2. Podpis zaposlitvenega načrta in pogodbe o vključitvi

Po prijavi se bo z osebnim svetovalcem pogovoril o svojih željah glede izobraževanja in usposabljanja. Podpisal bo zaposlitveni načrt in pogodbo o vključitvi v program.

Sklenjena pogodba je podlaga za izplačilo dodatka za prevoz (od doma do kraja izvajanja programa, razen če bo izvajanje potekalo pri delodajalcu) in pokritje stroškov programa.

Dodatne informacije

► Kontaktni center

T: 080 20 55 (brezplačni telefon ob delovnikih)

E: kontaktni.center@ess.gov.si

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije (14. člen)

Vir: ZRSZ

Zadnji članki iz rubrike:

26.9.2023 12:53:47:
Nadzor nad vračanjem ukrepa za gospodarstvo za odpravo posledic dviga cen energentov

25.9.2023 14:49:18:
Sprejeta novela insolvenčnega zakona

20.9.2023 14:37:31:
Dodatna pojasnila o začasnem odlogu bančnih posojil

19.9.2023 12:54:23:
Nov podzakonski predpis s področja preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma

18.9.2023 15:01:44:
Iztekanje roka za uveljavljanje povračila izplačanih plač zaradi odstranjevanja posledic poplav

Najnovejši članki:

29.9.2023 13:19:50:
Stopnja DDV za sončne elektrarne (29. 9. 2023)

29.9.2023 13:20:18:
Stopnja DDV za zunanje ograje (29. 9. 2023)

29.9.2023 13:10:23:
Koledar poročanja - oktober 2023

27.9.2023 16:04:42:
Izpolnjevanje REK obrazcev za izplačila na podlagi novele Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč - ZOPNN-F ter Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 - ZIUOPZP

26.9.2023 11:32:31:
Prispevek ob tednu požarne varnosti