Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 29.9.2020 19:22:39

Dopolnjena spletna aplikacija UJPnet zaradi ukinitve standarda e-SLOG verzija 1.6 in 1.6.1 ter uvedbe izmenjave e-naročilnic, e-potrditev naročilnic in e-dobavnic v standardu e-SLOG 2.0

Rubrika: Ne spreglejteprint Natisni

Dne 26. 9. 2020 je bila zaradi prehoda na uporabo standarda e-SLOG 2.0 za izmenjavo e-računov in uvedbe izmenjave e-naročilnic, e-dobavnic in e-potrditev naročilnic (v nadaljnjem besedilu: e-dokumenti) v standardu e-SLOG 2.0, nameščena nova verzija spletne aplikacije UJPnet, verzija 1.65 (v nadaljnjem besedilu: UJPnet).

E-računi

1.10.2020 se ukinja uporaba standarda e-SLOG, verzija 1.6 in 1.6.1, uporabljal se bo samo še standard e-SLOG, verzija 2.0; proračunski uporabniki pa prek UJPnet lahko prejemajo in pošiljajo  e-račune tudi v standardih UBL, verzija 2.1 in CEFACT, verzija 100.D16B. 

Od 1.10.2020 dalje proračunski uporabniki ne bodo več prejemali in izdajali e-računov v standardu e-SLOG, verzija 1.6 in 1.6.1. UJP bo e-račune prejete v tem standardu zavrnil. V zvezi z navedenim so v nadaljevanju opisane novosti oziroma spremembe v UJPnet.

 • Zavihek E-računi/Prejeti

Prejete e-račune je prek Akcije prenesi možno pretvoriti v drug standard (npr. pretvorba e-računa prejetega v standardu e-SLOG 2.0 v standard e-SLOG 1.6.1 ali UBL 2.1; ali npr. pretvorba e-računa prejetega v standardu UBL 2. 1 v standard e-SLOG 2.0 in e-SLOG 1.6.1). Prek akcije »Masovni prevzem e-računov« je možna tudi masovna pretvorba e-računov v drug standard.

 • Zavihek E-računi/Uvoz

Prek zavihka E-računi/Uvoz je vzpostavljeno pošiljanje oziroma uvažanje že pripravljenih e-računov v standardih e-SLOG 2.0, UBL 2.1 in CEFACT 100.D16B. E-račune v standardu e-SLOG 2.0 je možno uvažati oziroma pošiljati tudi brez ovojnice za e-račun, medtem ko je e-račune v standardih UBL 2.1 in CEFACT 100.D16B možno uvažati samo kot ZIP datoteko z ovojnico za e-račun. Možno je uvažati tudi e-račune brez elektronskega podpisa. V primeru uvoza e-računa v standardu e-SLOG 2.0 ima uporabnik UJPnet ob izbiri akcije »Podpiši« možnost izbire »Da« (e-račun podpiše s kvalificiranim digitalnim potrdilom, s katerim dostopa do UJPnet) ali »Ne« (e-račun bo avtomatsko podpisan s strežniškim certifikatom UJP).

 • Zavihek E-računi/Vnos

 Prek zavihka E-računi/Vnos je omogočen ročni vnos e-računov v standardu e-SLOG 2.0. Uporabnik UJPnet ima ob izbiri akcije »Podpiši« možnost izbire »Da« (e-račun podpiše s kvalificiranim digitalnim potrdilom, s katerim dostopa do UJPnet) ali »Ne« (e-račun bo avtomatsko podpisan s strežniškim certifikatom UJP). Ročni vnos e-računov v standardu e-SLOG 2.0 bo možen od 1.10.2020 dalje.

 • Zavihek E-računi/Izdani

Izdane e-račune je prek Akcije prenesi možno pretvoriti v drug standard (npr. pretvorba e-računa izdanega v standardu e-SLOG 2.0 v standard e-SLOG 1.6.1 ali UBL 2.1; ali npr. pretvorba e-računa izdanega v standardu UBL 2. 1 v standard e-SLOG 2.0 in e-SLOG 1.6.1). Prek akcije »Masovni prevzem e-računov« je možna tudi masovna pretvorba e-računov v drug standard.

Akcij »Pošlji preklic« in »Pošlji kopijo« ni več oziroma ni več možno pošiljanje preklicev in kopij e-računov, ki so  ročno vneseni prek UJPnet, saj standard e-SLOG 2.0 teh funkcij ne podpira.

E-dokumenti

Prek novega zavihka E-dokumenti je omogočena izmenjava e-dokumentov v standardu e-SLOG 2.0. E-dokumenti se izmenjujejo prek že vzpostavljenega sistema za izmenjavo e-računov in so sestavljeni iz splošne ovojnice, e-dokumenta v standardu e-SLOG 2.0 in poljubnih prilog (npr. PDF). Standard e-SLOG 2.0 za e-dokumente in splošna ovojnica bodo objavljeni na spletni strani UJP. Izmenjava e-dokumentov za proračunske uporabnike ni obvezna in je stvar dogovora med proračunskim uporabnikom in njegovim poslovnim partnerjem. Izmenjava e-dokumentov je vzpostavljena prek ponudnikov e-poti in bančnega omrežja.

Uporabniki UJPnet pridobijo pravico prejemanja in/ali izdajanja e-dokumentov z oddajo Vloge za prejemanje in/ali izdajanje e-računov. Vsi uporabniki UJPnet, ki že imajo pravico izdajanja in/ali prejemanja e-računov so s 26.9.2020 avtomatsko pridobili tudi pravico prejemanja in/ali izdajanja e-dokumentov.

 • Zavihek E-dokumenti/Prejeti

V zavihku E-dokumenti/Prejeti je na voljo seznam prejetih e-dokumentov z možnostjo filtriranja po datumu prejema, izdajatelju in prejemniku e-dokumenta in z možnostjo masovnega prevzema e-dokumentov.

 • Zavihek E-dokumenti/Moji prejemniki

V zavihku E-dokumenti/Moji prejemniki je na voljo seznam prejemnikov naročenih na e-račune in e-dokumente izdajateljev proračunskih uporabnikov. Naročanje e-dokumentov za pošiljanje le-teh na e-naslove prejemnikov prek e-pošte ni možno.

 • Zavihek E-dokumenti/Uvoz

Prek zavihka E-dokumenti/Uvoz je vzpostavljeno pošiljanje oziroma uvažanje že pripravljenih podpisanih ali nepodpisanih e-dokumentov. Možen je uvoz vseh tipov e-dokumentov v obliki ZIP datoteke sestavljene iz splošne ovojnice, e-dokumenta v standardu e-SLOG 2.0 in poljubnih prilog (npr. PDF), in sicer kot posamičen uvoz e-dokumenta ali kot masoven uvoz več e-dokumentov hkrati.

 • Zavihek E-dokumenti/Vnos

Prek zavihka E-dokumenti/Vnos je omogočen ročni vnos vseh tipov e-dokumentov, in sicer prek gumbov »Vnesi novo e-naročilnico«, »Vnesi novo e-dobavnico« in »Vnesi novo e-potrditev naročilnice«. Vsi ročno vneseni e-dokumenti so avtomatsko podpisani s strežniškim certifikatom UJP in jih je možno shraniti med Moje e-dokumente.

 • Zavihek E-dokumenti/Izdani

V zavihku E-dokumenti/Izdani je na voljo seznam izdanih e-dokumentov z možnostjo filtriranja po datumu pošiljanja, izdajatelju in prejemniku e-dokumenta ter možnostjo masovnega  prevzema e-dokumentov. 

 • Zavihek E-dokumenti/Ponudniki e-poti

V zavihku E-dokumenti/Ponudniki e-poti je na voljo seznam vseh ponudnikov e-poti, ki imajo z UJP sklenjeno pogodbo o izmenjavi e-računov in e-dokumentov.

Poslovna analitika

V okviru zavihka Poslovna analitika je dodan nov podzavihek »Dinamika e-dokumenti«.

Uporabniki UJPnet pridobijo pravico vpogleda v zavihek Poslovna analitika z oddajo UJPnet vloge za pridobitev pravic poslovne analitike. Uporabniki UJPnet, ki že imajo pravico vpogleda v poslovno analitiko so s 26.9.2020 avtomatsko pridobili tudi pravico vpogleda v nove podatke znotraj podzavihkov Dinamika e-računi in v nov podzavihek Dinamika e-dokumenti.

 • Zavihek Poslovna analitika/Dinamika e-računi

V zavihku Dinamika e-računi je dodan tabelarični in grafični pregled podatkov o številu zavrnjenih, številu plačanih in deležu plačanih e-računov.

 • Zavihek Poslovna analitika/Dinamika e-dokumenti

Dodan je nov zavihek Dinamika e-dokumenti prek katerega je vzpostavljen tabelarični in grafični pregled podatkov o številu izmenjanih e-dokumentov (e-naročilnica, e-dobavnica, e-potrditev naročilnice).

Plačila

 • Zavihek Vpogledi/Promet

V zavihku Vpogledi/Promet (v stolpcu Akcija) je uporabniku UJPnet omogočen prevzem Potrdila o bremenitvi podračuna in prevzem Potrdila o odobritvi podračuna v .pdf obliki tudi v madžarskem jeziku.

Nove funkcionalnosti so podrobno opisane v Navodilu za delo z UJPnet in označene z rumeno barvo.

Vir: Uprava Republike Slovenije za javna plačila

Zadnji članki iz rubrike:

3.5.2021 16:15:11:
Izjava za delno povračilo nekritih fiksnih stroškov (NFS) za Q2/2021

29.4.2021 12:40:19:
Dopolnitev gradiva Samozaposleni v času epidemije

26.4.2021 14:48:17:
Pravilnik o merilih sorazmernosti pri pogoju ugotavljanja znižanja prihodkov

22.4.2021 10:45:06:
Dopolnjeno gradivo Samozaposleni v času epidemije in po njej - davki, prispevki in prihodki

22.4.2021 10:27:46:
Pravilnik o dopolnitvah Pravilnika o merilih sorazmernosti pri pogoju ugotavljanja znižanja prihodkov

Najnovejši članki:

12.5.2021 17:06:55:
Širitev sistema Vse na enem mestu in posebne ureditve za poslovne subjekte – VEM

12.5.2021 16:44:58:
Onemogočena oddaja popravkov napovedi Doh-Div, Doh-Obr in Doh-Dho

12.5.2021 16:40:09:
Ministrstvo za finance pripravilo predloga novel Zakona o finančni upravi in Zakona o davčnem postopku

11.5.2021 13:33:13:
Dopolnitev pogostih vprašanj in odgovorov glede mesečnega temeljnega dohodka pri zavezancih, ki so v letu 2020 in 2019 poslovali s skrajšanim delovnim časom

10.5.2021 22:17:44:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za marec 2021

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT