Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 9.6.2006 14:10:54

Kraj opravljene storitve – mednarodni sejmi v EU in v tretji državi

Rubrika: Davkiprint Natisni

Pojasnilo DURS, št. 4230-156/2006, 5. 6. 2006

Zavezanec sprašuje po kraju opravljene storitve po Zakonu o davku na dodano vrednost, ko slovenski zavezanec sodeluje na sejmu v EU ali pa v tretji državi. Sprašuje, ali se navedena storitev uvršča med storitve iz 3. točke 17. člena ZDDV, po kateri velja za kraj opravljene storitve kraj, kjer ima naročnik sedež ali stalno poslovno enoto, za katero je storitev opravljena, ali pa je to storitev, obdavčena v tujini. V zvezi s postavljenim vprašanjem pojasnjujemo:

Storitve razstavljanja na mednarodnih sejmih v EU ali pa v tretjih državah ne veljajo za storitve iz 3. točke tretjega odstavka 17. člena Zakona o davku na dodano vrednost – ZDDV (Uradni list RS, št. 21/2006 – UPB4).

SODELOVANJE NA SEJMU V DRUGI DRŽAVI ČLANICI EU

V skladu s prvim odstavkom 7.a člena ZDDV velja za dobavo, opravljeno za plačilo, tudi prenos blaga, ki ga opravi davčni zavezanec iz svojega podjetja v drugo državo članico.

Po drugem odstavku 7.a člena ZDDV velja, da je bil opravljen prenos blaga v drugo državo članico, če davčni zavezanec ali druga oseba za njegov račun za potrebe lastne dejavnosti odpošlje ali odpelje blago iz Slovenije v drugo državo članico, razen za namene, navedene v sedmih alineah k navedeni določbi.

V skladu s peto in šesto alineo drugega odstavka navedene določbe ne velja, da je bil opravljen prenos blaga v drugo državo, če je to začasna raba tega blaga na ozemlju namembne države članice zaradi opravljanja storitev v tej državi članici, ki jih opravlja davčni zavezanec s sedežem v Sloveniji, in zaradi začasne rabe tega blaga na ozemlju druge države članice za obdobje, ki ne presega 24 mesecev, če bi se za začasni uvoz enakega blaga iz tretje države lahko uporabil postopek začasnega uvoza s popolno oprostitvijo uvoznih dajatev.

Če eden od pogojev iz navedenih določb ni več izpolnjen, velja v skladu s tretjim odstavkom navedenega člena ZDDV, da je bilo blago preneseno v drugo državo članico. Velja, da je prenos opravljen v trenutku, ko pogoji niso več izpolnjeni.

Iz navedenega izhaja, da blaga, ki ga na sejem v državo članico za razstavo na sejmu prenese slovenski davčni zavezanec v okviru pete oziroma šeste alinee drugega odstavka 7.a člena ZDDV, ni mogoče imeti za dobavo blaga, opravljeno za plačilo.

Prodaja na sejmu v državi članici zavezancu za DDV

Ko slovenski davčni zavezanec proda v državi članici EU na sejmu proizvod zavezancu za DDV iz druge države članice, je to oproščeni promet za slovenskega davčnega zavezanca po 4. točki 31.a člena ZDDV, ker zavezanec iz države članice opravi pridobitev blaga in mora na tej podlagi obračunati DDV.

Prodaja blaga na sejmu v državi članici drugim subjektom

Ko slovenski zavezanec za DDV proda blago na sejmu fizičnim osebam, »kmetom pavšalistom«, davčnim zavezancem, ki opravljajo samo dobave blaga, pri katerih ni pravice do odbitka vstopnega DDV, ali pravnim osebam, ki niso davčni zavezanci, pa se takšen promet v skladu s 15.a členom ZDDV obdavči v državi članici, ki je razstavljalcu dala identifikacijsko številko za DDV (v Sloveniji), če skupna vrednost dobav tega razstavljalca v tekočem in preteklem koledarskem letu ne preseže limita, določenega v državi članici, kjer poteka sejemska prireditev. Navedeni limit se po državah članicah razlikuje in je lahko na primer 35.000 ali pa tudi 100.000 evrov.

Davčni zavezanec se ne glede na navedene določbe lahko odloči in priglasi obdavčitev po kraju, kjer se prevoz ali odpošiljanje konča. To izbiro mora uporabljati najmanj dve leti.

Pripominjamo, da je promet (dobave in pridobitve) na sejmih s predpisi države članice EU, v kateri poteka sejemska prireditev, lahko drugače urejen. Zaradi navedenega je treba upoštevati predpise države članice, kjer sejem poteka.

SODELOVANJE NA SEJMU V TRETJI DRŽAVI

Kadar so to mednarodni sejmi, davčni zavezanec blago v tretjo državo le začasno izvozi in pri tem ne nastane obveznost za plačilo DDV. Takšno blago lahko na sejmu proda, vendar mora tedaj urediti carinski in davčni status blaga pri carinskem organu. To je promet na območju tretje države, od katerega se obračunava in plačuje davek v skladu s predpisi tretje države.

Ključne besede:
pojasnila DURS
DDV
sejem

Zadnji članki iz rubrike:

6.5.2021 16:09:26:
Poročilo o zaključenih pogajanjih za sklenitev davčne konvencije med Slovenijo in Švedsko

20.4.2021 11:45:11:
Prenehanje omejitve začetka postopkov davčne izvršbe

19.4.2021 12:45:27:
Odlog izvršbe po PKP7 do 18. aprila, ostaja možnost individualnega odloga

31.3.2021 14:50:30:
Usmeritve pri dostavi podatkov po Pravilniku o dostavi podatkov za odmero dohodnine od dobička iz kapitala od odsvojitve vrednostnih papirjev in drugih deležev ter investicijskih kuponov, in podatkov o naknadnih vplačilih ter kapitalskih deležih družbenikov v osebnih družbah za notarje

19.3.2021 18:32:31:
Smernice za uveljavljanje davčnih olajšav za vlaganja v raziskave in razvoj

Najnovejši članki:

21.6.2021 20:18:41:
Predlog Pravilnika o obveznostih glede davka na dodano vrednost, ki veljajo za opravljanje storitev in prodajo blaga na daljavo

18.6.2021 16:11:19:
Posebne ureditve VEM (OSS) - neunijska, unijska in uvozna ureditev

17.6.2021 16:49:05:
Spletni seminar »Nova pravila pri e-trgovanju na področju DDV« in prikaz oddaje registracijskih obrazcev

17.6.2021 17:00:01:
Obveznost opravljanja drugega dela oziroma dela na drugem kraju zaradi izvajanja ukrepov preprečitve širjenja koronavirusne bolezni

15.6.2021 12:26:16:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za maj 2021

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT