Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 6.6.2003

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o davku na dodano vrednost.

uvi

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o davku na dodano vrednost.

Vlada RS je na današnji seji sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o davku na dodano vrednost. Predlog zakona predstavlja t. im. drugo revizijo Zakona o davku na dodano vrednost in uvaja določbe o obračunavanju davka na dodano vrednost v prometu blaga med državami članicami EU.

Predlog zakona natančno povzema obvezne določbe Šeste EU direktive, ki je temeljni predpis na področju obdavčevanja prometa blaga in storitev z davkom na dodano vrednost v EU. Poleg tega predlog zakona ureja način obračunavanja DDV od elektronsko opravljenih storitev, ki jih izvajalci, ki nimajo sedeža na območju Skupnosti, dobavljajo osebam, ki niso zavezanci za DDV na davčnem območju Skupnosti. Tudi v tem delu gre za določbe, ki natančno povzemajo evropsko ureditev na tem področju.


Predlog zakona ne posega v temelje obstoječega sistema, ampak ga le dopolnjuje z ureditvijo novega načina poslovanja, s katerim se bodo davčni zavezanci srečali z vstopom Slovenije v EU. Kazenske določbe se usklajujejo z novim Zakonom o prekrških. Predlog zakona bo predvidoma začel veljati 1. maja 2004, torej z dnem vstopa Slovenije v EU. V času med sprejetjem zakona in njegovim začetkom uporabe bo ministrstvo pripravilo nove izvedbene predpise, davčna uprava in davčni zavezanci pa bodo v vmesnem času opravili še tehnične prilagoditve za izvajanje novih določb.

Predlog dopolnitev zakona torej ne spreminja temeljnih načel obračunavanja DDV od prometa blaga in storitev, ampak njihovo izvedbo širi tudi na primer prometa med državami članicami. Tako se DDV v prometu z drugimi državami članicami obračunava na naslednji način: promet blaga je praviloma obdavčen po načelu namembne države članice, vendar le, če gre za promet med zavezanci, identificiranimi za DDV namene. Če blago kupuje končni potrošnik, se ta promet obdavči v državi nakupa (po načelu porekla); promet storitev je praviloma obdavčen po načelu porekla, torej tam, kjer ima sedež davčni zavezanec, ki izvaja storitev, le v točno določenih primerih po načelu namembne države članice, torej tam, kjer ima sedež prejemnik storitve; zakon uvaja izjeme od opisanih načel v tistih primerih, kjer želi doseči administrativno poenostavitev oziroma kjer želi zaradi vrednosti nakupa vedno obdavčiti promet v namembni državi članici.


Za izvajanje omenjenih načel pri obdavčevanju predlagatelj dopolnjuje pravila glede določitve kraja obdavčitve in trenutka nastanka davčne obveznosti, davčne oprostitve in način uveljavljanja pravice do odbitka vstopnega DDV. Dopolnjene so tudi določbe o administrativnih zahtevah do davčnih zavezancev, ki bodo morali trimesečno poročati davčni upravi o opravljenih dobavah v druge države članice ter voditi evidence o prodajah in nabavah v drugih državah članicah.

Vir: uvi

Zadnji članki iz rubrike:

7.2.2020 17:36:17:
Sprememba frekvence poročanja o dolžnikih iz zdravstvenega zavarovanja

7.2.2020 16:40:20:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) boste od bank in hranilnic prejeli letno informacijo o obračunanih nadomestilih

7.2.2020 16:35:33:
Problematika zapiranja računov tujim državljanom in podjetjem v tuji lasti

5.2.2020 18:10:58:
V primeru bolezni opravičena obveznost odziva na vabila in napotnice Zavoda

3.2.2020 17:22:03:
Vlada odgovarja na pobudo glede minimalne plače

Najnovejši članki:

17.2.2020 13:51:55:
Spodbude za trajno zaposlovanje mladih v vzhodni regiji

14.2.2020 16:33:43:
Koliko znaša neto minimalna plača brez dodatkov?

12.2.2020 17:38:00:
Davčne evidence normirancev v letu 2019

12.2.2020 17:15:30:
Pogoji za normirance

12.2.2020 16:50:27:
Davčni obračun za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost - DDD

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT