Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 23.4.2020 17:59:44

V Banki Slovenije so na novo opredelili višino nadomestila za osnovni plačilni račun

Rubrika: Ne spreglejteprint Natisni

V Banki Slovenije so na novo opredelili višino nadomestila za osnovni plačilni račun Racunovodja.com V Banki Slovenije so na novo opredelili način izračuna nadomestila za osnovni plačilni račun, pri čemer se višina nadomestila še vedno razlikuje glede na socialni položaj potrošnika.

Upravičenci do denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka bodo tako za osnovni plačilni računa odšteli največ 1,47 evra mesečno. Za ostale potrošnike bo lahko ta strošek po novem znašal največ 4,90 evra. V Banki Slovenije ob tem poudarjajo, da lahko poslovne banke nadomestilo tudi znižajo oziroma osnovni plačilni račun ponudijo brezplačno.

Vsak potrošnik, ki zakonito prebiva v Evropski uniji, ima pravico do osnovnega plačilnega računa. Odprtje takšnega računa mora potrošnik posebej zahtevati, saj vloga za odprtje osebnega (transakcijskega) računa ne pomeni tudi vloge za odprtje osnovnega plačilnega računa. Prošnjo za odprtje osnovnega plačilnega računa poslovna banka lahko, vendar ne nujno, zavrne, če (i) potrošnik že ima plačilni račun pri slovenski banki, (ii) potrošnik krši ali je v zadnjih treh letih kršil pogodbeno obveznost do banke, ali (iii) ima banka informacije, da je na plačilnem računu potrošnika vzpostavljena evidenca o neizvršenih sklepih za izvršbo ali prisilno izterjavo. Mora pa jo zavrniti, kadar bi odprtje takšnega računa kršilo zakonodajo s področja preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma. Do takšnega računa so upravičeni tudi potrošniki brez stalnega naslova, prosilci za azil in potrošniki, ki jim dovoljenje za bivanje ni bilo odobreno, a njihov izgon iz pravnih ali dejanskih razlogov ni mogoč.

Medtem ko je višina primernega nadomestila za vodenje osebnega (transakcijskega) računa poslovna odločitev posamezne banke, višino najvišjega primernega nadomestila za osnovni plačilni račun določimo na Banki Slovenije.

Od 1. junija dalje bo to znašalo 4,90 evra mesečno, kar je povprečje najnižjih nadomestil, ki jih banke zaračunavajo za storitve, vključene v osnovni plačilni račun. Znižano nadomestilo, namenjeno socialno najšibkejšim, upravičencem do denarne socialne pomoči, bo znašalo 1,47 evra mesečno, kar je 30 % prej omenjenega nadomestila. Po novem bo torej najvišje nadomestilo precej nižje od trenutnega, ki znaša 6,28 oziroma 2,35 evra.

"Znižanje najvišjega dovoljenega nadomestila bi lahko vplivalo tudi na povečanje števila odprtih osnovnih računov, predvsem v segmentu socialno šibkih potrošnikov, ki ostaja nizko. Po podatkih 12 bank, ki so se odzvale na našo poizvedbo, je bilo v začetku marca odprtih 846 osnovnih plačilnih računov. Ocenjujemo, da je to med drugim posledica nizke ozaveščenosti potrošnikov o pravici do osnovnega plačilnega računa ter zakonske ureditve, ki banki omogoča zavrnitev prošnje tudi zaradi bonitete imetnika ali dejavnikov, povezanih s preprečevanjem pranja denarja in financiranja terorizma," pojasnjujejo na Banki Slovenije.

Več informacij o osnovnem računu je na voljo na povezavi.

Sporočilo za javnost o problematiki zapiranja računov tujim državljanom in podjetjem v tuji lasti je na voljo na povezavi.

Vir: Banka Slovenije

Zadnji članki iz rubrike:

25.7.2020 13:49:01:
Odpravljena prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah

25.7.2020 13:06:05:
Posredni nadzor nad izvajanjem ukrepov za odkrivanje in preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma

24.7.2020 10:33:05:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma (ZPPDFT-1B)

24.7.2020 10:22:58:
Mobilna aplikacija Moj SISBON omogoča vpogled v podatke o vaši zadolženosti kjerkoli in kadarkoli

22.7.2020 14:29:47:
Pojasnila na temo izvajanja ukrepov iz 1. poglavja 20.a člena ZIUZEOP

Najnovejši članki:

13.8.2020 13:07:11:
Naslednje izplačilo za začasno čakanje na delo konec avgusta

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

11.8.2020 13:47:44:
Delavcu je po dopustu odrejena karantena - kaj sedaj?

10.8.2020 16:21:00:
Dohodki iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti za leto 2020

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT