Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 15.4.2020 15:13:46

Poenostavljeni postopki za ugotavljanje začasne zadržanosti od dela in predpisovanja medicinskih pripomočkov

Rubrika: Plače in delovna razmerjaprint Natisni

V zvezi z izvajanjem ukrepov za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19 je ZZZS ne glede na določbe Zakona1 in Pravil2 za izvajalce zdravstvenih storitev poenostavil postopke za ugotavljanje začasne zadržanosti od dela, in sicer lahko izbrani osebni zdravnik:

  • izda eBOL brez prisotnosti zavarovane osebe, če seveda oceni, da pregled zavarovane osebe zaradi izdaje eBOL ni potreben, in sicer tako, da se pri branju osebnih podatkov in podatkov OZZ za potrebe zapisa eBOL lahko uporabi izjemni dostop do podatkov brez KZZ zavarovane osebe s šifro 26, ter izjemni dostop do podatkov brez KZZ povezane osebe s šifro 27 (torej otroka ali partnerja pri negi ali spremstvu, druge osebe pri spremstvu, ipd.);
  • izda eBOL vnaprej za vse tiste zavarovance, za katere že razpolaga z odločbo imenovanega zdravnika oz. zdravstvene komisije, in sicer za ves čas, ki je naveden v odločbi;
  • posreduje Predlog imenovanemu zdravniku (Predlog) v primeru npr. zaprtja določenih zdravstvenih postaj, tudi brez zdravstvene kartoteke zavarovanca, temveč le nujno dokumentacijo, če s to razpolaga (zavedamo se, da z novo zdravstveno dokumentacijo zaradi preklicanih specialističnih pregledov izbrani osebni zdravnik ne razpolaga, zato se v predlogu opiše zdravstveno stanje zavarovanca). Predlog in dokumentacijo lahko pošlje tudi v skenirani obliki na dogovorjeni e-naslov na ZZZS. To velja tako pri vložitvi prvega predloga kot za podaljšanje začasne zadržanosti od dela. Kjer ni mogoče predložiti zdravstvene dokumentacije, se izbranega osebnega zdravnika naproša, da podrobneje obrazloži svoj predlog.
  • zavarovancu odobri začasno zadržanost od dela tudi brez osebnega pregleda, če na podlagi dejstev, ki mu jih zavarovana oseba sporoči bodisi po telefonu, e-pošti, ali prek drugih telekomunikacijskih sredstev strokovno oceni, da je pri zavarovancu začasna zdržanost od dela utemeljena, pri čemer določi obdobje trajanja in razlog začasne zadržanosti od dela, kar lahko ustrezno beležijo. Tako se ZZZS strinja z zaprosilom RSK za družinsko medicino, da se s ciljem preprečevanja širjenja okužbe prek asimptomatskih in simptomatskih pacientov, nenujni pregledi v ambulantah družinske medicine lahko nadomestijo s telefonskimi in drugimi telekomunikacijskimi pogovori s pacienti, kar lahko izbrani osebni zdravniki beležijo kot ambulantno prvi in kontrolni pregled na podlagi oddaljenega dostopa brez kartice ZZZS, vključujoč tudi druga telekomunikacijska sredstva kot so na primer skype, viber, fotodokumentacija ipd.
  • za prvi predpis medicinskega pripomočka (MP) ne zahteva osebne prisotnosti zavarovane osebe, zdravstveno stanje ugotovi na podlagi podatkov, ki mu jih zavarovana oseba ali njen skrbnik poda po telefonu in/ali prejete zdravstvene dokumentacije (npr. izbrani osebni zdravnik lahko prvič predpiše diagnostične trakove za aparat za določanje glukoze v krvi na podlagi telefonskega razgovora in izvida zdravnika specialista). Za ponovni predpis MP, če gre za znana zdravstvena stanja prisotnost zavarovane osebe in dodatna dokumentacija ni potrebna. V zdravstveni dokumentaciji je treba zapisati zdravstvene razloge, količine in obdobje predpisa MP.
  • ne glede na določbo 232. člena Pravil oceni zavarovančevo začasno zadržanost od dela tudi za več kot 3 dni za nazaj (v primeru, da je osebni zdravnik zaradi splošne situacije težko dosegljiv in mu zavarovanec ne more pravočasno sporočil razloge svoje začasne zadržanosti od dela);
  • ugotovi začasno nezmožnost za delo zaradi izolacije (razlog 08 – izolacija) pri zavarovancih, ki imajo potrjeno okužbo z novim koronavirusom oziroma so zboleli za COVID-19 ter pri zavarovancih, pri katerih se pojavijo znaki bolezni, ki so značilni za COVID-19, ta oseba pa ali živi skupaj z osebo, pri kateri je bil COVID-19 laboratorijsko potrjen, ali pa se znaki pojavijo pri osebah v skupnosti, kjer je prisoten COVID-19, in je obstajala velika verjetnost prenosa;
  • pri zavarovancih, ki sicer imajo znake respiratornih obolenj pa ne živijo skupaj z osebo, pri kateri je bil COVID-19 laboratorijsko potrjen, oziroma niso del skupnosti, kjer je prisoten COVID-19, in bi zato obstajala velika verjetnost prenosa, ugotovi začasno zadržanost od dela zaradi razloga bolezni (razlog 01 – bolezen).

Hkrati pojasnjujemo, da ZZZS (pa tudi izbrani osebni zdravniki) ni pristojen odločati o tem, ali določen zavarovanec glede na njegovo zdravstveno stanje spada v rizično skupino (npr. zaradi kardiovaskularnih bolezni, diabetesa, kroničnih bolezni dihal, hipertenzije, ipd.) in zaradi tega meni, da mora biti odstranjen iz delovnega procesa, zato naj izbrani osebni zdravniki v teh primerih ne posredujejo predlogov imenovanim zdravnikom ZZZS. Ne gre za začasno zadržanost od dela v breme ZZZS, saj zavarovanec ni zadržan od dela zaradi bolezni ali poškodbe v skladu s predpisi o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. V teh primerih se morata delavec (zavarovanec) delodajalec dogovoriti, kakšna dokazila mu mora prinesti delavec (npr. ali bo dovolj podpis izjave ali obvestilo osebnega zdravnika o obstoju bolezni, zaradi katere spada delavec v rizično skupino) ter ali bo delo opravljal na domu, če je to možno, ali bo ostal doma in se bo uporabil institut čakanja na delo, ipd..

Nadalje vas obveščamo, da v primerih zdravih posameznikov (ki pa so zadržani z dela zaradi odredbe delodajalca ali varstva otrok, ipd.) in ne gre za začasno zadržanost z dela iz zdravstvenih razlogov, niso izpolnjeni razlogi za nego oz. za začasno zadržanost od dela zaradi bolezni.

Hkrati se strinjamo z mnenjem nekaterih izbranih osebnih zdravnikov, da niso dolžni izdajati potrdil o zdravstvenem stanju zavarovanca oz. potrdil, da posamezniki niso okuženi z novim koronavirusom, ki jih uporabijo za npr. prehod meje ipd..

Pravica do nege: Dejstvo, da zavarovanec - starš opravlja delo od doma, ne vpliva na pravico do zadržanosti od dela zaradi nege, saj dejansko gre le za drugo lokacijo opravljanja dela (ne na lokaciji delodajalca temveč doma). To pomeni, da se staršu v primeru bolezni ali poškodbe otroka lahko odobri nega. Če zaradi izredne situacije (epidemija), izbrani osebni zdravniki ne bodo izvedli osebnega pregleda, svojo strokovno oceno glede utemeljenosti do nege podajo na podlagi podatkov, ki jih bodo pridobili od starša.

V primeru, če je zavarovanec odsoten z dela zaradi odrejenega čakanja na delo in v tem času zboli, ima pravico do zadržanosti od dela in s tem do izdaje eBOL.

V primeru, če se delavec (npr. zdravstveno osebje) okuži na svojem delovnem mestu in do okužbe pride v zvezi z opravljanjem njegovega dela ter nato tudi zboli za COVID-19, je razlog začasne zadržanosti od dela Poškodba pri delu (4), in ne Izolacija (8). Nadomestilo gre zavarovancu v višini 100 % osnove in v breme delodajalca za prvih 30 dni začasne zadržanosti od dela (v času veljavnosti Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, nadomestilo plače zaradi poškodbe pri delu krije proračun RS razen za posredne in neposredne uporabnike proračuna RS).

Priloga: obvestilo družinskim, otroškim in šolskim zdravnikom glede začasne zadržanosti od dela zaradi COVID-19:
covid - izolacija, poškodba pri delu.docx

1 Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (Uradni list RS, št. 72/06 - uradno prečiščeno besedilo, 114/06 – ZUTPG, 91/07 , 76/08, 62/10 – ZUPJS, 87/11, 40/11 – ZUPJS-A, 40/12 – ZUJF, 21/13 – ZUTD-A, 63/13 – ZIUPTDSV, 91/13, 99/13 – ZUPJS-C, 99/13 – ZSVarPre-C, 111/13 – ZMEPIZ-1, 95/14 – ZUJF-C, 47/15 – ZZSDT, 61/17 – ZUPŠ in 64/17 – ZZDej-K)

2 Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja (Uradni list RS, št. 30/03 - prečiščeno besedilo, 35/03 – popr., 78/03, 84/04, 44/05, 86/06, 90/06 - popr., 64/07, 33/08, 7/09, 88/09, 30/11, 49/12, 106/12, 99/13 – ZSVarPre-C, 25/14 – odl. US, 25/14, 85/14, 10/17 – ZČmIS, 64/18 in 4/20).

Ključne besede:
zzzs
ebol
bolniški list
bolniška

Zadnji članki iz rubrike:

5.6.2023 14:03:23:
Od 1. 7. 2023 bodo podatki za obračun nadomestila plače na voljo na portalu SPOT

24.5.2023 16:18:01:
Podatki za obračun plač za maj 2023

19.5.2023 14:14:35:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev (ZZSDT-D)

18.5.2023 12:14:45:
Pričetek veljavnosti Zakona o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-1)

16.5.2023 16:50:02:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti (ZEPDSV-A)

Najnovejši članki:

5.6.2023 20:11:43:
Predlog sprememb Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju

5.6.2023 19:42:05:
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sodnem registru

5.6.2023 16:07:39:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za april 2023

2.6.2023 15:57:21:
Finančna uprava izdala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2022

2.6.2023 15:33:23:
Nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji morajo prijaviti letni dohodek

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress