Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 18.3.2020 16:51:16

Najpogostejša vprašanja glede sprejetega Odloka o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev

[POSODOBLJENO: 17. 3. 2020]

Rubrika: Ne spreglejteprint Natisni

Vlada Republike Slovenije je zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 izdala odlok, s katerim začasno prepoveduje ponudbo ter prodajo blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije.

Novo: Prepovedano izvajanje tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil

Vlada je z Odlokom začasno prepovedala  izvajanje tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter  delo v tahografskih delavnicah v Republiki Sloveniji zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19.

Prepoved velja do 16. aprila 2020, veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil, pa se podaljša prav tako do 16. aprila 2020.

Vsi odgovori so objavljeni na tej povezavi (odgovori na povezavi so bili posodobljeni 18. 3. 2020)

Splošno obvestilo

V skladu z Odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji(Uradni list RS, št. 25/2020, v nadaljnjem besedilu: Odlok) je prepovedano ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom. Prej omenjeni odlok pa ne prepoveduje ponujanja in prodajanja blaga in storitev med podjetji. Ravno tako odlok tudi ne prepoveduje proizvodnje, predelave ipd. ter ne posega v ureditev razmerij med delavcem in delodajalcem.

V skladu z odlokom so dovoljene le v 2. členu odloka navedene izjeme. To so:

 • prodajalne z živili vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji,
 • lekarne,
 • prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki,
 • program vrt in kmetijstvo v prodajalnah,
 • kmetijske prodajalne,
 • bencinske servise,
 • banke,
 • pošto,
 • dostavne službe,
 • trafike in kioske za prodajo časopisov in revij ter
 • druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja.

Tako odlok med drugim dovoljuje ponudbo in prodajo potrošnikom na daljavo (po spletu), kot ju ureja zakon, ki ureja varstvo potrošnikov, pri tem pa naj se zagotovi dostava blaga potrošniku na dom. Pri tem pa je treba dosledno upoštevati vsa priporočila za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19.

Pogosta vprašanja [POSODOBLJENO 17. 3. ob 16.00]

Objaviti skušamo čim večji obseg vprašanj, ki nam jih pošiljate, trenutno zbrana so tista, ki so najpogostejša in se navezujejo na podobne teme.

Za lažje iskanje odgovorov predlagamo, da uporabite "Iskalnik" s kombinacijo tipk CTRL+ F in potem vpišete ključno besedo.

ZA PODJETJA

Ali so prepovedane vse storitve ali samo te, ki so primeroma navedene v Odloku?

Prepovedana je ponudba in prodaja vseh storitev neposredno potrošnikom, razen izjem, določenih v prvem odstavku drugega člena Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Iz prepovedi pa je izvzeto ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo, kot ju ureja zakon, ki ureja varstvo potrošnikov.

Vlada je sprejela odlok o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Če pravilno razumemo se začasno prepove vse, razen navedenih izjem. Kaj se uvršča med prepovedano, pa je navedeno samo kot primer. Torej se prepove tudi poslovanje npr. zlatarn, optikov, trgovin z oblekami …

Skladno z Odlokom je prepovedano ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom, razen izjem, ki jih določa 2. člen odloka, to so: prodajalne z živili, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, program vrt in kmetijstvo v prodajalnah, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke, pošta, dostavne službe, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij ter druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja.

Ali je pri prodaji na daljavo mogoč osebni prevzem oziroma ali je dovoljen način poslovanja “take away” in “drive in”?

V skladu z namenom Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, da se omeji gibanje prebivalstva in zajezi epidemija COVID-19, je pri vseh oblikah prodaje na daljavo dovoljena le dostava na dom potrošniku. Tudi v teh primerih pa velja izjema za dejavnosti, ki so določene v prvem odstavku 2. člena Odloka.

Imam cvetličarno, kjer prodajam tudi sadike za zelenjavo. Ali je moja prodajalna vključena?

V odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji so kot izjema določene prodajalne, ki imajo program vrt in kmetijstvo v prodajalni, zato vaša dejavnost ni dovoljena. Dovoljena pa je prodaja in dostava aranžmajev na pokopališče v primeru pokopa pokojnika, pri čemer je treba zagotoviti, da ne prihaja do neposrednega stika s potrošniki. Poleg tega pa je treba upoštevati vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter druge ukrepe in odloke za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19.

Kako je s kmetijskimi zadrugami?

Kmetijske zadruge predstavljajo izjemo in lahko še naprej ponujajo in prodajajo blago in storitve. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) bo v roku 24 ur od začetka veljavnosti odloka izdal priporočila glede omejitev števila potrošnikov, ki so lahko hkrati v poslovnem prostoru, v katerem se ponuja in prodaja blago in storitve.

Ali je dovoljeno prodajanje živil na tržnici?

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na območju Republike Slovenije. V drugem členu so določene izjeme od navedene splošne prepovedi. Tržnice spadajo med izjeme, ki dopuščajo prodajo potrošnikom, in sicer med prodajalne z živili, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, vendar pa le v delu, v kolikor se na tržnici izvaja prodaja živil, ne pa tudi drugih izdelkov (obutev, obleke, suha roba, itd.). Prodaja slednjih na tržnici skladno z odlokom ni dovoljena, enako kot v drugih nakupovalnih središčih.

Bencinski servis ima bar, ki je od bencinskega servisa ločen z vrati. Ali bar lahko ostane odprt?

Bar ne predstavlja izjeme v skladu z odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, zato storitev v baru ni več dovoljeno izvajati. Bencinski servis pa je v skladu z odlokom izjema in je lahko še naprej odprt.

Imam masažni salon, kjer izvajam tudi fizioterapijo proti plačilu. Ali je salon lahko odprt?

V skladu z odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji so kot izjema določene tudi storitve, ki so nujno potrebne za zagotavljanje javne varnosti in zdravja. Masažne storitve in fizioterapija ne predstavljajo storitve, ki so nujno potrebne za zagotavljanje javne varnosti in zdravja, zato so vaše storitve začasno prepovedane.

Smo dostavna služba, ki dostavlja blago, ki je naročeno preko spleta. Ali s svojo dejavnostjo lahko nadaljujemo?

Da. Dostavne službe predstavljajo izjemo, določeno v odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, zato storitev lahko izvajate še naprej.

15. marca je potrebno zamenjati zimske gume na avtomobilih. Ali bodo vulkanizerji še odprti?

Ne. Opravljanje vulkanizerskih storitev ne predstavlja izjeme od začasne prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom. Odlok pa se ne nanaša na razmerja med podjetji, zato je mogoče te storitve izvajati za podjetja vključno z zagotavljanjem teh storitev izvajanje javnih služb (npr. policija, gasilci, reševalci).

Imam turistično kmetijo, kjer poleg prenočišč ponujam in prodajam svoje pridelke. Ali lahko nadaljujem s svojo dejavnostjo?

V skladu z odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji lahko še naprej ponujate in prodajate svoje pridelke na kmetiji, ponujanje nastanitev pa je začasno prepovedano. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) bo v roku 24 ur od začetka veljavnosti odloka izdal priporočila glede omejitev števila potrošnikov, ki so lahko hkrati v poslovnem prostoru, v katerem se ponuja in prodaja blago in storitve.

Izvajam servis in popravilo vozil. Ali imam lahko odprto delavnico?

Ker je javni prevoz začasno prepovedan, je dovoljeno v avtomehaničnih delavnicah in servisih izvajati le nujno potrebne storitve, torej tiste, brez katerih bi bilo ogrožena prometna varnost, pri tem pa je treba upoštevati vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter druge ukrepe in odloke za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19.

Kam se lahko trgovci obrnejo za smernice za zaščito svojih zaposlenih?

Trgovcem predlagamo, da se za smernice za zaščito svojih zaposlenih obrnejo na Ministrstvo za zdravje.

Ali so pekarne in mesnice lahko odprte v skladu z odlokom?

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji med drugim predvideva tudi izjeme od začasne prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji za prodajalne z živili, kamor sodijo tudi pekarne in mesnice. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) bo v roku 24 ur od začetka veljavnosti odloka izdal priporočila glede omejitev števila potrošnikov, ki so lahko hkrati v poslovnem prostoru, v katerem se ponuja in prodaja blago in storitve.

Ali servis za popravilo traktorjev lahko izvaja svoje storitve?

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji se nanaša le na razmerja med podjetjem in potrošnikom in ne posega v razmerja med podjetji, torej med pravnimi ali fizičnimi osebami, ki opravljajo pridobitno dejavnost, ne glede na njeno pravnoorganizacijsko obliko ali lastninsko pripadnost. Servis za popravilo traktorjev se lahko opravlja.

Ali je dovoljen pokop umrlih oseb?

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji dopušča ponujanje in prodajanje drugih nujnih storitev za zagotavljanje javne varnosti in zdravja, kar vključuje tudi izvajanje pogrebne in pokopališke dejavnosti. Svetujemo pogrebe v družinskem krogu.

Ali je dovoljena prodaja blaga in storitev podjetjem?

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji se nanaša le na razmerja med podjetjem in potrošnikom in ne posega v poslovanje med podjetji.

Ali so drogerije lahko odprte?

Drogerije niso določene kot izjema v prvem odstavku 2. člena Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, zato ne smejo neposredno ponujati blaga potrošnikom. Lahko pa tudi drogerije ponujajo prodajo na daljavo.

Kako je s tujimi nastanjenimi gosti, ki ne morejo domov zaradi ukrepov posameznih držav?

V skladu z Odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji so prepovedane tudi nastanitvene storitve. Glede na zatečeno stanje nastanjenih tujih gostov v hotelskih sobah se razume, da je potrebno v času epidemije poskrbeti za njih. Prosimo upoštevajte tudi vsa navodila NIJZ in Vlade RS glede ravnanja v času epidemije COVID-19.

Imam čistilni servis. Ali lahko opravljam dejavnost? Ali lahko pralnice, čistilnice še naprej ponujajo svoje storitve?

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji med izjeme v 2. členu ne določa za storitve čistilnih servisov, zato teh storitev ni dovoljeno izvajati. To pa ne velja za storitve čistilnega servisa, ki ga izvajate za podjetja.

Ali lahko izvajam oglede stanovanj na podlagi sklenjene pogodbe za nepremičninsko posredovanje?

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom. Ker odlok ne določa izjeme za storitev nepremičninskega posredovanja, te storitve ni dovoljeno izvajati.

Katere storitve lahko izvajam kot upravnik?

Odlok dopušča izjemo glede nujnih storitev za zagotavljanje javne varnosti in zdravja, kam sodijo tudi storitve upravljanja.

Dejavnost, ki jo opravljam, je v Odloku navedena kot izjema, torej kot dejavnost, ki se lahko opravlja. Ali lahko zaradi varnosti zaposlenih vseeno začasno preneham opravljati to dejavnost?

Da, vsekakor so dobrodošli so vsi ukrepi, ki pomagajo pri zajezitvi epidemije COVID-19. Pri tem je seveda potrebno upoštevati vsa navodila s strani pristojnih ministrstev in Vlade RS glede ureditve delovnih razmerij.

Kaj konkretno šteje za prodajo na daljavo? Gre za naročila izven SLO, kot je po (davčni) zakonodaji, ali to pomeni, da si na primer lahko naročim na dom pico, frizerja…?

Pogodba, sklenjena na daljavo je po Zakonu o varstvu potrošnikov pogodba, sklenjena med podjetjem in potrošnikom na podlagi organizirane prodaje na daljavo ali sistema opravljanja storitev brez istočasne fizične prisotnosti pogodbenih strank. Za prodajo na daljavo se tako šteje tudi naročilo hrane prek spleta. Naročilo frizerja na dom ni skladno z namenom Odloka, s katerim se želi preprečevati osebni stik med ponudnikom in potrošnikom.

V našem podjetju se ukvarjamo z gostinstvom. Imamo majhen lokal/okrepčevalnico. Zaradi Odloka smo morali prekiniti z obratovanjem. V okolici je sicer nekaj lokalov, ki so registrirani sicer kot pekarna ali trgovina (ponudbo imajo identično naši), vendar le-ti obratujejo normalno. Ali je takšno ravnanje dovoljeno?

Vlada RS je Odlok sprejela z namenom, da se omeji gibanje prebivalstva in s tem zajezi epidemija COVID-19 in zato je začasno prepovedala ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije. Kot izjemo od splošne prepovedi je Vlada RS med drugim sicer navedla tudi prodajalne z živili. Ker pa gre v danem primeru za izjemo od splošnega pravila prepovedi ponujanja in prodaje neposredno potrošnikom, je takšno izjemo treba razlagati ozko in se tako nanaša zgolj na prodajalne z živili, zato podjetij, ki dejansko opravljajo gostinske storitve (lokali, restavracije, okrepčevalnice, ponudniki hitre hrane) ni možno uvrstiti med izjemo, ne glede na njihovo morebitno drugačno klasifikacijo.

ZA POTROŠNIKE

Pokvaril se mi je avtomobil in ga nujno potrebujem za prevoz do službe. Ali bodo avtomehaniki lahko odprti?

Ker je javni prevoz začasno prepovedan, lahko avtomehanične delavnice opravljajo nujna popravila, ki zagotavljajo varnost v prometu. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) bo v roku 24 ur od začetka veljavnosti odloka izdal priporočila glede omejitev števila potrošnikov, ki so lahko hkrati v poslovnem prostoru, v katerem se ponuja in prodaja blago in storitve.

V kratkem mi poteče registracija. Ali bom lahko opravil tehnični pregled vozila in vozilo tudi registriral?

Skladno z Odlokom o začasni prepovedi izvajanja tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter dela v tahografskih delavnicah v Republiki Sloveniji je do 16. aprila 2020 prepovedano izvajanje tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter delo v tahografskih delavnicah v Republiki Sloveniji. Veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil in ADR certifikatov za prevoz nevarnega blaga, ki jim zaradi navedene prepovedi poteče veljavnost od uveljavitve navedenega odloka do 16. aprila 2020, podaljšana do 16. maja 2020.

Zobozdravstvene storitve opravljam pri zasebnem zobozdravniku, ki pravi, da ne sme vsaj 14 dni opravljati nobenih zobozdravstvenih storitev. Zob je v fazi zdravljenja.

Sporočamo vam, da se do nadaljnjega zobozdravstvene storitve ne izvajajo v zobozdravstvenih ambulantah, razen na sedmih nujnih točkah po Sloveniji (ZD Ljubljana, Maribor, Celje, Nova Gorica, Kranj, Novo mesto, Koper). Svetujemo vas, da se za podrobnejše informacije obrnete na svojega izbranega zobozdravnika.

Ali lahko pokličem vodovodarja v primeru, da mi v kopalnici poči cev in imam poplavo.

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji med drugim predvideva tudi izjeme od začasne prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Te izjeme vključujejo tudi druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja. Menimo, da so takšne storitve v nujnih primerih dovoljene.

Doma nimam televizije, vendar bi želel biti obveščen o aktualnih novicah in navodilih. A bom lahko kupil dnevni časopis?

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji med drugim predvideva tudi izjeme od začasne prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji za trafike in kioske, tako da boste imeli možnost kupiti tudi dnevni časopis.

Imam hrčka in psa, hrano za živali pa kupujem v prodajalni za male živali. A bodo te prodajalne še odprte?

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji prepoveduje tudi prodajo v prodajalnah za male živali, zato te prodajalne ne bodo odprte. Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji med drugim dopušča ponujanje in prodajo blaga potrošnikom na daljavo, kot ju ureja zakon, ki ureja varstvo potrošnikov. Zakon o varstvu potrošnikov opredeljuje pogodbo, sklenjeno na daljavo, kot pogodbo, ki je sklenjena med podjetjem in potrošnikom na podlagi organizirane prodaje na daljavo ali sistema opravljanja storitev brez istočasne fizične prisotnosti pogodbenih strank, ki ga vodi podjetje, ki za namen sklenitve uporablja izključno enega ali več sredstev za komuniciranje na daljavo vse do takrat in vključno s trenutkom, ko je pogodba sklenjena.

Pokvaril se mi je hladilnik. Kje lahko kupim nov hladilnik?

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji med drugim dopušča ponujanje in prodajo blaga potrošnikom na daljavo, kot ju ureja zakon, ki ureja varstvo potrošnikov. Zakon o varstvu potrošnikov opredeljuje pogodbo, sklenjeno na daljavo, kot pogodbo, ki je sklenjena med podjetjem in potrošnikom na podlagi organizirane prodaje na daljavo ali sistema opravljanja storitev brez istočasne fizične prisotnosti pogodbenih strank, ki ga vodi podjetje, ki za namen sklenitve uporablja izključno enega ali več sredstev za komuniciranje na daljavo vse do takrat in vključno s trenutkom, ko je pogodba sklenjena.

Glede na navedeno lahko potrošnik kupi nov hladilnik v spletni trgovini. Dostavo hladilnika pa lahko zagotovi trgovec spletne trgovine, skladno z njegovimi splošnimi pogoji poslovanja, ali pa s pomočjo dostavne službe.

Moj hišni ljubljenček je zbolel. Ali veterinarji izvajajo storitve?

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji dopušča izvajanje drugih nujnih storitev za zagotavljanje javne varnosti in zdravje. Odlok torej dopušča izvajanje veterinarskih storitev.

Delodajalec mi omogoča delo od doma, vendar sem brez tiskalnika, ki ga nujno potrebujem. Kje ga lahko kupim?

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji med drugim dopušča ponujanje in prodajo blaga potrošnikom na daljavo, kot uo ureja zakon, ki ureja varstvo potrošnikov. Zakon o varstvu potrošnikov opredeljuje pogodbo, sklenjeno na daljavo, kot pogodbo, ki je sklenjena med podjetjem in potrošnikom na podlagi organizirane prodaje na daljavo ali sistema opravljanja storitev brez istočasne fizične prisotnosti pogodbenih strank, ki ga vodi podjetje, ki za namen sklenitve uporablja izključno enega ali več sredstev za komuniciranje na daljavo vse do takrat in vključno s trenutkom, ko je pogodba sklenjena.

Glede na navedeno lahko tiskalnik kupite v spletni trgovini. Dostavo tiskalnika pa lahko zagotovi trgovec spletne trgovine, skladno z njegovimi splošnimi pogoji poslovanja, ali pa s pomočjo dostavne službe.

Z obrtnikom sem dogovorjen, da mi v kopalnici položi ploščice. Ali lahko opravi svojo dejavnost? Kaj naj storim, če me potem ne bo več vzel v vrsto?

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji določa izjeme, med katere ne sodijo storitve polaganja ploščic v kopalnici, zato je opravljanje teh storitev prepovedano. Zakon o nalezljivih boleznih (Uradni list RS, št. 33/06) določa tudi nadzor in kazni za neupoštevanje izdanega odloka.

Ali je dovoljeno izvajanje raznih oblik psihološke pomoči?

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji dopušča izvajanje drugih nujnih storitev za zagotavljanje javne varnosti in zdravje, kar vključuje tudi izvajanje psihološke pomoči. Psihološka pomoč je namreč nujno potrebna za zdravje posameznikov. Predlagamo pa, da se pri izvajanju pomoči uporabi telekomunikacijska sredstva, saj je namen odloka zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19, kar pa lahko dosežemo le z omejevanjem stikov.

Med vožnjo se mi je pokvaril avtomobil. Ali se storitve avtovleke izvajajo?

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji med drugim predvideva tudi izjeme od začasne prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev. Te izjeme vključujejo tudi druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja, kar vključuje tudi izvajanje storitev avtovleke in druge pomoči na cesti.

Kaj je kmetijska trgovina? Beležimo vprašanja s strani trgovcev, ki prodajajo krmo za živali, rezervne dele za kmetijsko mehanizacijo in rezervne dele ….

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji ureja ponudbo in prodajo potrošnikom in ne ponudbe ter prodaje podjetjem.

Kot kmetijske trgovine so mišljene trgovine, ki prodajajo živila, in program vrt in kmetijstvo v prodajalni (t.i. kmetijske zadruge). Te so lahko odprte.

Trgovina s tehničnim blagom (gradbeni proizvodi, vrtni program):

Prodaja tehničnega blaga v skladu z odlokom ni izjema od začasne prepovedi in ga v trgovinah s tehničnim blagom ni dopustno prodajati neposredno potrošnikom. Še vedno pa je dovoljena spletna prodaja in dostava na dom.

V skladu z Odlokom je program vrt in kmetijstvo izjema od začasne prepovedi in se lahko prodaja.

Ali lahko v primeru, da zapremo trgovino za potrošnike, ali lahko zaposleni v tem času npr. polnijo police itd.

Lahko. Odlok začasno prepoveduje le ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom in ne posega v razmerja delavcem in delodajalcem.

Ali lahko v tem primeru vzpostavimo naročilo blaga po telefonu in prevzem pred trgovino (brez neposrednega stika zaposlenih s kupci)?

V skladu z namenom Odloka, da se omeji gibanje prebivalstva in zajezi epidemija COVID-19, je pri vseh oblikah prodaje na daljavo dovoljena le dostava na dom potrošniku. Tudi v teh primerih pa velja izjema za dejavnosti, ki so določene v prvem odstavku 2. člena Odloka.

Ali se odlok nanaša tudi na veleprodajo? Ali moramo v tem primeru prodajo vršiti iz skladišča ali lahko poteka tudi v prodajalni (npr. raznim obrtnikom…)?

Odlok se nanaša le na začasno prepoved ponudbe in prodaje potrošnikom. Za prodajo med podjetji ni prepovedi.

Ukvarjamo se s prodajo hrane in prehranskih dodatkov (vitamini, beljakovinski dodatki k prehrani in hrana). Zanima nas ali so naše trgovine lahko odprte?

V skladu z odlokom so izjema od prepovedi le prodajalne z živili in kmetijske prodajalne, kar pomeni da prodajalne s prehranskimi dodatki niso vključene med izjeme od prepovedi.

Ali so fotokopirnice vključene v prepoved?

Da, fotokopirnice so vključene v prepoved, saj niso izjema od prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom.

Ali velja prepoved tudi za avtomatske samopostrežne pralnice perila?

Da, tudi avtomatske samopostrežne pralnice perila niso izjema od prepovedi.

Kam sodijo specializirane prodajalne za male živali – ali so zaprte ali so lahko odprte? (Veterinarske klinike imajo običajno v svojem sklopu tudi prodajalno za male živali)?

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji prepoveduje tudi prodajo v prodajalnah za male živali, zato te prodajalne ne smejo biti odprte. Odlok pa vseeno tudi v teh primerih dopušča ponujanje in prodajo blaga potrošnikom na daljavo in dostava na dom.

Ali je dovoljeno obratovanje menze v tovarnah?

Odlok dopušča dopušča delodajalcem, da še naprej zagotavljajo prehrano za svoje delavce, vendar morajo upoštevati vsa priporočila NIJZ.

Hostli in hoteli? Naj odslovijo obstoječe goste? Naj sprejemajo nove?

V skladu z odlokom je hotelom in hostlom ni dovoljeno sprejemati novih gostov. Obstoječih gostov verjetno ne morete odsloviti. Pri teh morate upoštevati vsa priporočila NIJZ.

Razvoz hrane? Dovoljen ali ne?

Odlok dopušča razvoz hrane potrošnikom, ki so jo potrošniki naročili na daljavo.

Imamo trgovino z gradbenimi materiali – glede na odlok razumemo, da jo moramo zapreti za potrošnike. Ali lahko imamo v trgovini dežurstvo v smislu, da z gradbenim materialom oskrbujemo gradbišča in tako prodajamo blago pravnim osebam, prodaja se dogaja na daljavo in sicer blago po potrjeni predhodni naročilnici naložimo na tovornjak in ga odpeljemo na gradbišče. Fizičnega stika s strankami v tem primeru ni. Imamo pa v trgovini oddelek vrt in kmetijstvo – če to prav razumemo – potem imamo lahko trgovino eventuelno tudi odprto za potrošnike.

Odlok začasno prepoveduje prodajo gradbenega materiala potrošnikom. Odlok pa ne ureja razmerja med podjetji, zato lahko trgovina z gradbenim materialom prodaja izključno podjetjem.

Izjema od prepovedi je program vrt in kmetijstvo, ki se lahko prodaja. Pri tem pa je treba upoštevati vsa priporočila za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19.

Prodajalno za fizične osebe sem zaprl. Tudi proizvodnja se z jutrišnjim dnem zaustavi. Zanima me, kako je s prodajo strankam in obrtnikom? Ali lahko prodajam? Naročila že sedaj potekajo telefonsko. Edini stik je prevoznik oz. pošta. Je to dovoljeno?

Odlok začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga neposredno potrošnikom, vendar dopušča prodajo na daljavo z dostavo potrošnikom na dom. Ne ureja pa razmerij med podjetji, zatorej lahko prodajate svoje izdelke obrtnikom. Pri tem pa vam svetujemo, da upoštevate vsa priporočila za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19.

Ali sme delati avtovleka in pomoč na cesti?

Da. Omenjeno spada med izjeme od začasne prepovedi.

Ali tehnični pregledi smejo delovati?

Skladno z Odlokom o začasni prepovedi izvajanja tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter dela v tahografskih delavnicah v Republiki Sloveniji je do 16. aprila 2020 prepovedano izvajanje tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter delo v tahografskih delavnicah v Republiki Sloveniji. Veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil in ADR certifikatov za prevoz nevarnega blaga, ki jim zaradi navedene prepovedi poteče veljavnost od uveljavitve navedenega odloka do 16. aprila 2020, podaljšana do 16. maja 2020.

Naša dejavnost je najem avtomobilov, kar bi lahko pripomoglo vsem tistim, ki zaradi zaprtja javnih prevozov potrebujejo avto. Ali jim ga lahko ponudimo? Gre za oddajo avtomobila na daljavo ( spletno rezervacijo avta), brez osebnega stika, ta se zgodi sicer samo ob izdaji avtomobila z eno osebo (dokumente avtomobila in ključe). Avtomobili so sproti dezinficirani. V bistvu manj nevarno kot taksi prevozi. Prevzem avtomobilov bi uredili s posamičnim vstopanjem v poslovalnico, kjer bo tudi z naše strani samo en referent.

Ne. Omenjeno ne spada med izjeme od začasne prepovedi.

Trgovina z gradbenim materialom.

Odlok začasno prepoveduje prodajo gradbenega materiala potrošnikom, ne omejuje pa poslovanja med podjetji. Dobava drugim podjetjem je dovoljena.

Nakupovalni centri

Odlok začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom z določenimi izjemami. Med te izjeme spadajo prodajalne z živili, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki in so zato lahko odprte v nakupovalnih centrih. Medtem ko morajo biti druge prodajalne zaprte. Pri tem pa je treba upoštevati vsa priporočila za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19.

Veleprodajne trgovine (na debelo)

Odlok ne ureja razmerja med podjetji, zato veleprodajne trgovine še naprej lahko prodajajo podjetjem.

Ali so lahko odprte trgovine z varnostno in zaščitno opremo?

Trgovine z varnostno in zaščitno so lahko odprte le v primerih, ko gre za zdravstveno zaščitno opremo, za delovno opremo pa zgolj, če gre za prodajo podjetjem, ne pa potrošnikom.

Ali so lahko odprte trgovine z mešanim blagom?

V skladu z odlokom so lahko odprte prodajalne, ki pretežno prodajajo živila.

Pošte prodajajo raznovrstno blago. Ali lahko izvajajo le poštne storitve, ali lahko tudi prodajajo blago (torbice, sveče, …).

Odlok začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom z izjemami. Med izjemami so navedene tudi pošte, ki lahko poslujejo s potrošniki. Pri tem pa je treba upoštevati vsa priporočila za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19.

Majhne trgovine, ki ponujajo tudi poštne storitve

Odlok začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom z izjemami. Med drugim se izjema nanaša na pošte, kamor spadajo tudi majhne trgovine, ki ponujajo tudi poštne storitve. V kolikor se "majhna trgovina" glede na blago, ki ga ponuja uvršča med izjeme po 2. členu Odloka (npr. prodajlna z živili), lahko prodajaja tudi to blago, v nasprotnem primeru pa lahko opravlja samo poštne storitve.

Gradbišča, delavci na gradbiščih.

Odlok ne posega v delovna razmerja, zato lahko delavci nadaljujejo z delom na nedokončanem objektu, pod pogojem, da na gradbišču ni prisotnih drugih ljudi (npr. naročnika). Poleg tega mora delodajalec upoštevati navodila NIJZ ter ukrepe in odloke za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19.

Nega diabetičnih stopal

Odlok začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom z izjemami. Ker odlok ne dopušča izjem za kozmetične salone, kozmetični saloni ne morejo izvajati kozmetičnih storitev.

Obrtne delavnice: mizarji, steklarji, …

Odlok ne posega v delovna razmerja, zato delavci lahko opravljajo svoje delo v delavnici, pri tem pa je treba upoštevati, da ni dovoljena prodaja oziroma ponujanje storitev potrošnikom. Zaprt morajo imeti trgovinski del, če ga imajo.

Avto servis s trgovino vozil

Delavnica je lahko odprta, zaprt pa mora biti trgovinski del.

Montažerji. Ali lahko opravljajo svojo dejavnost?

Odlok ne določa izjema za montažne storitve, zato montaža, ki se izvaja ni dopustna, razen če gre za zagotavljanje nujnih opravil oziroma, če je mogoče zagotoviti, da ni stikov. V primeru izvajanja montaže za podjetja se dejavnost, kljub odloku, lahko nadaljuje.

Ali dimnikarska dejavnost spada med tiste, ki ne smejo izvajati storitev na domu uporabnikov. Ali lahko dimnikarji opravljajo redne periodične preglede in čiščenja?

Dimnikarske storitve sodijo med druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja, zato se lahko opravljajo, pri tem pa je treba paziti glede stikov in se zaščititi

Pralnice, čistilnice. Ali so lahko odprte?

Ne.

Bencinske črpalke z lokali

Bencinske črpalke so lahko odprte, lokal (tudi če na bencinski servis meji samo z vrati) pa mora biti zaprt.

Vulkanizerji

Ne, razen za izvajanje dejavnosti za nujna vozila (vojska, policija, gasilci…)

Storitve v gradbeništvu (izdelava fasad, notranja dela, slikopleskarji, …) Ali lahko delajo tudi v privat hišah? Ali lahko delajo sedaj npr. v šolah, ki so zaprte?

Lahko delajo če ni stikov z ostalimi, delodajalec pa mora zagotoviti ustrezno opremo da se prepreči okužba.

Čistilci prostorov

Lahko še naprej delajo.

Optiki. Ali optiki lahko v svojih specializiranih prodajalnah prodajajo vse izdelke, tudi sončna očala ali le izdelke, ki so medicinski pripomoček (korekcijska očala, kontaktne leče)?

Ne.

Ali lahko slaščičarka, ki peče torte in jih stranke prevzamejo pri njej, še vedno opravlja to storitev?

Ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom je z Odlokom prepovedano, razen izjem določenih v 2. členu, kar pomeni, da je tudi prodaja slaščic na domu prepovedana. Skladno z 2. členom Odloka pa so dovoljene storitve dostavnih služb, kar pomeni, da je dovoljena dostava na dom potrošnika.

Gostilne in slaščičarne. Ali lahko po sistemu »TO GO« prodajajo – na izdajnem okencu potrošnik hrano odnese v embalaži? Ali so slaščičarne lahko odprte na način, da je prostor, kjer se ljudje lahko usedejo zaprt, obstaja pa izdajno okence/pult, kjer lahko potrošnik po sistemu »TO GO« slaščico odnese in jo poje doma.

Ne.

Dostava hrane na dom. Ali lahko dostavljajo hrano na dom?

Da.

Adaptacije kopalnic in strojne instalacije. Ali velja prepoved prodaje blaga in storitev, ki niso nujne, tudi za te storitve? Pri strankah vstopajo v bivalne prostore. Ali lahko te storitve izvajajo na objektih, ki niso stanovanjski in so prazni (npr. novogradnja stanovanjske hiše, proizvodni objekti,...)? Ali lahko izvajajo storitve v stanovanjih, ki so prazna?

Odlok ne določa izjeme za navedene obrtniške storitve, zato niso dopustne, razen če gre za zagotavljanje nujnih opravil in je možno zagotoviti, da ni stikov. V primeru izvajanja montaže za podjetja se dejavnost lahko kljub odloku nadaljuje.

Ali lahko obratujejo tovarne, ki niso življenjskega pomena.

Da, tovarne lahko nemoteno delajo, vendar mora delodajalec poskrbeti za ustrezno zaščito delavcev.

Fotografije za dokumente.

Fotografije za dokumente ne predstavljajo izjeme.

Ali mora fotografski atelje, ki izdeluje fotografije tudi za dokumente, tudi ustaviti svoje poslovanje

Da, fotografske storitve ne sodijo med izjeme, ki jih določa 2. člen Odloka, zato je njihovo ponujanje in prodaja prepovedana.

Prodajalne z medicinskimi pripomočki – npr. slušni aparati, so lahko odprte?

V skladu z odlokom so iz prepovedi izvzete prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki kar pomeni, da so v omenjenih prodajalnah izvzeti izdelki, ki so klasificirani kot medicinski ali ortopedski pripomoček.

Različna servisna popravila – npr. kopirni stroji – gre za pogodbene obveznosti v kolikšnem času morajo zagotoviti storitev.

Opravljanje storitev končnim potrošnikom ni dovoljeno, opravljanje storitev za podjetja pa je še naprej možno.

Čistilni servis – oblačila. Pogodba tudi s policijo. Ali lahko dela?

Prepovedano je opravljati storitve v razmerju do potrošnikov, v razmerju do podjetij pa je dovoljeno.

Servis avtomobila, redni, v garanciji (roki) in pomoč na cesti

Ker je javni prevoz začasno prepovedan, so avtomehanične in servisne storitve nujno potrebne, zato se lahko še naprej izvajate svoje storitve.

Prodajalne z delno prodajo živil in pretežno prodajo kozmetičnih izdelkov

Odlok kot izjemo od prepovedi določa prodajalne z živili. S tem so mišljene, prodajalne, kjer se pretežno prodajajo živila in ne kozmetični ali drugi izdelki.

Finančni zakup oziroma leasing (nebančni)

Ne, nebančni dajalci kreditov ne smejo izvajati svojih storitev. Deluje lahko samo, kar je v sklopu bank.

Ali lahko privatne namestitve, kjer ni osebnega kontakta ponujajo svoje storitve?

Namestitve novih gostov ne smejo sprejemati.

Ali so vinoteke lahko odprte?

Ne.

Odkup lesa in starega papirja potrebnega za proizvodnjo.

V skladu z odlokom prodaja/odkup v razmerju do končnih potrošnikov ni dovoljena. Odlok pa ne omejuje prodaje/odkupa med podjetji.

Ali lahko obratujejo parkomati in avtomati na primer za pijačo in hrano?

Da, vendar pa je potrebno zagotoviti redno čiščenje takšnih avtomatov.

Serviserji na terenu (konkreten primer podjetje, ki servisira viličarje in transportne trakove tudi velikim trgovcem, da lahko sploh poslujejo).

V skladu z odlokom se prepoveduje ponujanje in prodaja blaga in storitev potrošnikom, razen če gre za nujne dejavnosti za varstvo zdravja, ne prepoveduje pa se ponujanje in prodaja blaga in storitev podjetjem.

Montaža stavbnega pohištva na objektu za končnega investitorja. Objekt je novogradnja z več stanovanjskimi enotami.

Lahko, če ni stikov.

Ali lahko vzpostavimo naročilo blaga po telefonu in prevzem pred trgovino (brez neposrednega stika zaposlenih s kupci)?

Spletna prodaja je dovoljena. Zaradi možnih stikov ob osebnem prevzemu in morebitnem nastanku vrste ob osebnem prevzemu, predlagamo, da se blago dostavlja po pošti ali preko dostavnih služb.

Ali se odlok nanaša tudi na veleprodajo? Ali moramo v tem primeru prodajo vršiti iz skladišča ali lahko poteka tudi v prodajalni (npr. raznim obrtnikom…)?

Odlok se nanaša le na začasno prepoved ponudbe in prodaje potrošnikom. Za prodajo med podjetji ni prepovedi.

Ukvarjamo se s prodajo hrane in prehranskih dodatkov (vitamini, beljakovinski dodatki k prehrani in hrana). Zanima nas ali so naše trgovine lahko odprte?

Ne, izjema od prepovedi so le prodajalne z živili in kmetijske prodajalne, tako da prodajalne s prehranskimi dodatki niso vključene med izjeme od prepovedi. Odprte so lahko le prodajalne, ki pretežno prodajajo živila.

Ključne besede:
trgovina
zaprtje trgovin
prepoved opravljanja storitev
koronavirus
corona

Zadnji članki iz rubrike:

20.9.2023 14:37:31:
Dodatna pojasnila o začasnem odlogu bančnih posojil

19.9.2023 12:54:23:
Nov podzakonski predpis s področja preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma

18.9.2023 15:01:44:
Iztekanje roka za uveljavljanje povračila izplačanih plač zaradi odstranjevanja posledic poplav

14.9.2023 10:16:01:
Podaljšanje dovoljenja za prodajo tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov prek portala SPOT

13.9.2023 17:04:28:
Enotna vloga za fizične osebe za odlog plačila obveznosti iz kreditne pogodbe po Zakonu o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023

Najnovejši članki:

22.9.2023 16:34:12:
Zaposlitveni oglas: Računovodja (m/ž), Podravska regija

20.9.2023 17:38:19:
Hitrejše zaposlovanje tujih delavcev za odpravo posledic poplav in plazov

20.9.2023 14:32:53:
Letni dopust zavarovanca v času odobrenega bolniškega staleža ni mogoč

20.9.2023 10:28:39:
Zvišanje dovoljenega obsega začasnega in občasnega dela - do 31. 12. 2023

19.9.2023 12:42:25:
Solidarnostna delovna sobota in prispevek