Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 21.1.2020 15:25:11

Odgovor na poslansko vprašanje poslanca v zvezi s prebivališčem občinskih svetnikov

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Odgovor na poslansko vprašanje poslanca v zvezi s prebivališčem občinskih svetnikov Racunovodja.com Vlada je sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi s prebivališčem občinskih svetnikov in ga posreduje Državnemu zboru Republike Slovenije.

Poslanec Jani Ivanuša je na vlado naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s prebivališčem občinskih svetnikov. Med drugim ga zanima: ali članu občinskega sveta, ki med mandatom spremeni stalno prebivališče iz ene občine, kjer je bil izvoljen, v drugo občino, preneha mandat člana občinskega sveta v občini, kjer je bil izvoljen, kakšna je dolžnost člana občinskega sveta, ki med mandatom spremeni stalno prebivališče iz ene občine, kjer je bil izvoljen, v drugo občino, ali mora imeti član občinskega sveta v občini, kjer opravlja svoj mandat prijavljeno (stalno oziroma začasno) prebivališče?

Vlada uvodoma pojasnjuje, da Zakon o lokalni samoupravi določa, da so osebe, ki imajo na območju občine stalno prebivališče, člani občine oziroma občani. Občani v občinah odločajo o zadevah lokalne samouprave preko svetov, sestavljenih iz članov, ki jih volijo svobodno in tajno na podlagi neposredne, enake in splošne volilne pravice. Zakon o lokalnih volitvah določa aktivno (voliti) in pasivno (biti voljen) volilno pravico. V skladu z ZLV ima volilno pravico volivec v občini, v kateri ima prijavljeno stalno prebivališče. Tudi skupna določba ZLV o kandidiranju določa, da mora kandidat imeti v volilni enoti, v kateri kandidira za člana občinskega sveta, stalno prebivališče. Če je kandidat državljan druge države članice EU, ki nima prijavljenega stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji, pa ima lahko prijavljeno začasno prebivališče. Članu občinskega sveta, ki med mandatom spremeni stalno prebivališče iz občine, kjer je bil izvoljen, v drugo občino, v skladu z zakonom preneha mandat člana občinskega sveta v občini, kjer je bil izvoljen. V skladu z zakonom mora imeti član občinskega sveta v občini, kjer opravlja svoj mandat, prijavljeno stalno prebivališče ves čas trajanja mandata, v nasprotnem primeru mu mandat preneha.

Glede dolžnosti člana občinskega sveta, ki med mandatom spremeni stalno prebivališče iz ene občine, kjer je bil izvoljen, v drugo občino, vlada pojasnjuje, da mora član o tem obvestiti komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja občinskega sveta (v nadaljevanju komisija). Komisijo v skladu z ZLS imenuje občinski svet, izmed svojih članov in le-ta med drugim opravlja podporne naloge občinskega sveta pri izvajanju njegove kadrovske funkcije. Komisija tudi po uradni dolžnosti spremlja vse zadeve, ki se nanašajo na občinske funkcionarje, vključno z morebitno spremembo njihovih stalnih prebivališč, kot tudi drugih statusnih sprememb, ki bi utegnile vplivati na mandat, na primer nezdružljivost. Komisija npr. oblikuje kadrovske predloge za občinski svet, podaja mnenja v zvezi s tem, vodi evidenco prisotnosti funkcionarjev na sejah in izplačila sejnin, po uradni dolžnosti ugotavlja nezdružljivost funkcij, ugotavlja konflikt interesov ipd.

Poslanec tudi sprašuje, ali je sejnina za člana občinskega sveta obvezna ter ali se lahko član občinskega sveta odpove sejnini. Vlada pojasnjuje, da ZLS določa plačilo za opravljanje funkcije člana občinskega sveta. Posameznemu članu pripada sejnina za udeležbo na seji občinskega sveta ali seji delovnega telesa občinskega sveta. Letni znesek sejnin, vključno s sejninami za seje delovnih teles občinskega sveta, ki se izplača posameznemu članu občinskega sveta, ne sme presegati 7,5 % plače župana. Pri tem se ne upošteva dodatek za delovno dobo. Občinski svet s svojim aktom določi merila za izplačilo sejnin za člane občinskih svetov, člane delovnih teles občinskega sveta in člane drugih občinskih organov. Ker je z zakonom določeno, da sejnina članu občinskega sveta pripada za udeležbo na seji, se ji posameznik lahko pisno odpove vnaprej, pri čem se ji ne more odpovedati v korist tretjih oseb.

Vlada pojasnjuje še, da ZLS določa najvišji letni znesek sejnin za člana občinskega sveta, ki torej ne sme presegati 7,5 % plače župana, pri čemer se ne upošteva dodatek za delovno dobo. ZLS pa ne določa najnižjega zneska, zato je vsak občinski svet v posamezni občini zadolžen za to, da v skladu s predhodno navedeno določbo člena s svojim aktom določi merila za izplačilo sejnin za člane občinskih svetov.

Vir: Ministrstvo za javno upravo

Zadnji članki iz rubrike:

28.5.2020 13:57:38:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

29.5.2020 15:11:34:
Finančna uprava RS poslala drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2019

28.5.2020 22:28:11:
Pojasnilo 1 k Slovenskemu računovodskemu standardu 15

28.5.2020 13:21:43:
Vlogo za začasno denarno nadomestilo lahko oddate najkasneje do 31. maja 2020

28.5.2020 13:02:54:
Prenehanje začasnih ukrepov v upravnih in drugih javnopravnih zadevah

26.5.2020 17:05:32:
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2020

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT