Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 21.1.2020 15:23:59

Vlada sprejela odgovor na poslansko vprašanje v zvezi z višino povprečnine in njeno primernostjo

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela odgovor na poslansko vprašanje v zvezi z višino povprečnine in njeno primernostjo Vlada je sprejela odgovor na poslansko vprašanje v zvezi z višino povprečnine in njeno primernostjo in ga posreduje Državnemu zboru Republike Slovenije.

Poslanka želi pojasnilo tem, ali in kako se pri ugotavljanju primernega obsega sredstev za financiranje z zakonom določenih nalog občin upošteva tujce, ki imajo izdano dovoljenje za stalno prebivanje v občini. Nadalje poslanko zanima, ali v ta del spadajo tudi tujci, ki so v Sloveniji na podlagi združitve družine, tujci, ki imajo v Sloveniji začasno prebivališče in kako je z upoštevanjem oseb, ki imajo status po Zakonu o mednarodni zaščiti. Poslanko dodatno zanima podatek o številu tujcev s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki se (ne)upoštevajo pri ugotavljanju primernega obsega sredstev za financiranje z zakonom določenih nalog občin po letih, od leta 2008 do leta 2019.

Republika Slovenija občinam za izvajanje obveznih nalog zagotavlja sredstva za financiranje na podlagi sistema primerne porabe, s čimer jim je omogočena večja finančna avtonomija. V izračunu primerne porabe občin oziroma zneska, ki pripada posamezni občini, se upoštevajo stroški tistih nalog, ki jih morajo občine opravljati na podlagi zakonskih predpisov. Postopek izračuna se prične z izračunavanjem povprečnih stroškov na prebivalca (tako imenovane povprečnine). Metodologijo za izračun povprečnih stroškov za financiranje občinskih nalog določi vlada z uredbo. Ministrstvo za finance na podlagi podatkov iz preteklih štirih let ter novih ali ukinjenih nalog občin pripravi izračun in ga z obrazložitvami posreduje reprezentativnim združenjem občin do 1. julija tekočega leta. Združenja sporočijo svoje mnenje k izračunu najkasneje do 1. septembra tekočega leta. Po prejemu mnenja reprezentativnih združenj začnemo postopek za določitev višine povprečnine. V tem postopku poleg izračunanih povprečnih stroškov za financiranje občinskih nalog se upoštevajo tudi javnofinančne zmožnosti in fiskalno pravilo ter znesek dohodnine, ki pripada občinam. Vlada in reprezentativna združenja občin pred predložitvijo predloga proračuna v državni zbor sklenejo dogovor o višini povprečnine za naslednji dve proračunski leti. Če dogovor ni sklenjen, se v predlog državnega proračuna vključi višina povprečnine, ki jo predlaga vlada, Državni zbor pa jo določi z zakonom, ki ureja izvrševanje državnega proračuna.

Na podlagi Zakona o financiranju občin (ZFO) se v število prebivalcev, ki se upoštevajo za izračun primerne porabe občin vštevajo državljani Republike Slovenije s stalnim prebivališčem v Sloveniji in občini in tujci z izdanim dovoljenjem za stalno prebivanje v Republiki Sloveniji. Za podatke o številu prebivalcev ali izračun deležev prebivalcev po tem zakonu se upoštevajo podatki Statističnega urada Republike Slovenije. ZFO v prvi točki 1. člena pojasni pomen izrazov. »Prebivalec« je državljan RS s stalnim prebivališčem v Sloveniji in občini in tujec z izdanim dovoljenjem za stalno prebivanje v RS, ki ima prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji in občini. Za podatke o številu prebivalcev ali izračun deležev prebivalcev po tem zakonu se upoštevajo podatki Statističnega urada Republike Slovenije na dan 1. januarja leta, v katerem se ugotavlja primerna poraba občine. Podatki torej ne vključujejo tujcev z začasnim prebivališčem v Sloveniji, po drugi strani pa vključujejo osebe, ki začasno prebivajo v tujini, v Sloveniji pa imajo še vedno prijavljeno stalno prebivališče.

Prebivalstvo Slovenije po statistični definiciji sestavljajo vse osebe, ki imajo v Sloveniji običajno prebivališče, torej vse osebe, ne glede na državljanstvo, ki imajo v Sloveniji namen prebivati najmanj eno leto. To vključuje naslednje skupine prebivalstva: osebe, ki imajo v Sloveniji prijavljeno stalno prebivališče, brez tistih, ki so odsotni v tujini eno leto ali dlje in so svoj odhod prijavili v upravni enoti. Te osebe štejemo kot prebivalce na naslovu stalnega prebivališča. Nadalje so to osebe, ki imajo v Sloveniji prijavljeno začasno prebivališče, katerega skupno trajanje veljavnosti je vsaj eno leto. Te osebe štejemo kot prebivalce na naslovu prijavljenega začasnega prebivališča. Prav tako se v to kategorijo štejejo še osebe, ki imajo v Sloveniji poleg stalnega prijavljeno še začasno prebivališče, brez tistih, ki so odsotni v tujini eno leto ali dlje in so svoj odhod prijavili v upravni enoti. Te osebe praviloma štejemo kot prebivalce na naslovu začasnega prebivališča. Ključno pri tej definiciji je, da državljanstvo ali vrsta veljavnega prebivališča (stalno / začasno) nista pomembna in da v prebivalstvu niso upoštevane osebe, ki začasno prebivajo v tujini, v Sloveniji pa imajo še vedno prijavljeno veljavno prebivališče.

Podrobnejši statistični podatki za katere je poslanka spraševala so zajeti v prilogi.

Vir: Ministrstvo za javno upravo

Zadnji članki iz rubrike:

7.2.2020 17:36:17:
Sprememba frekvence poročanja o dolžnikih iz zdravstvenega zavarovanja

7.2.2020 16:40:20:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) boste od bank in hranilnic prejeli letno informacijo o obračunanih nadomestilih

7.2.2020 16:35:33:
Problematika zapiranja računov tujim državljanom in podjetjem v tuji lasti

5.2.2020 18:10:58:
V primeru bolezni opravičena obveznost odziva na vabila in napotnice Zavoda

3.2.2020 17:22:03:
Vlada odgovarja na pobudo glede minimalne plače

Najnovejši članki:

27.2.2020 17:55:18:
Zaposlitveni oglas: Računovodja (m/ž), Ljubljana

26.2.2020 12:10:20:
Koledar poročanja - marec 2020

24.2.2020 19:56:19:
Kako je urejeno delo na domu?

28.2.2020 14:13:41:
Obračun davka od dohodka ter priprava letnega poročila za leto 2019 za gospodarske družbe (e-gradivo)

19.2.2020 16:08:38:
Brošura o dohodku iz dejavnosti - Podrobnejši opis

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT