Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 21.1.2020 15:21:45

Odgovor na poslansko vprašanje v zvezi z možnostjo izplačil subvencij preko Eko sklada

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Odgovor na poslansko vprašanje v zvezi z možnostjo izplačil subvencij preko Eko sklada Vlada odgovarja, da Eko sklad iz sredstev Sklada za podnebne spremembe namenja sredstva za spodbujanje naložb v zamenjavo starih kurilnih naprav z novimi kurilnimi napravami na lesno biomaso ali s toplotnimi črpalkami na območju celotne Slovenije, vključno z občinami, za katere je izdan odlok o načrtu za kakovost zraka in kjer skladno z občinskim aktom ali lokalnim energetskim konceptom ni določen drug prednostni način ogrevanja.

Nepovratna finančna spodbuda se namenja za zamenjavo stare kurilne naprave z novo kurilno napravo na lesno biomaso ali s toplotno črpalko za centralno ogrevanje stanovanjske stavbe. Namen spodbud je doseganje podnebnih ciljev preko povečanja rabe obnovljivih virov energije in energijske učinkovitosti v stanovanjskih stavbah, pa tudi zmanjšanje prekomerne onesnaženosti zraka z delci PM10 in s tem izboljšanje kakovosti zunanjega zraka.

Nepovratna finančna spodbuda za naložbo vgradnje toplotne črpalke ali kotla na biomaso za centralno ogrevanje stanovanjske stavbe na območju občin s sprejetim odlokom o načrtu za kakovost zraka ne more biti dodeljena, če občinski akt ali lokalni energetski koncept določa na tem območju drug prednostni način ogrevanja. Občina zagotovi Eko skladu podatke o mejah območij, kjer je določen drug prednostni način ogrevanja, na zemljiško parcelo natančno. Rešitev, ki je vsebovana v veljavnih odlokih, je strokovno utemeljena in omejuje rabo lesa za ogrevanje v mestih, kjer je zadostna zgoščenost odjemalcev. Daljinsko ogrevanje je z vidika doseganja podnebnih ciljev, ciljev na področju kakovosti zraka, zdravja in ciljev na področju energetske učinkovitosti prednosten načina ogrevanja, zato Eko sklad med drugim omogoča tudi spodbude za priključevanje na daljinsko ogrevanje. Hkrati Eko sklad občanom, ki do subvencij za ta ukrep trenutno niso upravičeni, svetujejo, da posredujejo pobudo za spremembo glede prednostnega načina ogrevanja v odloku svoji občini.

Ministrstvo za okolje in prostor pripravlja spremembe in dopolnitve teh odlokov. Težava je nastala, ker občine kljub večkratnim opozorilom niso bile dovolj natančne oziroma so med prednostna območja uvrščale tudi območja, kjer naj bi bil eden od načinov ogrevanja uveden šele v prihodnosti. Z novelacijo odlokov bo ta možnost odpravljena, ker bo določeno, da se med prednostna območja lahko uvrsti le območja, kjer je eno ali drugo ogrevanje že izvedeno. Rešitev je torej v spremembi območij prednostnega načina ogrevanja v občinskih odlokih, ki bi ustrezali realnemu stanju.

Vir: Ministrstvo za okolje in prostor

Zadnji članki iz rubrike:

7.2.2020 17:36:17:
Sprememba frekvence poročanja o dolžnikih iz zdravstvenega zavarovanja

7.2.2020 16:40:20:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) boste od bank in hranilnic prejeli letno informacijo o obračunanih nadomestilih

7.2.2020 16:35:33:
Problematika zapiranja računov tujim državljanom in podjetjem v tuji lasti

5.2.2020 18:10:58:
V primeru bolezni opravičena obveznost odziva na vabila in napotnice Zavoda

3.2.2020 17:22:03:
Vlada odgovarja na pobudo glede minimalne plače

Najnovejši članki:

27.2.2020 17:55:18:
Zaposlitveni oglas: Računovodja (m/ž), Ljubljana

26.2.2020 12:10:20:
Koledar poročanja - marec 2020

24.2.2020 19:56:19:
Kako je urejeno delo na domu?

24.2.2020 18:51:44:
Obračun davka od dohodka ter priprava letnega poročila za leto 2019 za gospodarske družbe (e-gradivo)

19.2.2020 16:08:38:
Brošura o dohodku iz dejavnosti - Podrobnejši opis

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT