Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 9.12.2019 14:11:14

FURS opozarja: Če oglašujete stanovanja/sobe preko Airbnb ali Bookinga, ste zavezanec za DDV

Rubrika: DDV - Davek na dodano vrednostprint Natisni

FURS opozarja: Če oglašujete stanovanja/sobe preko Airbnb ali Bookinga, ste zavezanec za DDV Racunovodja.com Če se še niste identificirali za DDV, to storite čim prej. Poostrene nadzore bo FURS izvajal v začetku leta 2020. Do takrat pa lahko identifikacijo za DDV ter oddajo mesečnih obračunov DDV za nazaj uredite kot samoprijavo in se izognite globam.

Finančna uprava RS ugotavlja, da se zavezanci, ki oddajajo stanovanja v turistični najem, čedalje pogosteje registrirajo za opravljanje dejavnosti. V tem delu se torej prostovoljno izpolnjevanje obveznosti izboljšuje. To pa žal ne velja za področje DDV. Številni zavezanci, ki oglašujejo dejavnost oddajanja stanovanj v turistični najem (npr. preko portalov kot sta Airbnb ali Booking), kot prejemniki od teh storitev ne obračunavajo DDV, se niso identificirali za namene DDV, posledično pa ne oddajajo mesečnih obračunov DDV. Gre za storitve, za katere je po Direktivi o DDV (določbe povzete v Zakonu o davku na dodano vrednost) določena obrnjena davčna obveznost. Tisti, ki doslej še niso korektno izpolnili tovrstne davčne obveznosti, naj to storijo čim prej, saj se bodo lahko v tem primeru izognili globam. Ti zavezanci morajo s Finančno upravo RS poslovati samo prek elektronskega sistema eDavki, kar tudi pomeni, da jim bodo dokumenti ali obvestila vročeni le prek elektronskega sistema eDavki.

Če oddajate sobe preko posrednikov oziroma ponudnikov oglaševanja na spletnih straneh (Airbnb, Booking.com …), ki imajo sedež izven Slovenije, morate kot prejemniki storitev posredovanja oziroma nudenja oglasnega prostora od prejete storitve plačati 22 % DDV v Sloveniji. Zato se morate zaradi prejema teh storitev predhodno identificirati za namene DDV (tudi če niste identificirani za namene DDV, ker je obseg vašega opravljenega prometa pod limitom za obvezno identifikacijo za namene DDV 50.000 eurov).

Obveznost mesečnega vlaganja obračunov

Če ste identificirani za namene DDV samo kot prejemniki teh storitev, morate mesečno predlagati obračune DDV v elektronski obliki (prek sistema eDavki) in nimate pravice do odbitka DDV. Morebitne napake iz preteklih obdobij lahko sami popravite tako, da jih vključite v prvi (tekoči) obračun DDV. Obračun DDV morate predložiti tudi, če v določenem mesecu ne prejmete storitve, od katere morate obračunati DDV (v tem primeru oddate prazen obračun). V primeru take identifikacije za namene DDV za ostale dobave, ki jih opravite v Sloveniji, ne obračunavate DDV (dokler ne presežete limita 50.000 evrov obdavčljivega prometa v zadnjih 12 mesecih).

Če presežete prej navedeni limit 50.000 evrov, se morate identificirati za namene DDV (obvezna identifikacija) in obračunati DDV tudi od vseh obdavčenih dobav, ki jih opravite na ozemlju Slovenije. Takrat tudi pridobite pravico do odbitka DDV. Lahko pa se identificirate za namene DDV, preden presežete ta limit, če se tako sami odločite (prostovoljna identifikacija). V tem primeru morate biti v sistemu DDV najmanj 60 mesecev.

Več informacij je na voljo tudi na spletni strani FURS, in sicer v Brošuri za sobodajalce fizične osebe in pojasnilu Oddajanje nepremičnin v turistični najem in DDV

Obvezen davčno potrjen račun

Ne glede na to, kako ste identificirani za namene DDV, morate gostu, ki ste mu opravili storitev (oddaja nepremičnine v turistični najem), izdati račun in ga v primeru gotovinskega poslovanja davčno potrditi - tudi če vam je gost storitev plačal s kartico (mastercard, maestro, visa …) ali če je plačal ponudniku oglaševanja, od katerega ste posredno prejeli to plačilo na vaš transakcijski račun.

Bodite pozorni: FURS vas opozori preko eDavkov!

Davčnim zavezancem, ki »pozabijo« oddati mesečni obračun DDV, je osebno elektronsko vročeno opozorilo o neoddaji le-tega v osebni predal na eDavkih. Če se na opozorilo ne odzovejo, sledi globa, ki znaša od 2.000 EUR dalje. Takšno opozorilo je poslovnim subjektom, med katere štejejo tudi osebe, identificirane za namene DDV, poslano v eDavke v skladu z ZDavP-2. V Finančni upravi RS ugotavljajo, da mnogi žal niso pozorni na obvestila, ki jih prejmejo na takšen način. Zato ponovno opozarjajo zavezance, naj za namen dodatnega obveščanja o prejemu dokumenta preko portala eDavki sporočijo svoj elektronski naslov. To je posebej koristno v tistih primerih, ko v imenu zavezanca dostopa do eDavkov zgolj pooblaščenec, saj zavezanec v teh primerih ne more sam prevzeti dokumenta. Elektronski naslov je potrebno sporočiti prek portala eDavki z obrazcem eVročanje-POS.

V eDavke vpišite svoj elektronski naslov, na katerega boste prejemali obvestila. Več informacij o eVročanju.

Vir: FURS

Ključne besede:
DDV
davek na dodano vrednost
dajatve
airbnb
booking
eVročanje
eDavki

Zadnji članki iz rubrike:

11.9.2020 14:50:03:
Sodba Vrhovnega sodišča RS X Ips 19/2019 glede obravnave poslov »prodaje in povratnega najema«

11.8.2020 10:40:25:
Šestmesečna odložitev začetka uporabe sprememb DDV zakonodaje iz naslova širitve sistema »vse na enem mestu - VEM«

1.6.2020 16:15:56:
Ali je z DFS obdavčena provizija, ki jo prejme trgovec za trženje zavarovalnega produkta zavarovalnice “podaljšana garancija”?

14.5.2020 10:31:32:
Odpis zalog zaradi višje sile (covid - 19)

4.5.2020 8:11:32:
Uveljavljanje pravice do odbitka DDV pri uvozu

Najnovejši članki:

30.9.2020 20:08:10:
Podatki za obračun plač za september 2020

30.9.2020 19:35:36:
Koledar poročanja - oktober 2020

30.9.2020 18:29:49:
Pojasnila glede merjenja telesne temperature

30.9.2020 12:47:39:
PKP5 podaljšuje in uvaja nove ukrepe na področju dela, socialnega varstva, gospodarstva, kmetijstva, infrastrukture ter drugih področjih

29.9.2020 19:22:39:
Dopolnjena spletna aplikacija UJPnet zaradi ukinitve standarda e-SLOG verzija 1.6 in 1.6.1 ter uvedbe izmenjave e-naročilnic, e-potrditev naročilnic in e-dobavnic v standardu e-SLOG 2.0

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT