Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 29.10.2019 17:58:49

Uporaba nižje stopnje DDV pri storitvah čiščenja in vzdrževanja cest in javnih površin​

Rubrika: DDV - Davek na dodano vrednostprint Natisni

Uporaba nižje stopnje DDV pri storitvah čiščenja in vzdrževanja cest in javnih površin​ Racunovodja.com Pojasnilo glede stopnje DDV od storitev čiščenja in vzdrževanja cest in javnih površin in drugih storitev javne higiene

Pojasnilo FURS, št. 0920-1079/2019-2, 11. 10. 2019

Finančna uprava RS (FURS) v zvezi s stopnjo DDV od storitev čiščenja in vzdrževanja cest in javnih površin in drugih storitev javne higiene, pojasnjuje:

Prvi odstavek 41. člena Zakona o davku na dodano vrednost – ZDDV-1 določa, da se DDV obračunava in plačuje po splošni stopnji 22 % od davčne osnove in je enaka za dobavo blaga in storitev. Nadalje je v drugem odstavku istega člena tega zakona navedeno, da se ne glede na prvi odstavek tega člena, DDV obračunava in plačuje po nižji stopnji 9,5 % od davčne osnove za dobave blaga in storitev iz Priloge I, ki je priloga tega zakona in njegov sestavni del.

V skladu s 16. točko Priloge I k ZDDV-1 se nižja stopnja DDV uporabi za storitve javne higiene. Katere storitve sodijo med storitve javne higiene, podrobneje predpisuje Pravilnik o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost - pravilnik v 59. členu, ki med drugim predpisuje nižjo stopnjo DDV za pometanje in pranje ulic, cest in parkirišč na javnih površinah, odstranjevanje snega in ledu s cest, letališč in drugih javnih površin, posipanje javnih površin s soljo ali peskom itd. ter dezinfekcijo, dezinsekcijo in deratizacijo pod šifro standardne klasifikacije dejavnosti: N/81.29.

V skladu s pojasnilom Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) se pod šifro standardne klasifikacije dejavnosti N/81.290 uvršča:

  • čiščenje in vzdrževanje plavalnih bazenov,
  • pometanje in pranje ulic, cest in parkirišč,
  • odstranjevanje snega in ledu s cest, letališč in drugih javnih površin, posipanje s soljo ali peskom itd.,
  • čiščenje vlakov, avtobusov, letal ipd.,
  • čiščenje notranjosti tankerjev, rezervoarjev in cistern,
  • čiščenje steklenic in posod ipd.,
  • dezinfekcija, dezinsekcija in deratizacija.

Opozarjamo, da se med storitve javne higiene ne uvrščajo vse storitve pod šifro standardne klasifikacije dejavnosti N/81.29, temveč le pometanje in pranje ulic, cest in parkirišč, odstranjevanje snega in ledu s cest, letališč in drugih javnih površin, posipanje s soljo ali peskom itd. ter dezinfekcija, dezinsekcija in deratizacija pod navedeno šifro SKD. Pri tem je treba upoštevati tudi, da je nižjo stopnjo DDV dopustno uporabiti le, če so storitve pometanja in pranja ulic, cest in parkirišč, odstranjevanja snega in ledu s cest, letališč in drugih javnih površin ter posipanje s soljo ali peskom opravljene na javnih površinah.

Ker gre pri opravljanju oz. izvajanju navedenih storitev velikokrat tudi za sestavljene storitve, pojasnjujemo, da je treba v vsakem posameznem primeru preveriti vse elemente transakcije ter ugotoviti, ali opravljena storitev glede na cilje pomeni enotno storitev ali pa je treba posamezni element šteti kot samostojno, neodvisno transakcijo.

Na spletni strani FURS je objavljen podrobnejši opis, kjer so v poglavju 16 podana pojasnila glede nižje stopnje za storitve javne higiene.

Davčni zavezanci, ki so pri izvajanju navedenih storitev uporabili napačno davčno stopnjo, lahko popravijo napake iz preteklih obdobij v skladu z 88.b členom ZDDV-1 na podlagi samoprijave, ki določa, da lahko davčni zavezanec najpozneje do začetka davčnega inšpekcijskega nadzora oziroma do vročitve odmerne odločbe oziroma do začetka postopka o prekršku oziroma kazenskega postopka, vključi popravke napak iz preteklih davčnih obdobij v tekoči obračun DDV. Popravljanje napak v obračunu DDV na podlagi samoprijave ni več mogoče, ko prvič nastopi ena izmed okoliščin iz prejšnjega stavka.

Davčni zavezanec mora v primeru popravka napak iz preteklih obdobij v tekočem obračunu, zaradi prenizko obračunanega DDV, od zneska DDV, ki je predmet popravka, obračunati in plačati obresti v višini 3 % letno.

Če davčni zavezanec sam popravi nepravilno obračunani DDV v skladu z 88.b členom ZDDV-1, se na podlagi 141.a člena tega zakona razbremeni odgovornosti za prekršek po tem zakonu.

Popravek obračunanega DDV se izvede za celotno obdobje nepravilnega obračunavanja oziroma za obdobje petih let, od dneva, ko bi bilo treba davek napovedati, obračunati, odtegniti in odmeriti (125. člen Zakona o davčnem postopku – ZDavP-2).

Pravna podlaga za izdajo tega obvestila je predpisana v tretjem odstavku 7. člena ZDavP-2, kjer je določeno, da lahko davčni organ obvešča zavezance za davek in širšo javnost o svojih ukrepih, če tako zagotovi večje varstvo pravic strank in javne koristi.

Ena izmed osnovnih nalog finančne uprave je opravljanje nadzora nad zakonitostjo, pravilnostjo in pravočasnostjo izpolnjevanja davčnih obveznosti, določenih s predpisi o obdavčenju, zato bo v nadaljevanju izvedla tudi ustrezne davčne nadzore nad pravilnostjo obračunavanja DDV v tej zvezi.

Ključne besede:
stopnja DDV
DDV
parkirišča
ceste
javne površine
čiščenje in vzdrževanje cest
javna higiena

Zadnji članki iz rubrike:

1.6.2020 16:15:56:
Ali je z DFS obdavčena provizija, ki jo prejme trgovec za trženje zavarovalnega produkta zavarovalnice “podaljšana garancija”?

14.5.2020 10:31:32:
Odpis zalog zaradi višje sile (covid - 19)

4.5.2020 8:11:32:
Uveljavljanje pravice do odbitka DDV pri uvozu

4.5.2020 12:43:02:
Obdavčitev storitev osebne asistence z DDV​​​​​​​

30.1.2020 12:26:30:
Poročanje o elektronskih storitvah - do 31. 1. 2020

Najnovejši članki:

29.7.2020 17:24:46:
Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine

3.8.2020 12:56:52:
Nadomestilo plač zaradi odrejene karantene na podlagi interventne zakonodaje

28.7.2020 11:23:27:
Pravilnik o izvajanju oprostitve ali delne oprostitve plačila najemnin zaradi omilitve posledic epidemije COVID-19

27.7.2020 9:04:29:
Možnost delnega povračila nadomestila plače podaljšana do konca avgusta

25.7.2020 13:49:01:
Odpravljena prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT