Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 14.5.2019 15:06:52

Vlada se je opredelila do sklepa Državnega sveta glede vprašanja kreditov v švicarskih frankih

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada se je opredelila do sklepa Državnega sveta glede vprašanja kreditov v švicarskih frankih Vlada je na svoji 30. redni seji, ki je potekala 9. maja 2019, sprejela opredelitev do sklepa Državnega sveta, sprejetega ob zaključku posveta Evropski pogled na sistemske rešitve problematike kreditov v švicarskih frankih. Vlada poudarja, da svojega stališča glede sistemskega reševanja vprašanja kreditov v švicarskih frankih ni spremenila, ne nasprotuje pa temu, da svoj predlog rešitve predstavi Državni svet.

Vlada poudarja, da se zaveda aktualnosti vprašanja kreditov v švicarskih frankih in je v zvezi s tem tudi sama od leta 2015 sprejela že več sklepov, ob tem pa je podrobno preučila možnost sistemskega reševanja vprašanja posojilnih pogodb, nominiranih v švicarskih frankih oziroma s kreditno klavzulo v švicarskih frankih.

Vlada je v zvezi s tem zavzela stališče, da bi morali biti sistemski posegi v civilnopravna razmerja čim manjši, obenem pa bi se moralo izkoristiti možnosti reševanja problematike, ki jih že omogoča obstoječa zakonodaja. Tudi po skrbni proučitvi predmetnega sklepa Državnega sveta stališče vlade ostaja nespremenjeno.

Dogovorno reševanje v okviru institutov, ki jih omogoča veljavna zakonodaja, je po mnenju vlade primernejša kot sistemski posegi v civilnopravna razmerja, glede katerih obstoji vrsta zadržkov predvsem ustavno-pravne narave. Ob tem pa vlada ne nasprotuje odločitvi Državnega sveta, da pripravi svoj predlog mehanizma za zaščito potrošnikov in na ta način uresniči zakonodajno iniciativo, ki mu jo omogoča ustava.

Ključno dejstvo je, da so posojilne pogodbe dvostranski pravni posel med banko in potrošnikom. Vlada se zaveda, da je potrošnik v tem poslu šibkejša stranka, vendar to dejstvo po mnenju vlade že zadostno upoštevajo določbe Zakona o potrošniških kreditih.

Razmerje med banko in potrošnikom je torej obligacijsko razmerje, iz česar izhaja, da sta, če ni bilo kršitev dolžnega ravnanja ene od strank, obe stranki vstopili v medsebojno razmerje prostovoljno in z vedenjem, kakšne so posledice vstopa. To seveda ne velja, če dolžno ravnanje obeh strank ni bilo izpolnjeno (npr. ker banka kreditojemalcu ni predstavila tveganj povezanih z najemom kredita), a opustitev dolžnega ravnanja ene od strank ni nekaj, kar bi zakonodaja ali država lahko preprečila, oziroma popravila.

Veljavni pravni okvir že v tem trenutku sankcionira in omogoča povrnitev škode, ki bi zaradi takega dejanja nastala. Dodatni zakonski ukrepi po mnenju vlade torej niso potrebni, poudarja pa, da so le sodišča tista, ki lahko ob presoji konkretnih okoliščin posameznih pravnih poslov presodijo, ali so v konkretnih primerih obstajali nepošteni pogodbeni pogoji oz. ali je prišlo do pomanjkljivega obveščanja kreditojemalcev s strani bank.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

19.8.2019 14:53:53:
Odgovor vlade v zvezi z upoštevanjem otroškega dodatka pri ugotavljanju upravičenosti do denarne socialne pomoči in napovedano ukinitvijo dodatka za delovno aktivnost

19.8.2019 14:53:10:
Vlada odgovorila na poslansko vprašanje v zvezi s »popoldanskim s.p.«

19.8.2019 14:51:42:
Odgovor na poslansko vprašanje v zvezi z varčevanjem za dodatno pokojnino

19.8.2019 14:50:52:
Odgovor na poslansko v zvezi s propadanjem obrti in podjetništva pri menjavi generacij

19.8.2019 14:50:13:
Odgovor na poslansko v zvezi s stanjem na področju domačih in umetnostnih obrti v Sloveniji

Najnovejši članki:

22.8.2019 16:53:48:
Odpravnina - redna odpoved pogodbe o zaposlitvi - invalidnost

22.8.2019 14:29:14:
Sočasno prejemanje pokojnine in opravljanje dela upokojencev - predvidene spremembe po predlogu s 16. 7. 2019

21.8.2019 10:28:24:
V negospodarstvu plačana odsotnost z dela zaradi spremstva prvošolca

19.8.2019 16:04:59:
Odjava delavcev iz obveznega zavarovanja

14.8.2019 15:37:59:
Poletni popust pri naročilu e-gradiv

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT