Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 14.5.2019 14:56:59

Vlada je sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi s problematiko prostovoljstva in zaslužkov nekaterih z nevladnimi organizacijami povezanih posameznikov

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada je sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi s problematiko prostovoljstva in zaslužkov nekaterih z nevladnimi organizacijami povezanih posameznikov Vlada je na svoji 30. redni seji, ki je potekala 9. maja 2019, sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje mag. Branka Grimsa v zvezi s problematiko prostovoljstva in izjemno visokih urnih postavk ter s tem zaslužkov nekaterih z nevladnimi organizacijami povezanih posameznikov in ga pošlje Državnemu zboru Republike Slovenije.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v okviru, v poslanskem vprašanju izpostavljenega javnega razpisa za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij sofinancira projekte največ do višine 10.000 evrov.  Pri tem se delo na projektu sofinancira največ do višine 20 evrov bruto na uro za projektno uro, ne glede na obliko dela. Predavateljske in podobne ure oseb, ki niso zaposlene v organizaciji prijavitelja ali partnerski organizaciji, ministrstvo sofinancira po naslednjem ključu (bruto znesek): za osebe s srednješolsko izobrazbo največ 50 evrov bruto na uro, za osebe z višjo, visokošolsko ali 1. bolonjsko stopnjo izobrazbe največ 60 evrov bruto na uro, za osebe z univerzitetno ali 2. bolonjsko stopnjo izobrazbe največ 76 evrov bruto na uro, za osebe s specializacijo ali magisterijem znanosti največ 96 evrov bruto na uro, za osebe z doktoratom znanosti največ 116 evrov bruto na uro. Vrednost urne postavke je bila določena primerljivo s Kriteriji za razvrščanje izvajalcev usposabljanja v posamezne tarifne skupine za izvajalce usposabljanj Upravne akademije. Ocenjena vrednost opravljenega prostovoljskega dela pa se v okviru javnega razpisa vrednoti za organizacijsko delo 13 evrov na uro, za vsebinsko delo 10 evrov na uro in drugo prostovoljsko delo 6 evrov na uro, kar je v skladu s Pravilnikom o področjih prostovoljskega dela in vpisniku.

V skladu s prvim odstavkom 7. člena Zakona o prostovoljstvu (ZProst) je organizirano prostovoljstvo prostovoljsko delo, ki se skladno z določbami tega zakona opravlja v okviru prostovoljskih organizacij in ga posameznik opravlja redno in najmanj 24 ur letno. Skladno s prvim odstavkom 9. člena so prostovoljske organizacije po tem zakonu pravne osebe zasebnega prava, vpisane v vpisnik prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom iz 38. člena tega zakona, katerih delovanje je z zakonom opredeljeno kot nepridobitno in katerih osnovna dejavnost ni v nasprotju z opredelitvijo prostovoljstva, določenega v 2. členu tega zakona in ki zagotavljajo in uporabljajo prostovoljce za prostovoljsko delo ali v katerih se prostovoljsko delo izvaja v dobro drugih ali v splošno korist. PIC in Mirovni inštitut sta vpisana v vpisnik prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom. Prostovoljske organizacije in organizacije s prostovoljskih programom, ki so vpisane v vpisnik, skladno z 41. členom ZProst, enkrat letno, na enotno predpisanem obrazcu, pripravijo poročilo o prostovoljstvu, ki vsebuje naslednje podatke za preteklo koledarsko leto:

  • o številu prostovoljcev po spolu in starostnih skupinah,
  • o skupnem številu opravljenih prostovoljskih ur glede na kraj opravljanja prostovoljskega dela,
  • o skupnem številu opravljenih prostovoljskih ur ter številu opravljenih prostovoljskih ur glede na vrste prostovoljskega dela.

Iz poročila o prostovoljstvu za leto 2017 izhaja, da je šest prostovoljcev v organizaciji PIC v letu 2017 opravilo 500 prostovoljskih ur, na Mirovnem inštitutu pa so štirje prostovoljci v letu 2017 opravili 456 prostovoljskih ur. Poudarjamo, da je skladno s prvim odstavkom 2. člena ZProst prostovoljsko delo družbeno koristna brezplačna aktivnost posameznikov, ki s svojim delom, znanjem in izkušnjami prispevajo k izboljšanju kakovosti življenja posameznikov in družbenih skupin ter k razvoju solidarne, humane in enakopravne družbe. Skladno s tretjo alinejo drugega odstavka 5. člena ZProst se za prostovoljsko delo ne šteje brezplačno opravljanje dela za katero je glede na naravo dela potrebno skleniti pogodbo o zaposlitvi. Poleg tega v skladu s 14. členom ZProst prostovoljskega dela ni mogoče opravljati na delih in nalogah, za katere ima posameznik pri isti organizaciji sklenjeno pogodbo o zaposlitvi. Obenem pojasnjujemo, da so skladno s 3. členom Zakona o nevladnih organizacijah (ZNOrg) NVO nepridobitne, kar pomeni, da se na podlagi zakona ne ustanovijo z namenom opravljanja pridobitne dejavnosti ali z namenom pridobivanja dobička ali z namenom razvoja, olajševanja ali pospeševanja pridobitne dejavnosti svojih ustanoviteljev ali članov. NVO sicer lahko opravljajo pridobitno dejavnost, vendar morajo skladno s 4. členom ZNOrg na podlagi zakona ali ustanovitvenega akta, dobiček ali presežek prihodkov nad odhodki uporabiti izključno za doseganje svojega namena ali cilja, ki ne sme oziroma ne more biti nezakonit. Med državnimi organi poteka medsebojno obveščanje, kar pomeni, da bi v primeru ugotovljenih nepravilnosti državni organi reagirali skladno s svojimi pristojnostmi.

Vir: MJU

Zadnji članki iz rubrike:

19.8.2019 14:53:53:
Odgovor vlade v zvezi z upoštevanjem otroškega dodatka pri ugotavljanju upravičenosti do denarne socialne pomoči in napovedano ukinitvijo dodatka za delovno aktivnost

19.8.2019 14:53:10:
Vlada odgovorila na poslansko vprašanje v zvezi s »popoldanskim s.p.«

19.8.2019 14:51:42:
Odgovor na poslansko vprašanje v zvezi z varčevanjem za dodatno pokojnino

19.8.2019 14:50:52:
Odgovor na poslansko v zvezi s propadanjem obrti in podjetništva pri menjavi generacij

19.8.2019 14:50:13:
Odgovor na poslansko v zvezi s stanjem na področju domačih in umetnostnih obrti v Sloveniji

Najnovejši članki:

22.8.2019 16:53:48:
Odpravnina - redna odpoved pogodbe o zaposlitvi - invalidnost

22.8.2019 14:29:14:
Sočasno prejemanje pokojnine in opravljanje dela upokojencev - predvidene spremembe po predlogu s 16. 7. 2019

21.8.2019 10:28:24:
V negospodarstvu plačana odsotnost z dela zaradi spremstva prvošolca

19.8.2019 16:04:59:
Odjava delavcev iz obveznega zavarovanja

14.8.2019 15:37:59:
Poletni popust pri naročilu e-gradiv

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT