Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 18.3.2019 14:52:30

Vlada določila besedilo predloga novele Zakona o davčnem postopku

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada določila besedilo predloga novele Zakona o davčnem postopku Vlada je na svoji 23. redni seji, ki je potekala 14. marca 2019, določila besedilo predloga novele Zakona o davčnem postopku.

Njen glavni cilj je prenos evropskih direktiv, na podlagi katerih med drugim razširjamo področje uporabe obvezne avtomatične izmenjave podatkov na potencialno agresivne čezmejne davčne aranžmaje ter nadgrajujemo obstoječe mehanizme za reševanje čezmejnih davčnih sporov.

S predlogom novele v slovenski pravni red prenašamo spremembe evropske direktive glede obvezne avtomatične izmenjave informacij na področju obdavčenja v zvezi s čezmejnimi aranžmaji, o katerih se poroča (direktiva 2018/822/EU). Obvezno avtomatično izmenjavo podatkov razširjamo na potencialno agresivne čezmejne davčne aranžmaje.

Na strani posrednikov (to so davčni svetovalci in drugi udeleženci, ki so običajno povezani z ustvarjanjem, trženjem ali implementacijo takšnih aranžmajev) povečujemo preglednost, na podlagi česa bodo davčni organi dobili pravočasne, celovite in relevantne informacije. Predvideno je namreč, da prek razkritij s strani posrednikov zajamemo aranžmaje, ki jih identificiramo prek petih skupin prepoznavnih značilnosti oziroma lastnosti čezmejnega aranžmaja, ki nakazuje morebitno tveganje za izogibanje davkom.

V slovenski pravni red s predlogom novele prenašamo tudi direktivo o mehanizmih za reševanje davčnih sporov v EU (direktiva 2017/1852/EU), ki jo moramo implementirati do konca junija 2019. Njen namen je povečati učinkovitost postopka skupnega dogovarjanja kot temeljnega mehanizma, namenjenega reševanju čezmejnih davčnih sporov, oziroma vzpostavitev ukrepov, ki bodo zagotovili učinkovito reševanje sporov, povzročenih zaradi različne razlage in uporabe dvostranskih ali večstranskih mednarodnih pogodb.

Pričakujemo, da bo pregledno urejen postopek povečal zaupanje davčnih zavezancev v davčni sistem in še dodatno spodbudil prostovoljno izpolnjevanje davčnih obveznosti. Predvidevamo tudi, da bo pri tistih pravnih osebah, ki poslujejo čezmejno, ta ureditev zaradi zagotovljene večje gotovosti in predvidljivosti pospešila tudi naložbene odločitve. Reševanje sporov bo za davčnega zavezanca manj administrativno obremenjujoče kot doslej, prav tako pa bodo v tem postopku tudi nižji stroški za davčne zavezance in davčni organ.

Predlog novele vključuje tudi nekatere druge spremembe in dopolnitve, ki zagotavljajo pravno varnost davčnega zavezanca v davčnem postopku in učinkovito pobiranje davkov. Med drugim se nanašajo na pridobivanje podatkov, ki jih davčni organ potrebuje za pobiranje davkov. S predlogom novega 39.a člena se tako družbam za upravljanje investicijskih skladov in Upravi RS za javna plačila določa obveznost elektronskega posredovanja podatkov Finančni upravi RS. To bo vplivalo na ekonomičnost vodenja postopkov in s tem tudi na učinkovitost pobiranja davkov.

Spremembe se nanašajo tudi na popravljanje davčnega obračuna oziroma popravke obračuna davčnega odtegljaja zaradi odločitve sodišča ali sklenjene izvensodne poravnave v delovnih in socialnih sporih. Roki za popravke bodo po novem daljši kot v veljavni ureditvi.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

16.7.2019 14:54:40:
Državni zbor sprejel spremembe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev ter Zakona o postopku priznavanja poklicnih kvalifikacij za opravljanje reguliranih poklicev

15.7.2019 15:14:28:
Medbančne obrestne mere čez noč: z oktobrom stopa v veljavo €STR, EONIA se poslavlja

12.7.2019 15:34:12:
Že prejemate naše e-novičke?

2.7.2019 13:37:49:
Vlada sprejela Poročilo o delu Inšpektorata za delo

2.7.2019 13:37:11:
Vlada odgovorila na pobudo za ukinitev prispevka po 55.a členu Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju za nosilce dopolnilnih dejavnosti na kmetiji

Najnovejši članki:

22.7.2019 16:01:21:
Odgovor Združenja bank na novinarsko vprašanje glede transakcijskega računa za družbo z omejeno odgovornostjo

19.7.2019 13:07:44:
Dohodek iz delovnega razmerja

19.7.2019 13:01:53:
8.0 Dohodek iz delovnega razmerja: PREDLAGANJE OBRAČUNOV DAVČNEGA ODTEGLJAJA

19.7.2019 12:56:41:
7.0 Dohodek iz delovnega razmerja: OPROSTITVE PRI PLAČEVANJU PRISPEVKOV

19.7.2019 12:50:23:
6.0 Dohodek iz delovnega razmerja: IZJEME IN POSEBNOSTI V ZVEZI S PLAČEVANJEM PRISPEVKOV

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT