Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 1.2.2019 9:46:07

Vlada sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi s povračilom stroškov, povezanih z delom

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi s povračilom stroškov, povezanih z delom Vlada je prejela pisno poslansko vprašanje Predraga Bakovića v zvezi s povračilom stroškov, povezanih z delom, v katerem se uvodoma sklicuje na vsebino Zakona o višini povračil stroškov v zvezi z delom in njegovo veljavnost.

Navedeni zakon je bil sprejet decembra 1997, z uveljavitvijo Zakona za uravnoteženje javnih financ pa je zakon prenehal veljati za vse subjekte, razen za tiste, ki so v večinski lasti lokalnih skupnosti oziroma države. Tako zakon, ki ureja višino povračil v zvezi z delom velja tudi še za komunalna podjetja, ki izpolnjujejo pogoj večinskega lastništva lokalnih skupnosti oziroma države, predlog zakona o prenehanju zakona o višini povračil v zvezi z delom pa je bil že pripravljen.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) je na predlog Gospodarske zbornice Slovenije, Zbornice komunalnega gospodarstva in sindikalnih organizacij pripravilo Predlog Zakona o prenehanju veljavnosti Zakona o višini povračil stroškov v zvezi z delom in nekaterih drugih prejemkov, s katerim se veljavni Zakon o višini povračil stroškov v zvezi z delom in nekaterih drugih prejemkov (ZPSDP) razveljavi.

Zagotavljanje povračil stroškov v zvezi z delom in drugih prejemkov v skladu z ZPSDP tako postavlja v  neenakopraven položaj gospodarske družbe v lasti države ali lokalnih skupnosti v primerjavi z ostalimi gospodarskimi družbami. Predvsem pa povračilo stroškov in drugih prejemkov v višini kot je določena z ZPSDP pomeni neenakopravno obravnavo zaposlenih v družbah, ki jih še zavezuje ta zakon, v primerjavi z ostalimi delavci, ki so zaposleni v isti dejavnosti. V javnih podjetjih in bankah, za katere še vedno velja ZPSDP se določeni prejemki v zvezi z delom izplačujejo pod pogoji in na način, določen s kolektivnimi pogodbami dejavnosti, vendar v višini, ki je določena z ZPSDP, kar pomeni, da je izvajanje kolektivne pogodbe dejavnosti omejeno z ZPSDP.

Predlog Zakona o prenehanju veljavnosti Zakona o višini povračil stroškov v zvezi z delom in nekaterih drugih prejemkov je bil v javni razpravi od 21. 4. 2017 do 22. 5. 2017. S strani zainteresirane javnosti pripombe niso bile podane.

V okviru medresorskega usklajevanja je Ministrstvo za javno upravo izrazilo pomislek v smislu, da bodo ob morebitnem prenehanju veljavnosti ZPSDP neenakopravno obravnavani ravno zaposleni v državni upravi, v primerjavi z zaposlenimi v javnih podjetjih.

Ministrstvo za finance (MF) pa je nasprotovalo razveljavitvi ZPSDP zgolj z zakonom o njegovi razveljavitvi in predlagalo, da se ta zakon razveljavi z uveljavitvijo novega zakona, ki bi vsebinsko uredil vprašanja, potrebna nadaljnjega normiranja. Ob tem je predlagalo, da se sprejme nov zakon, ki bo nadomestil Zakon o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski lasti Republike Slovenije in samoupravnih lokalnih skupnosti in vsebina katerega bo razširjena z vprašanji, ki jih ureja ZPSDP. MF je v zvezi z ureditvijo prejemkov delavcev, ki so zaposleni v družbah, jih zavezuje ZPSDP, še poudarilo, da je pri oceni položaja teh delavcev treba upoštevati manjšo podvrženost tržnim tveganjem in da je zakonsko normiranje vprašanj, ki jih ureja ZPSDP, še vedno potrebno prav iz tega razloga. Pogosto gre namreč za subjekte, ki so ustanovljeni s posebnim namenom, da zadovoljujejo potrebe splošnega interesa in ki ne delujejo v pogojih proste konkurence na trgu z drugimi subjekti.

V zvezi z navedenim  je potrebno poudariti, da je pri normiranju vprašanj, ki jih ureja ZPSDP, potrebno upoštevati več različnih dejavnikov, med drugim tudi strategijo upravljanja kapitalskih naložb države, ki kot enega izmed ključnih ukrepov za razvoj in finančno vzdržnost, določa tudi stroškovno učinkovitost, ter obvladovanje stroškov. Ekonomsko-socialni svet je na 314. seji, dne 16. 11. 2018, pozval vlado k pripravi ustreznega predpisa, na podlagi katerega bo prenehal veljati ZPSDP.

V zvezi s predhodno navedenim menimo, da odgovora na vprašanje glede urejanja prejemkov zaposlenih v gospodarskih družbah, ki so v večinski lasti Republike Slovenije in samoupravnih lokalnih skupnosti glede na navedena stališča ni mogoče presojati enoznačno. Prejemki teh zaposlenih so dejansko omejeni z ZPSDP, zato jih delodajalci ne morejo izplačevati v višini, kot je dogovorjena s kolektivno pogodbo dejavnosti, na drugi strani pa ne gre prezreti dejstva, da gre za delodajalce/subjekte, ki so manj podvrženi tržnim tveganjem.

MDDSZ, MF in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bodo pristopili k pripravi novega zakona, ki ga bodo v vladno proceduro vložili predvidoma do konca leta 2019.

Vir: www.vlada.si

Zadnji članki iz rubrike:

7.2.2020 17:36:17:
Sprememba frekvence poročanja o dolžnikih iz zdravstvenega zavarovanja

7.2.2020 16:40:20:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) boste od bank in hranilnic prejeli letno informacijo o obračunanih nadomestilih

7.2.2020 16:35:33:
Problematika zapiranja računov tujim državljanom in podjetjem v tuji lasti

5.2.2020 18:10:58:
V primeru bolezni opravičena obveznost odziva na vabila in napotnice Zavoda

3.2.2020 17:22:03:
Vlada odgovarja na pobudo glede minimalne plače

Najnovejši članki:

17.2.2020 13:51:55:
Spodbude za trajno zaposlovanje mladih v vzhodni regiji

14.2.2020 16:33:43:
Koliko znaša neto minimalna plača brez dodatkov?

12.2.2020 17:38:00:
Davčne evidence normirancev v letu 2019

12.2.2020 17:15:30:
Pogoji za normirance

12.2.2020 16:50:27:
Davčni obračun za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost - DDD

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT