Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 1.2.2019 9:38:29

Vlada sprejela odgovor na poslansko vprašanje v zvezi z izvrševanjem pravnomočnih sodnih odločb ZPIZ

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela odgovor na poslansko vprašanje v zvezi z izvrševanjem pravnomočnih sodnih odločb ZPIZ Vlada je prejela pisno poslansko vprašanje Jožeta Tanka v zvezi z izvrševanjem pravnomočnih sodnih odločb Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ), v katerem v uvodu izpostavlja situacijo zavarovanca, kateremu ZPIZ kljub pravnomočni sodni odločbi Delovnega in socialnega sodišča ni priznalo pravice do starostne pokojnine.

Vlada uvodoma pojasnjuje, da je ZPIZ edini nosilec in izvajalec obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja za celotno Slovenijo, ki je v zvezi s konkretnim primerom, ki ga poslanec navaja v uvodu vprašanja, podal tudi dodatna pojasnila. ZPIZ je po preučitvi primera podal odgovor, da kljub posredovanim podatkom ni bilo mogoče ugotoviti, za katero konkretno zadevo gre, zato ni možno podati konkretnega pojasnila glede postopkov, ki jih je ZPIZ vodil.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) je med drugimi nalogami, ki jih izvaja, pristojno za področje sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja. MDDSZ izvaja nadzor nad zakonitostjo dela ZPIZ-a in nad namembnostjo – smotrnostjo porabe sredstev, ni pa pristojno odločati v konkretnem postopku.

ZPIZ je torej edini nosilec in izvajalec obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja in pri svojem delovanju deluje kot prvostopenjski in tudi drugostopenjski organ. Pri vodenju in odločanju v postopkih so zaposleni na ZPIZ-u zavezani k spoštovanju veljavne zakonodaje kot tudi h Kodeksu javnih uslužbencev.

V kolikor zavarovanec meni, da odločba ali drugi konkretni akt ZPIZ-a ni zakonit, ima možnost sodnega varstva pred Delovnim in socialnim sodiščem. V zvezi s sodnimi postopki smo bili s strani ZPIZ-a obveščeni, da zavod spoštuje in izvršuje pravnomočne sodne odločbe, prav tako spoštuje odločitve sodišča glede priznanih in neizplačanih pokojninskih prejemkov ter glede poravnavanja zakonitih zamudnih obresti. ZPIZ zgolj v izjemnih primerih ne uspe izvršiti pravnomočnih sodnih odločb, le-ti pa so posledica objektivnih  okoliščin in so v večini primerov povezani s kratkim rokom, ki je določen za izvršitev pravnomočne sodne odločbe, saj znaša le 30 dni.

Enako kot ZPIZ, tudi Finančna uprava Republike Slovenije (FURS), iz predstavljenih podatkov ni mogla ugotoviti, za kateri primer gre, zato se do konkretnih navedb v primeru ne more opredeliti.

FURS o obračunanih in plačanih prispevkih za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje zagotavlja in ZPIZ-u posreduje potrebne podatke. FURS pri izvajanju zagotavljanja podatkov pri sodelovanju z ZPIZ ne zaznava težav in pri tem prvenstveno sledi cilju, da se upravičencem v čim krajšem možnem času lahko dodelijo pripadajoče pravice.

Ker poslanec navaja, da se je nanj obrnilo več državljank in državljanov z opisano problematiko neizvrševanja pravnomočnih sodnih odločb, bo vlada takoj stopila v kontakt s pristojnimi na ZPIZ-u, kjer bodo z ustreznimi ukrepi zagotavljali še nadaljnje učinkovito delovanje zavoda.

Vir: www.vlada.si

Zadnji članki iz rubrike:

16.8.2019 15:14:34:
Poročilo Komisije Vlade Republike Slovenije za preprečevanje dela in zaposlovanja na črno o dejavnostih in učinkih preprečevanja dela in zaposlovanja na črno za leto 2018

16.8.2019 15:12:56:
Poročilo o delu delovne skupine za prenovo registrske zakonodaje in spremembe Izhodišč za prenovo registrske zakonodaje v Republiki Sloveniji

16.8.2019 15:12:02:
Vlada spremenila Uredbe o delovnem času v organih državne uprave

16.8.2019 15:11:19:
Ustreznejši normativni okvir za učinkovitejši boj proti korupciji

16.8.2019 15:10:31:
Vlada sprejela novelo Zakona o matičnem registru

Najnovejši članki:

14.8.2019 15:37:59:
Poletni popust pri naročilu e-gradiv

14.8.2019 15:14:10:
Vodič po uveljavljanju pravic iz javnih sredstev - Prva vloga in podaljšanje pravic

14.8.2019 15:09:53:
Obveznost vodenja evidenc delovnega časa obstaja že v trenutno veljavni zakonodaji

14.8.2019 13:57:18:
Kdaj vložiti vlogo za prejemanje državne štipendije

14.8.2019 11:04:07:
Boniteta za uporabo električnega vozila

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT