Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 7.1.2019 20:34:11

Poročilo o akciji nadzora nad prijavo začetka gradnje v letu 2018

Rubrika: Ne spreglejteprint Natisni

Ljubljana, 28. 12. 2018 – Gradbena inšpekcija Inšpektorata RS za okolje in prostor je v letošnjem letu izvajala koordinirano akcijo nadzora nad prijavo začetka gradnje. Preverjala je, ali se gradnja, za katero je predpisana prijava začetka gradnje z novim Gradbenim zakonom (GZ), izvaja na podlagi popolne prijave, predpisane dokumentacije za izvedbo gradnje, pa tudi imenovanje nadzornika. Gradbeni zakon, ki velja od 1. junija letos, na novo določa pristojnost inšpekcijskega ukrepanja na tem področju.

V akciji je sodelovalo 50 gradbenih inšpektorjev IRSOP. Inšpekcija je v zvezi z akcijo odprla 437 postopkov, od teh, 431 upravnih inšpekcijskih in 6 prekrškovnih postopkov. Od skupno uvedenih 431 upravnih inšpekcijskih postopkov, v 318 zadevah še ni odločeno, kar predstavlja 74 % takih zadev.

V sklopu akcije je bilo opravljenih 589 inšpekcijskih pregledov in 37 zaslišanj. Skupno je bilo do sedaj izdanih 17 inšpekcijskih odločb in ena odločba na zapisnik, ki ji je sledil tudi pisni odpravek.

Odkrita je bila ena nelegalna gradnja, za katero je bila na podlagi GZ izdana odločba, s katero je inšpekcija odredila ustavitev gradnje ter rok za odstranitev objekta.

V zvezi z izvajanjem gradnje brez popolne prijave začetka gradnje je inšpekcija izdala 4 odločbe na podlagi GZ, s katerimi je odredila, da se takoj po vročitvi odločb gradnja ustavi, ter da se odpravijo nepravilnosti oziroma dokler inšpekcijski zavezanec ne izkaže, da je dopolnil prijavo gradnje kot mu je bilo z odločbo odrejeno.

V zvezi z neustrezno ograditvijo in/ali zaščito gradbišča oziroma z neograditvijo gradbišča in/ali neoznačitvijo gradbišča z gradbiščno tablo, je bilo za odpravo nepravilnosti izdanih 12 odločb, na podlagi GZ in ena odločba na podlagi Zakona o graditvi objektov (ZGO-1).

V primeru ugotovljenih lažjih nepravilnosti so bili zavezanci v 38 primerih opozorjeni na ugotovljene nepravilnosti na podlagi Zakona o inšpekcijskem nadzoru, odrejen pa jim je bil tudi rok za njihovo odpravo, z opozorilom, da če nepravilnosti ne bodo odpravljene v navedenem roku, bodo izrečeni drugi ukrepi v skladu z GZ. V enem primeru je bil na zapisnik izrečen ukrep.

V zadevah, ki so bile predmet nadzora v okviru akcije in nepravilnosti niso bile ugotovljene oziroma so bile v času, ko je potekala akcija že odpravljene, je inšpekcija postopke ustavila. Tako je bilo do danes izdanih 95 sklepov o ustavitvi postopkov in 134 ustavitev postopka na zapisnik. V 6 zadevah so inšpekcijski zavezanci sami izvršili odločbe.

Po Zakonu o prekrških sta bili v sklopu akcije izdani dve odločbi z izrečenim opominom. V preostalih zadeva ugotovitveni postopek še poteka.

V vseh zadevah, vključenih v akcijo, še niso pridobljeni vsi podatki, na osnovi katerih bi lahko ugotovili dejansko stanje, zato ugotovitveni postopki še tečejo.

*   *   *

Več informacij

1. junija 2018 se je začel uporabljati GZ, ki določa, da morajo investitorji pred začetkom izvajanja gradnje objektov, ki so pridobili gradbeno dovoljenje (edina izjema je sprememba namembnosti objektov) prijaviti začetek gradnje. Investitorji morajo pred začetkom gradnje obvezno prijaviti vse gradnje, začete po 1. juniju 2018, ne glede na to, kdaj je investitor pridobil gradbeno dovoljenje ali kdaj je gradbeno dovoljenje postalo pravnomočno. Pri gradnjah, za katere je treba pridobiti gradbeno dovoljenje, je poleg popolne prijave začetka gradnje, po 1. juniju 2018 pogoj za začetek gradnje tudi pravnomočno gradbeno dovoljenje.

Prijava začetka gradnje se odda na upravni enoti, ki je izdala gradbeno dovoljenje oziroma na Ministrstvu za okolje in prostor, v primeru gradnje objektov državnega pomena in objektov z vplivi na okolje. Prijava začetka gradnje mora biti popolna, investitor mora torej predložiti vse predpisane dokumente. Prijava začetka gradnje je obvezna tudi pri odstranitvah objektov. Na popolno prijavo začetka gradnje je po novem GZ vezana tudi veljavnost gradbenega dovoljenja, to velja 5 let od njegove pravnomočnosti in preneha veljati, če investitor v tem roku ne odda popolne prijave začetka gradnje.

Ker prijava začetka gradnje predstavlja zelo pomembno fazo pri graditvi objektov je bila akcija gradbene inšpekcije usmerjena v nadzor ali se gradnja, za katero je predpisana prijava začetka gradnje, izvaja na podlagi popolne prijave, predpisane dokumentacije za izvedbo gradnje, pa tudi imenovanjem nadzornika.

Vir: www.mop.gov.si

Ključne besede:
prijava pričetka gradnje

Zadnji članki iz rubrike:

26.9.2023 12:53:47:
Nadzor nad vračanjem ukrepa za gospodarstvo za odpravo posledic dviga cen energentov

25.9.2023 14:49:18:
Sprejeta novela insolvenčnega zakona

20.9.2023 14:37:31:
Dodatna pojasnila o začasnem odlogu bančnih posojil

19.9.2023 12:54:23:
Nov podzakonski predpis s področja preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma

18.9.2023 15:01:44:
Iztekanje roka za uveljavljanje povračila izplačanih plač zaradi odstranjevanja posledic poplav

Najnovejši članki:

29.9.2023 13:19:50:
Stopnja DDV za sončne elektrarne (29. 9. 2023)

29.9.2023 13:20:18:
Stopnja DDV za zunanje ograje (29. 9. 2023)

29.9.2023 13:10:23:
Koledar poročanja - oktober 2023

27.9.2023 16:04:42:
Izpolnjevanje REK obrazcev za izplačila na podlagi novele Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč - ZOPNN-F ter Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 - ZIUOPZP

26.9.2023 11:32:31:
Prispevek ob tednu požarne varnosti