Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 7.1.2019 20:34:11

Poročilo o akciji nadzora nad prijavo začetka gradnje v letu 2018

Rubrika: Ne spreglejteprint Natisni

Poročilo o akciji nadzora nad prijavo začetka gradnje v letu 2018 Racunovodja.com

Ljubljana, 28. 12. 2018 – Gradbena inšpekcija Inšpektorata RS za okolje in prostor je v letošnjem letu izvajala koordinirano akcijo nadzora nad prijavo začetka gradnje. Preverjala je, ali se gradnja, za katero je predpisana prijava začetka gradnje z novim Gradbenim zakonom (GZ), izvaja na podlagi popolne prijave, predpisane dokumentacije za izvedbo gradnje, pa tudi imenovanje nadzornika. Gradbeni zakon, ki velja od 1. junija letos, na novo določa pristojnost inšpekcijskega ukrepanja na tem področju.

V akciji je sodelovalo 50 gradbenih inšpektorjev IRSOP. Inšpekcija je v zvezi z akcijo odprla 437 postopkov, od teh, 431 upravnih inšpekcijskih in 6 prekrškovnih postopkov. Od skupno uvedenih 431 upravnih inšpekcijskih postopkov, v 318 zadevah še ni odločeno, kar predstavlja 74 % takih zadev.

V sklopu akcije je bilo opravljenih 589 inšpekcijskih pregledov in 37 zaslišanj. Skupno je bilo do sedaj izdanih 17 inšpekcijskih odločb in ena odločba na zapisnik, ki ji je sledil tudi pisni odpravek.

Odkrita je bila ena nelegalna gradnja, za katero je bila na podlagi GZ izdana odločba, s katero je inšpekcija odredila ustavitev gradnje ter rok za odstranitev objekta.

V zvezi z izvajanjem gradnje brez popolne prijave začetka gradnje je inšpekcija izdala 4 odločbe na podlagi GZ, s katerimi je odredila, da se takoj po vročitvi odločb gradnja ustavi, ter da se odpravijo nepravilnosti oziroma dokler inšpekcijski zavezanec ne izkaže, da je dopolnil prijavo gradnje kot mu je bilo z odločbo odrejeno.

V zvezi z neustrezno ograditvijo in/ali zaščito gradbišča oziroma z neograditvijo gradbišča in/ali neoznačitvijo gradbišča z gradbiščno tablo, je bilo za odpravo nepravilnosti izdanih 12 odločb, na podlagi GZ in ena odločba na podlagi Zakona o graditvi objektov (ZGO-1).

V primeru ugotovljenih lažjih nepravilnosti so bili zavezanci v 38 primerih opozorjeni na ugotovljene nepravilnosti na podlagi Zakona o inšpekcijskem nadzoru, odrejen pa jim je bil tudi rok za njihovo odpravo, z opozorilom, da če nepravilnosti ne bodo odpravljene v navedenem roku, bodo izrečeni drugi ukrepi v skladu z GZ. V enem primeru je bil na zapisnik izrečen ukrep.

V zadevah, ki so bile predmet nadzora v okviru akcije in nepravilnosti niso bile ugotovljene oziroma so bile v času, ko je potekala akcija že odpravljene, je inšpekcija postopke ustavila. Tako je bilo do danes izdanih 95 sklepov o ustavitvi postopkov in 134 ustavitev postopka na zapisnik. V 6 zadevah so inšpekcijski zavezanci sami izvršili odločbe.

Po Zakonu o prekrških sta bili v sklopu akcije izdani dve odločbi z izrečenim opominom. V preostalih zadeva ugotovitveni postopek še poteka.

V vseh zadevah, vključenih v akcijo, še niso pridobljeni vsi podatki, na osnovi katerih bi lahko ugotovili dejansko stanje, zato ugotovitveni postopki še tečejo.

*   *   *

Več informacij

1. junija 2018 se je začel uporabljati GZ, ki določa, da morajo investitorji pred začetkom izvajanja gradnje objektov, ki so pridobili gradbeno dovoljenje (edina izjema je sprememba namembnosti objektov) prijaviti začetek gradnje. Investitorji morajo pred začetkom gradnje obvezno prijaviti vse gradnje, začete po 1. juniju 2018, ne glede na to, kdaj je investitor pridobil gradbeno dovoljenje ali kdaj je gradbeno dovoljenje postalo pravnomočno. Pri gradnjah, za katere je treba pridobiti gradbeno dovoljenje, je poleg popolne prijave začetka gradnje, po 1. juniju 2018 pogoj za začetek gradnje tudi pravnomočno gradbeno dovoljenje.

Prijava začetka gradnje se odda na upravni enoti, ki je izdala gradbeno dovoljenje oziroma na Ministrstvu za okolje in prostor, v primeru gradnje objektov državnega pomena in objektov z vplivi na okolje. Prijava začetka gradnje mora biti popolna, investitor mora torej predložiti vse predpisane dokumente. Prijava začetka gradnje je obvezna tudi pri odstranitvah objektov. Na popolno prijavo začetka gradnje je po novem GZ vezana tudi veljavnost gradbenega dovoljenja, to velja 5 let od njegove pravnomočnosti in preneha veljati, če investitor v tem roku ne odda popolne prijave začetka gradnje.

Ker prijava začetka gradnje predstavlja zelo pomembno fazo pri graditvi objektov je bila akcija gradbene inšpekcije usmerjena v nadzor ali se gradnja, za katero je predpisana prijava začetka gradnje, izvaja na podlagi popolne prijave, predpisane dokumentacije za izvedbo gradnje, pa tudi imenovanjem nadzornika.

Vir: www.mop.gov.si

Ključne besede:
prijava pričetka gradnje

Zadnji članki iz rubrike:

25.7.2020 13:49:01:
Odpravljena prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah

25.7.2020 13:06:05:
Posredni nadzor nad izvajanjem ukrepov za odkrivanje in preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma

24.7.2020 10:33:05:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma (ZPPDFT-1B)

24.7.2020 10:22:58:
Mobilna aplikacija Moj SISBON omogoča vpogled v podatke o vaši zadolženosti kjerkoli in kadarkoli

22.7.2020 14:29:47:
Pojasnila na temo izvajanja ukrepov iz 1. poglavja 20.a člena ZIUZEOP

Najnovejši članki:

13.8.2020 13:07:11:
Naslednje izplačilo za začasno čakanje na delo konec avgusta

11.8.2020 15:17:19:
Objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku

11.8.2020 13:47:44:
Delavcu je po dopustu odrejena karantena - kaj sedaj?

10.8.2020 16:21:00:
Dohodki iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti za leto 2020

7.8.2020 16:13:54:
Vlada sprejela spremembe in dopolnitve Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT