Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 17.10.2018 16:16:10

eZPIZ - Informativna osebna evidenca

Rubrika: Plače in delovna razmerjaprint Natisni

eZPIZ - Informativna osebna evidenca Racunovodja.com Storitev informativne osebne evidence omogoča posamezniku delno seznanitev s podatki, ki jih za potrebe izvajanja zavarovanja zbira Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Namen storitve informativne osebne evidence

Storitev informativne osebne evidence omogoča posamezniku delno seznanitev s podatki, ki jih za potrebe izvajanja zavarovanja zbira Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (v nadaljevanju Zavod).

Po zakonu obsega podatke o osnovah, od katerih so bili plačani prispevki, o obračunanih prispevkih po posameznih letih, o plačilu prispevkov po posameznih letih ter o obdobju zavarovanja. Zbrani podatki se nanašajo le na podatke iz zavarovanja na območju Republike Slovenije. Ti podatki pogojujejo pridobitev in odmero pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Medtem, ko so se podatki o osnovah in obdobjih zavarovanja zbirali od vključno leta 1970 naprej, se podatki o prispevkih vodijo od vključno leta 2002 naprej. Nabor zbranih podatkov določa Zakon o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Uporabo teh podatkov ureja zakon.

Informativna osebna evidenca je namenjena vpogledu in pregledu zbranih podatkov, ki jo tvorijo. Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju sicer določa, da mora informativna osebna evidenca vsebovati tudi podatke o obračunanih in plačanih prispevkih, vendar šele po 1. 1. 2016. Do takrat se lahko zavarovanci glede informacije o plačilu prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje obrnejo na Davčno upravo Republike Slovenije, ki pobira prispevke za obvezno zavarovanje.

Zavarovanec, ki ugotovi, da so o njem zbrani podatki nepravilni ali pomanjkljivi, lahko v skladu s predpisi s področja varstva osebnih podatkov zahteva njihov popravek ali dopolnitev.

Možnost vpogleda v podatke informativne osebne evidence je zagotovljena izključno osebam, ki so ali so bile obvezno ali prostovoljno vključene v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Osebe, ki so že pridobile status upokojenca v to evidenco nimajo vpogleda, uporabljajo pa lahko druge e-storitve, razvidne iz spletne strani Zavoda.

Uporabniška navodila

Dostop do »Informativne osebne evidence« poteka preko portala http://www.zpiz.si.

Oddaja eVloge: Zahteva za dopolnitev oziroma popravek podatkov matične evidence zavarovancev«

Če ob pregledu podatkov »Informativne osebne evidence« ugotovite, da podatki prikazani v evidenci niso popolni oziroma niso pravilni, o tem obvestite Zavod tako, da vložite Zahtevo za dopolnitev oziroma popravek podatkov matične evidence zavarovancev. Vlogo lahko oddate tudi elektronsko in sicer na naslednji način:

V glavnem meniju izberete rubriko »Oddaja eVlog«. V seznamu eVlog izbere vlogo Zahteva za dopolnitev oziroma popravek podatkov matične evidence zavarovancev. Skozi izpolnjevanje vloge vas bo vodil program. Na koncu morate vlogo elektronsko podpisati in oddati.

Na podlagi vložene vloge bo Zavod izpeljal ustrezen postopek. V kolikor bo v postopku ugotovljeno, da so podatki napačni, bo Zavod le te popravil. V nasprotnem primeru bo Zavod zavarovanca obvestil o razlogih, zaradi katerih podatka iz vloge ne bo popravil. Če bo potrebno, bo Zavod na podlagi vložene vloge uvedel postopek za ugotavljanje lastnosti zavarovanca po uradni dolžnosti.

Pravna pojasnila

V skladu z določbo 2. odstavka 1. člena Zakona o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja (ZMEPIZ-1) se v matični evidenci vodijo podatki o zavarovancih in uživalcih pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja in drugi podatki, potrebni za izvajanje pokojninskega in invalidskega zavarovanja na način, ki je predpisan z zakonom. Upravljavec matične evidence je Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju zavod), ki podatke pridobiva od dajalcev podatkov po ZMEPIZ-1 oziroma od upravljavcev zbirk podatkov, ki je najbližje izvoru podatkov.

V skladu z določbo 30. Člena Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) je zavod kot upravljavec zbirk osebnih podatkov dolžan med drugim posamezniku na njegovo zahtevo omogočiti vpogled v katalog zbirke osebnih podatkov in posredovati izpis osebnih podatkov, ki so vsebovani v zbirki osebnih podatkov in se nanašajo nanj.

Prvi odstavek 32. člena ZVOP-1 določa, da mora upravljavec osebnih podatkov na zahtevo posameznika, na katerega se nanašajo osebni podatki, dopolniti, popraviti, blokirati ali izbrisati osebne podatke, za katere posameznik dokaže, da so nepopolni, netočni ali neažurni ali da so bili zbrani ali obdelani v nasprotju z zakonom. Zahteva oziroma ugovor se vloži pisno ali ustno na zapisnik pri zavodu.

Predpisi

Vir: ZPIZ

Ključne besede:
informativna osebna evidenca
prispevki
zavarovalna doba
prispevki
plačani prispevki
zavarovalna osnova
zavarovalno obdobje
obdobje zavarovanja
ZPIZ

Zadnji članki iz rubrike:

1.7.2020 14:21:28:
Oddaja končnih poročil za začasno čakanje na delo

1.7.2020 10:29:02:
Delodajalec je dolžan izplačati regres najmanj v višini minimalne plače do 1. julija

29.6.2020 16:31:02:
Razporejanje skrajšanega delovnega časa

19.6.2020 17:18:45:
Oddaja končnih poročil za povračilo nadomestila plače od 30. junija

19.6.2020 12:55:46:
Poročanje podatkov na obračunu REK-1 po ZIUOOPE

Najnovejši članki:

3.7.2020 14:45:41:
Koledar poročanja - julij 2020

2.7.2020 19:13:15:
Predvidena odložitev rokov za poročanje o čezmejnih aranžmajih

2.7.2020 19:10:43:
Predlog Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 - 30. 6. 2020

2.7.2020 15:21:02:
Najpogostejša vprašanja in odgovori glede odloka o začasni splošni omejitvi zbiranja

1.7.2020 15:17:31:
Ali se plačilo računa z bonom šteje za plačilo z gotovino in ga je treba davčno potrditi preko davčne blagajne?

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT