Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 8.8.2018 14:37:36

Vlada določila predlog zakona o trgu finančnih instrumentov

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada določila predlog zakona o trgu finančnih instrumentov Vlada je na svoji 185. redni seji, ki je potekala 26. 7. 2018, ponovno obravnavala in določila predlog zakona o trgu finančnih instrumentov, ki ga bo državnemu zboru predložila v obravnavo po nujnem postopku.

Določila je tudi predloga sprememb zakona o upravljavcih alternativnih investicijskih skladov in zakona o investicijskih skladih in družbah za upravljanje, ki sta s prvim zakonom vsebinsko tesno povezana.

Glavni namen zakona je prenos direktive o trgih finančnih instrumentov (MiFID II) v slovenski pravni red. S predlogom se med drugim podrobneje urejajo pravice vlagateljev, obveznosti investicijskih podjetij in nadzornih institucij. Določajo se tudi natančna pravila in postopki v zvezi s sistemom jamstva za terjatve vlagateljev oziroma celovito poplačilo zajamčenih terjatev vlagateljev.

Ključne novosti, ki so v predlog zakona prenesene iz evropske zakonodaje, prinašajo predvsem obveznost trgovanja z izvedenimi finančnimi instrumenti na organiziranem trgu, zahteve po preglednosti za večji nabor finančnih instrumentov (emisijski kuponi), zahteve po preglednosti, ki veljajo pred in po trgovanju s finančnimi instrumenti (npr. objava podatkov o cenah finančnih instrumentov), zahteve, ki se nanašajo na algoritmično in visoko frekvenčno trgovanje ter vzpostavitev nadzora v zvezi s tem ter večje pristojnosti nadzornih organov in poenotenje sankcij.

S predlogom zakona se zasleduje tudi cilj povečanja zaščite vlagateljev. Investicijska podjetja morajo namreč delovati v skladu z najboljšimi interesi strank, ko jim zagotavljajo investicijske storitve. Zaščititi morajo premoženje strank in zagotoviti, da so njihovi produkti oblikovani tako, da izpolnjujejo potrebe in ustrezajo končnim vlagateljem. Vlagatelji morajo prejeti obsežne informacije o ponujenih ali kupljenih produktih in storitvah. Poleg tega morajo investicijska podjetja zagotoviti, da se uspešnosti zaposlenih ne nagrajuje ali ocenjuje na način, ki je v nasprotju z interesi vlagateljev.

Vlada je določila tudi predloga sprememb zakona o upravljavcih alternativnih investicijskih skladov in zakona o investicijskih skladih in družbah za upravljanje. S predlogoma sprememb obeh zakonov se določajo sklicevanja na nov predlog zakona o trgu finančnih instrumentov ter odpravljajo redakcijske nedoslednosti.

Vlada je sicer že 2. februarja letos določila besedilo predloga sprememb zakona o trgu finančnih instrumentov in 1. marca letos besedili predlogov sprememb zakona o upravljavcih alternativnih investicijskih skladov ter zakona o investicijskih skladih in družbah za upravljanje. Postopki obravnave v državnem zboru niso bili pravočasno zaključeni, zato je bil s prenehanjem mandatne dobe državnega zbora zakonodajni postopek končan. Sedanji predlogi se od predhodnih predlogov besedil zakonov vsebinsko bistveno ne razlikujejo. 

Državnemu zboru bo vlada predlagala, da vse tri predloge zakonov zaradi njihove vsebinske povezanosti in potrebe po sočasni objavi v uradnem listu obravnava na isti seji. Poleg tega bo vlada predlagala obravnavo po nujnem postopku, saj je Evropska komisija 19. julija 2018 že odločila o vložitvi tožb zoper Slovenijo zaradi neprenosa direktiv in uredb, ki se prenašajo v omenjeni zakon. Zaradi takšne odločitve Evropske komisije lahko za Slovenijo nastanejo težko popravljive finančne posledice, saj namerava Evropska komisija Sodišču EU predlagati, da Sloveniji poleg pavšalne kazni naloži tudi dnevno denarno kazen v višini 7.224 evrov na dan. Slovenija se tej kazni, ki jo namerava Evropska komisija predlagati Sodišču EU, lahko izogne le v primeru, da svojo obveznost glede prenosa EU predpisov izpolni pred vložitvijo tožbe.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

14.8.2018 13:07:00:
Vlada o stališču Slovenije glede sprememb direktive z davčnega področja

14.8.2018 13:06:18:
Stališče Republike Slovenije do Predloga direktive Evropskega parlamenta in Sveta o spremembi Direktive (EU) 2017/1132 glede uporabe digitalnih orodij in postopkov na področju prava družb

14.8.2018 13:05:29:
Stališče Republike Slovenije do Predloga direktive Evropskega parlamenta in Sveta o spremembi Direktive (EU) 2017/1132 glede čezmejnih preoblikovanj, združitev in delitev

8.8.2018 15:30:19:
Odredba o usklajeni višini minimalnega dohodka od julija 2018

8.8.2018 14:48:15:
Vlada seznanjena z petim rednim poročilom projektnega sveta za pripravo nove ureditve obdavčitve nepremičnin

Najnovejši članki:

14.8.2018 14:38:19:
Poglavitne rešitve, ki jih predvideva Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (18. 7. 2018)

14.8.2018 14:17:32:
Odločba o ugotovitvi, da je četrti odstavek 192. člena Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju delno v neskladju z Ustavo

14.8.2018 13:50:59:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, junij 2018

10.8.2018 15:11:44:
Najava Javnega razpisa Javni razpis »Mentorske sheme za socialna podjetja«

10.8.2018 15:06:53:
Problematika fiktivnih izvršb s strani delodajalcev proti svojim delavcem

Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT