Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 13.6.2018 14:06:47

Uredba o razvrščanju objektov in Pravilnik o podrobnejši vsebini dokumentacije in obrazcih, povezanih z graditvijo objektov

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Uredba o razvrščanju objektov in Pravilnik o podrobnejši vsebini dokumentacije in obrazcih, povezanih z graditvijo objektov Vlada RS je sprejela Uredbo o razvrščanju objektov, ki je bila objavljena v Uradnem listu RS, in sicer 1. 6. 2018.

Z uredbo se objekti razvrščajo po namenu (CC-SI) in glede na zahtevnost v enostavne, nezahtevne, manj zahtevne in zahtevne. Razlikovanje med posamezno zahtevnostjo objektov vpliva na to, ali je za objekt potrebno gradbeno dovoljenje (npr. za enostavne objekte ni potrebno), vpliva na to, kakšna dokumentacija se priloži zahtevi za izdajo gradbenega dovoljenja, za zahtevne objekte se izvede tehnični pregled, za ostale pa ni obvezen. Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije ter Inženirsko zbornico Slovenije sprejelo tudi Pravilnik o podrobnejši vsebini dokumentacije in obrazcih, povezanih z graditvijo objektov. Pravilnik je bil objavljen v Uradnem listu RS 29. 5. 2018 in je začel veljati v petek, 1. 6. 2018. Pravilnik je nadomestil Pravilnik o projektni dokumentaciji, Pravilnik o obrazcih za pridobitev gradbenega dovoljenja za nezahtevni objekt ter Pravilnik o dokazilu o zanesljivosti objekta, ki se vlaga ob zahtevi za izdajo uporabnega dovoljenja.

Uredba o razvrščanju objektov

Osnovni kriteriji za razvrstitev po zahtevnosti so zajeti že v definicijah v Gradbenem zakonu (GZ), in sicer so to dimenzije, konstrukcijska zahtevnost, večje ali manjše število ljudi, ki se zadržuje v objektu, ter prostorska (ne)zaznavnost. Izhodišče je, da so posamezne mejne vrednosti podobnih objektov med seboj primerljive in uravnotežene. Z uredbo so določena tudi vzdrževalna dela, ki glede na definicijo iz GZ pomenijo dela, namenjena ohranjanju uporabnosti in vrednosti objekta ter izboljšave, ki upoštevajo napredek tehnike, zamenjava posameznih dotrajanih konstrukcijskih in drugih elementov ter inštalacijski preboji. Ta razvrstitev vpliva tudi na inšpekcijski nadzor, saj skladnost enostavnih objektov s prostorskim izvedbenim aktom in predpisi občine nadzoruje občinska inšpekcija. Z uredbo se klasifikacijo objekti glede na namen njihove uporabe. Poleg stavb in gradbeno inženirskih objektov uredba razvršča tudi druge gradbene posege, ki so novost v GZ, saj ta širi definicijo objekta (poleg stavb in gradbeno inženirskih objektov) tudi na druge gradbene posege. To so posegi, ki so posledica gradbenih del in pomenijo poseg v fizične strukture na zemeljskem površju in pod njim ter trajno spreminjajo podobo ali rabo prostora. Objekti se glede na namen uporaba razvrstijo po pretežni rabi. Uredba ima vpliv na delo inšpekcijskih služb, saj občinska inšpekcija nadzoruje skladnost enostavnih objektov z občinskimi predpisi.

Pravilnik o podrobnejši vsebini dokumentacije in obrazcih, povezanih z graditvijo objektov

S Pravilnikom se določajo podrobnejše vsebine dokumentacij, ki se vlagajo v postopke povezane z graditvijo, kot so zahteva za izdajo projektnih in drugih pogojev (Idejna zasnova za pridobitev projektnih in drugih pogojev – IZP) in zahteva za izdajo mnenj in gradbenega dovoljenja (Projektna dokumentacija za pridobitev mnenj in gradbenega dovoljenja – DGD). Pravilnik določa tudi podrobnejšo vsebino dokumentacije, ki se vlaga k prijavi začetka gradnje (Projektna dokumentacija za izvedbo gradnje - PZI) in dokumentacijo, ki se vlaga zahtevi za izdajo uporabnega dovoljenja (Projektna dokumentacija izvedenih del - PID). Projektna dokumentacija za izvedbo gradnje (PZI) in projektna dokumentacija izvedenih del (PID) sta po vsebini ostali podobni dokumentaciji določeni z do sedaj veljavnim predpisom. Pravilnik sledi Gradbenemu zakonu in v posebnih določbah opredeljuje tudi dokumentacijo, ki se vlaga v integralnih postopkih, torej takrat, ko sta postopka pridobitve okoljevarstvenega soglasja in gradbenega dovoljenja združena v en postopek. Osnovni kriteriji za pripravo Pravilnika je določen v Gradbenem zakonu, katerega izhodišče je, da se gradbeno dovoljenje lahko pridobi v zgodnji fazi projektiranja, medtem, ko se natančno projektiranje izvede v fazi izdelave projektne dokumentacije za izvedbo gradnje – PZI, ki ga investitor priloži ob obvezni prijavi začetka gradnje.

Pravilnik ima poleg osnovnega teksta tudi 23 prilog. Priloge določajo obličnost zahtev in prijav, ki jih podajajo investitorji v posameznih postopkih in obličnost odločb v postopku izdaje uporabnih dovoljenj, ki jih izdajajo upravni organi. Nekatere priloge so določene kot obvezne sestavine posameznih vrst dokumentaciji in izjav, ki jih izdelujejo udeleženci pri graditvi. Na spletni strani MOP so poleg Pravilnika objavljeni obrazci v PDF obliki in XLSX zapisu za ročno izpolnjevanje, interaktivna tabela z navodili za izpolnjevanje, zraven pa kot pomoč, objavljeni pa so tudi primeri že izpolnjenih obrazcev.

Uredba o razvrščanju objektov
Pravilnik in seznam prilog ter program za izpolnjevanje obrazcev in pripravo dokumentacije

Vir: MOP

Zadnji članki iz rubrike:

14.5.2019 15:13:31:
Novost pri vodenju in vzdrževanju Poslovnega registra Slovenije

14.5.2019 15:12:40:
Vlada o ureditvi plač in drugih prejemkov javnih uslužbencev za delo v tujini

14.5.2019 15:11:47:
Zakon o ratifikaciji Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Srbije

14.5.2019 15:06:52:
Vlada se je opredelila do sklepa Državnega sveta glede vprašanja kreditov v švicarskih frankih

14.5.2019 15:05:56:
Vlada določila besedilo novele Zakona o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike

Najnovejši članki:

20.5.2019 11:14:42:
Zakon o spremembi Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2F)

20.5.2019 11:09:36:
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini (ZDoh-2U)

20.5.2019 9:05:05:
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o obrazcih za napovedi za odmero akontacije dohodnine ter obrazcih za napovedi za odmero dohodnine od dohodka iz kapitala in dohodka iz oddajanja premoženja v najem

20.5.2019 14:57:41:
Pridobitev prevoznega sredstva iz druge države članice EU​​​

20.5.2019 8:08:19:
Transformacija pogodbe o zaposlitvi za določen čas v pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT