Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 12.6.2018 13:23:22

Informacija v zvezi s sprejeto spremembo Zakona o socialno varstvenih prejemkih

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Informacija v zvezi s sprejeto spremembo Zakona o socialno varstvenih prejemkih Dvig denarne socialne pomoči ni mogoč avtomatično - upravičenci bodo morali na pristojni center za socialno delo prinesti vlogo.

Novela Zakona o socialno varstvenih prejemkih namreč ni določila samo višjega osnovnega zneska minimalnega dohodka, ampak tudi novi ekvivalenčni lestvici oziroma nove višine minimalnega dohodka, ki pripadajo posameznemu družinskemu članu (te vplivajo na izračun cenzusa in na posamezni znesek pravice). Novela je določila tudi, da se s 1. 6. 2018 o denarni socialni pomoči in varstvenem dodatku odloči na novo. Denarna socialna pomoč je namreč odvisna od višine dohodkov (iz zadnjih 3 mesecev pred mesecem vložitve vloge, zato pri ponovnem izračunu pride do zajema podatkov o dohodkih za novo obdobje), števila družinskih članov, premoženja, prihrankov ter zagotovljene oskrbe (ali ima zagotovljeno bivanje/prehrano) in morebitnega obstoja krivdnega razloga (na primer neprijavljenost pri Zavodu RS za zaposlovanje, prestajanje zaporne kazni …). Podobno velja za varstveni dodatek. Navedeno pomeni, da se, če stranka (ki je že upravičena do pravice) za preračun zaprosi do konca julija 2018, šteje, da je bila vloga vložena 31. 5. 2018 in se na novo ugotovi materialni položaj samske osebe oziroma družine oziroma se ponovno preveri, ali stranka še vedno izpolnjuje zakonsko določene pogoje za upravičenost do pravice od 1. 6. 2018 dalje. Če bi želeli, da se nova višina osnovnega zneska minimalnega dohodka upošteva na enak način kot vsakoletna uskladitev le-tega (avtomatično zvišanje dodeljenega zneska, tj. brez ponovne preverbe izpolnjevanja zakonsko določenih pogojev za upravičenost do pravice ali po uradni dolžnosti CSD ali na zahtevo stranke), bi moralo biti to urejeno z zakonom. Navedeno z novelo ni bilo določeno, ker kot že omenjeno zgoraj, z novelo ni bila določena samo nova višina osnovnega zneska minimalnega dohodka, ampak sta bili spremenjeni tudi ekvivalenčni lestvici za DSP in VD, ki narekujeta novo odločanje. Avtomatično odločanje v smislu uskladitve že dodeljenih pravic z novo višino osnovnega zneska minimalnega dohodka torej ni možno, saj za to pravna podlaga ne obstaja. Glede na navedeno je posledica ponovne preverbe lahko torej tudi ta, da stranka do pravice ne bo več upravičena (če se bo ugotovilo, da ne izpolnjuje več zakonsko določenih pogojev za upravičenost do pravice), zato je bila sprejeta odločitev, da se preračun opravi le na zahtevo stranke in ne po uradni dolžnosti s strani CSD-jev. MDDSZ opozarja še, da bi bile posledice v primeru odločanja po uradni dolžnosti s strani CSD-jev enake.

V zvezi z opozorilom, da zaradi določbe 16. člena ZUPJS (upoštevanje fiktivne DSP pri DS) obstaja velika verjetnost, da posamezni upravičenec do DSP za dvig ne odda nove zahteve (ker ne bo obveščen, da bi moral ponovno, kljub že veljavni odločbi o DSP, vložiti novo zahtevo) in bo zaradi tega dijak ali študent upravičenec prejel nižjo državno štipendijo zaradi upoštevanja tega fiktivnega zneska, MDDSZ odgovarja:

3. točka prvega odstavka 16. člena ZUPJS določa, da se ugotovljeni dohodek poveča za fiktivno ugotovljen dohodek v višini pravice iz javnih sredstev, do katere je oziroma bi bila oseba upravičena, če jo je oziroma bi jo skladno z vrstnim redom iz 7. člena tega zakona uveljavljala pred uveljavljanjem pravice iz javnih sredstev, ki jo uveljavlja. Navedeno ne pomeni, da se bo stranki pri ugotavljanju upravičenosti do državne štipendije upošteval fiktivni višji znesek DSP (zaradi povišanja osnovnega zneska minimalnega dohodka), ampak se bo upošteval znesek DSP iz veljavne odločbe za DSP. Če torej stranka, ki je že upravičena do DSP, za preračun ne zaprosi, se ji pri državni štipendiji upošteva znesek DSP iz veljavne odločbe za DSP in ne fiktivni višji DSP. MDDSZ opozarja še, da pri državni štipendiji sprememba višine DSP ne predstavlja spremembe, na podlagi katere bi CSD odločal na novo.

Vir: MDDSZ

Ključne besede:
DSP
pravice iz javnih sredstev
CSD

Zadnji članki iz rubrike:

14.12.2018 14:01:16:
OPOZORILO: Goljufi se tokrat predstavljajo kot FURS in obljubljajo božičnico

11.12.2018 13:48:32:
Poostren nadzor nad taksisti

27.11.2018 16:22:14:
Odgovor Vlade RS glede nepremičnin pridobljenih zaradi omejitve dedovanja

27.11.2018 16:21:26:
Sprejet Načrt za izvajanje ukrepov aktivne politike zaposlovanja za leto 2019

27.11.2018 16:19:05:
Vlada potrdila predlog novele zakona o izvrševanju proračunov

Najnovejši članki:

14.12.2018 17:04:04:
Pravilnik o spremembi Pravilnika o obrazcih za napovedi za odmero akontacije dohodnine ter obrazcih za napovedi za odmero dohodnine od dohodka iz kapitala in dohodka iz oddajanja premoženja v najem

14.12.2018 16:03:40:
Minimalna plača od 1. januarja 2019

13.12.2018 14:20:27:
Nasvet tedna: Pravne podlage za nagrajevanje delavcev glede na uspešnost (božičnica, 13. plača)

13.12.2018 17:39:53:
Božičnica, nagrajevanja in obdarovanja ob koncu leta (2018)

11.12.2018 16:00:23:
Pravilnik o spremembah Pravilnika o obrazcih za obračun prispevkov za socialno varnost

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT