Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 17.4.2018 13:52:06

Vlada odgovarja na poslansko vprašanje o davčnem sistemu

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada odgovarja na poslansko vprašanje o davčnem sistemu Vlada je na svoji 176. redni seji, ki je potekala 12. 4. 2017, sprejela odgovor na poslansko vprašanje davčnega sistema.

Vlada je sprejela odgovor na poslansko vprašanje Jožeta Tanka glede po njegovem mnenju neprijaznega in krivičnega davčnega sistema za male ljudi.

Slovenski davčni sistem je po mnenju poslanca zelo krivičen in neprijazen za male ljudi, ki dolgujejo ali ne morejo plačati nižjih davčnih obveznosti. Zanima ga, na kakšen način ter s kakšnimi rezultati se davčni organi ukvarjajo s problematiko velikih davčnih dolžnikov oz. utajevalcev in tistih, ki svoje premoženje skrivajo pod krinko osebnih stečajev. Poslanec sprašuje, kaj in kdaj bo vlada naredila, da bo davčna zakonodaja bolj prijazna in poštena do malih davčnih zavezancev in da bo komunikacija davčnih organov do davčnih zavezancev bolj prijazna in človeška.

Vlada pojasnjuje, da so bile z novelami zakona o davčnem postopku v preteklih letih sprejete številne možnosti, ki davčnemu zavezancu omogočajo lažje plačilo davčnega dolga, in tudi številni ukrepi, s katerimi so se znižali stroški davčnega zavezanca v zvezi z izpolnjevanjem davčne obveznosti. Z vidika vloge, ki jo ima država, pa je treba sprejemati in izvajati tudi ukrepe, ki zasledujejo učinkovitost plačila davčnega dolga.

Odpis, delni odpis, obročno plačilo in odlog davčnega dolga predstavljajo izjemo od siceršnje z zakonom predpisane obveznosti davčnega zavezanca, da poravna davčni dolg v predpisani višini in v predpisanih rokih. Pri predpisanih pogojih za uveljavljanje davčne ugodnosti gre za davčno dobroto in ne za pridobljeno (socialno) pravico. Zakon o davčnem postopku ne določa nobenih omejitev glede postopkov za odlog ali obročno plačilo, kar pomeni, da ni podane zakonske omejitve, po kateri bi davčni zavezanec samo enkrat lahko vložil vlogo za odlog in obročno plačilo. Pomembno je tudi, da je davčni zavezanec v odločbi, s katero mu je dovoljeno obročno plačilo davka in s tem tudi praktično podaljšanje roka za plačilo, opozorjen na posledice zamude plačila obroka.

Z zasledovanjem znižanja stroškov davčnega zavezanca v zvezi z davčno izvršbo navajamo ukrepe, sprejete v zadnjih letih: razširjena možnost pobota, neodmera davka, ki je prihodek lokalnih skupnosti, če ta ne presega pet evrov, zvišanje meje za začetek davčne izvršbe, znižanje stroškov davčne izvršbe.

Iz predstavljenih razlogov v odgovoru ni mogoče pritrditi poslancu, da so stroški postopka izvršbe bistveno višji, kot znaša znesek, nad katerim se davčna izvršba lahko začne, ter da je zato slednji znesek bistveno prenizek.

Z vsemi ukrepi, usmerjenimi v najnižje dohodkovne razrede, so bili davčno razbremenjeni zavezanci za skupno okoli 20 milijonov evrov. Davčna politika je bila oblikovana na način, da je omogočila konkurenčnost slovenskega poslovnega okolja in nadaljnjo gospodarsko rast ter obenem zagotovila stabilne vire financiranja javne porabe in enakomerno porazdelitev bremen ter pravno varnost zavezancem.

Statistični podatki omogočajo vpogled v to, da je način sporazumevanja uslužbencev Finančne uprave RS (FURS) z davčnimi zavezanci na visoki ravni. V letu 2017 je FURS odgovoril na 985.991 vprašanj zavezancev (974.138 ustnih in 11.853 pisnih). Pri tem pa je prejel le 28 pripomb, kar je 0,003 % od vseh odgovorov. To pomeni, da je FURS na vsakih 100.000 odgovorov prejel tri pripombe davčnih zavezancev.

Dobri rezultati opravljenih davčnih nadzorov in ukrepov, s katerimi se zasleduje učinkovito pobiranje davkov, so razvidni iz letnega poročila FURS za leto 2017. Zaradi varovanja davčne tajnosti ni mogoče razkriti podatkov, s katerimi bi bilo mogoče nazorno prikazati uspešne rezultate davčnega nadzora in davčne izvršbe še v konkretnih primerih.

V zvezi z davčno izvršbo vlada pojasnjuje, da je način vodenja postopka v posameznem primeru odvisen od višine dolga, učinki ukrepov izterjave dolga pa so v večji meri odvisni od premoženjskega stanja dolžnika. Obstajajo tudi davčni dolžniki, ki nimajo premoženja, na katerega bi bilo mogoče poseči z izvršbo, oziroma je za izterjavo treba izvesti zahtevnejše postopke, predvsem v primeru, če dolžnik prenese premoženje na povezane osebe ali tretje, prenese opravljanje celotne dejavnosti na drug poslovni subjekt brez statusnega preoblikovanja ali izvede kakšna druga dejanja z namenom izogniti se plačilu dolgovanih obveznosti. Podatki FURS izkazujejo pozitivne kazalnike za leto 2017 pri gibanju davčnega dolga in uspešnosti izterjave.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

22.3.2019 13:54:45:
Nova komponenta za elektronski podpis

22.3.2019 12:51:58:
Brezplačen posvet o zaposlovanju tujcev - 28. 3. 2019

18.3.2019 14:52:30:
Vlada določila besedilo predloga novele Zakona o davčnem postopku

12.3.2019 13:48:36:
Odgovor na poslansko pobudo o neskladju Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev ter Zakona o socialno varstvenih prejemkih

12.3.2019 13:02:47:
Vlada sprejela odgovor na poslansko vprašanje v zvezi s prostovoljstvom

Najnovejši članki:

22.3.2019 11:16:41:
Predvidene zakonske spremembe po Sporazumu med strankami za leto 2019 - marec 2019

22.3.2019 11:11:52:
Možnost oddaje davčnih obračunov do 8. 4. 2019

21.3.2019 12:19:35:
Nadomestila za predložitev letnih in drugih poročil

18.3.2019 19:51:19:
Predstavljene novosti na področju pokojninske in socialne zakonodaje ter zakonodaje s področja trga dela

15.3.2019 13:14:12:
Vprašanja davčnih zavezancev s področja DDV - pojasnilo FURS

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT