Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 10.4.2018 7:35:11

Vlada sprejela Zakon o spremembi Zakona o podaljšanju prehodnega obdobja na področju prostega gibanja državljanov Republike Hrvaške in njihovih družinskih članov

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela Zakon o spremembi Zakona o podaljšanju prehodnega obdobja na področju prostega gibanja državljanov Republike Hrvaške in njihovih družinskih članov Vlada sprejela Zakon o spremembi Zakona o podaljšanju prehodnega obdobja na področju prostega gibanja državljanov Republike Hrvaške in njihovih družinskih članov.

Cilj predloga zakona je podaljšanje prehodnega obdobja na področju prostega gibanja državljanov Republike Hrvaške in njihovih družinskih članov za nadaljnje dveletno obdobje, to je do 30. junija 2020, ter s tem zagotavljanje zaposlovanja državljanov Republike Hrvaške in njihovih družinskih članov v odvisnosti od stanja na trgu dela Republike Slovenije ter posledično zagotovitev nadaljnjega stabilnega delovanja slovenskega trga dela v prihodnjih dveh letih.

Kljub izboljšanju splošne situacije na trgu dela v Sloveniji, na področju aktivne politike zaposlovanja ostaja še precej izzivov. V tem trenutku so aktualna prizadevanja za čimprejšnjo aktivacijo brezposelnih oseb in pospešitev izhodov v zaposlitev ter s tem povezano učinkovitejše izvajanje ukrepov aktivne politike zaposlovanja. Brezposelni v Sloveniji iz težje zaposljivih skupin ostajajo v primerjavi z drugimi brezposelni dlje časa v registru brezposelnih kljub temu, da beležimo povečano povpraševanje po kadrih. Ne gre spregledati tudi dejstva, da je v zadnjih letih opazno upadanje deleža neposredno zaposljivih oseb; skoraj polovica brezposelnih oseb je zaposljivih le z dodatnimi aktivnostmi, narašča tudi delež zaposljivih z intenzivno oz. poglobljeno podporo. Bistveno je tako krepiti programe usposabljanja in izobraževanja za krepitev znanj, spretnosti in kompetenc, ki jih trg potrebuje.

Zaradi navedenega ter upoštevajoč geografsko in kulturno bližino, jezikovno sorodnost ter razvito mrežo neformalnih in sorodstvenih povezav, bi lahko imela izenačitev državljanov Republike Hrvaške z domačimi delavci pomemben negativen vpliv na stanje na domačem trgu dela in stopnjo brezposelnosti, predvsem na področju nižje izobražene delovne sile in mladih. Hrvaška se namreč tudi po oceni Evropske komisije sooča z povečanimi emigracijami, ljudje so torej bolj motivirani za odselitev ali iskanje dela v sosednjih državah.

Ne glede na našteta dejstva imajo slovenski delodajalci že sedaj možnost zaposlitve hrvaških državljanov v devetih poklicih, v katerih v Sloveniji primanjkuje ustreznega kadra. Odredba o določitvi poklicev, v katerih zaposlitev tujca ni vezana na trg dela (Uradni list RS, št. 32/17, 52/17 in 5/18) določa poklice, v zvezi s katerimi se soglasje k enotnemu dovoljenju ali pisni odobritvi za namen zaposlitve tujca poda brez ugotavljanja izpolnjevanja pogoja, da v evidenci brezposelnih oseb ni ustrezne brezposelne osebe, in sicer velja za naslednje poklice: varilci ipd., vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, orodjarji ipd., strugarji ipd., Elektroinštalaterji, elektromehaniki, zidarji, tesarji ipd., kuharji.

Vir: MDDSZ

Zadnji članki iz rubrike:

17.4.2018 13:52:44:
Vlada sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje v zvezi s primerjavo med slovenskimi plačami in plačami v državah EU

17.4.2018 13:52:06:
Vlada odgovarja na poslansko vprašanje o davčnem sistemu

17.4.2018 13:51:25:
Vlada ne podpira predloga poslancev za noveliranje zakona o prispevkih za socialno varnost

17.4.2018 13:19:33:
AJPES - Iskanje po povezanih osebah

17.4.2018 13:15:30:
Novost pri izvajanju turističnega vodenja v Republiki Sloveniji

Najnovejši članki:

20.4.2018 15:40:23:
Davčni vidik zasebne rabe službenih vozil (e-gradivo)

20.4.2018 15:16:38:
Odpiranje gospodarske družbe (d. o. o.), spremembe kapitala, prodaja deležev - zgledi knjižb - 2018 (e-gradivo)

19.4.2018 15:13:23:
Splošno o davku na dodano vrednost

19.4.2018 15:04:40:
Spremembe zakonodaje na področju DDV

19.4.2018 14:35:55:
Davek na dodano vrednost - računi

Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT