Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 9.4.2018 19:56:16

Vlada odgovarja na poslansko vprašanje glede samozaložništva

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada odgovarja na poslansko vprašanje glede samozaložništva Racunovodja.com Vlada je na svoji 175. redni seji, ki je potekala 5. aprila 2018, sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje Vinka Gorenaka glede ureditve davčne zakonodaje s ciljem upoštevanja samozaložništva.

Vlada v odgovoru pojasnjuje, da se je državljan, ki ga v vprašanju izpostavlja poslanec Gorenak, v preteklem obdobju večkrat obrnil na ministrstvo za finance v zvezi z davčno obravnavo dohodkov, doseženih z izdajo knjig v samozaložbi, bodisi s formalnimi pritožbami v konkretnih davčnih postopkih bodisi z zahtevami za drugačno davčno obravnavo njegovega konkretnega primera, in sicer z utemeljevanjem, da se stroške za avtorstvo v samozaložbi lahko določi samo s cenitvijo na osnovi vrednosti avtorskih pol po normativih ASS ter da davčne zakonodaje za samozaložbo v Sloveniji še nimamo. Obračal se je tudi na druge institucije in resorje, npr. varuha človekovih pravic, predsednika države, ministrstvo za šolstvo in šport ter DZ oz. poslance, na podlagi česar je bila v letu 2011 tudi podana pisna poslanska pobuda ministru za finance za posebno davčno obravnavo samozaložbe.

Ministrstvo za finance je omenjenemu državljanu poskušalo na več načinov, pisno pa tudi ustno na sestankih, pojasniti način obdavčenja dohodkov fizičnih oseb in še posebej dohodkov, doseženih z izdajanjem knjig v samozaložbi. Formalne pritožbe v konkretnih postopkih pa so bile obravnavane v okviru predpisanih postopkov. Vse pobude in zaprosila za pojasnila drugih institucij in resorjev v zvezi s problematiko tega državljana so bila proučena in podani odgovori.

Dosedanja komunikacija omenjenega državljana na ravni ministrstva za finance in Finančne uprave RS kaže na to, da omenjeni državljan ne sprejema nikakršnega pojasnila in vztraja pri svojem stališču glede neupravičenosti obdavčitve, navkljub že tudi sodni presoji o ustreznosti obdavčitve za določena davčna leta. Prav tako ni pripravljen slediti nobenim priporočilom oz. nasvetom, ki so mu bili dani z namenom, da si uredi obravnavo dohodkov v skladu z veljavno davčno zakonodajo.

Proučen je bil tudi dopis ministrstva za izobraževanje, na katerega je ministrstvo za finance odgovorilo. Podan je bil celovit odgovor tako z vidika problematike konkretnega zavezanca kot tudi z vidika sistemske ureditve davčne obravnave dohodkov, doseženih z izdajo knjig v samozaložbi. Podano je bilo mnenje, da je veljavna ureditev obdavčitve dohodkov, doseženih z izdajo knjig v samozaložbi, ustrezna in da je z vidika obravnave posameznega zavezanca tudi pomembno, da zavezanec davčnemu organu ustrezno prijavi svoj davčni status.

Zakonske spremembe v smislu pobud omenjenega državljana niso predvidene, saj je davčna obravnava ustrezna in glede na naravo samozaložniške dejavnosti, primerjalno z drugimi dejavnostmi, ni mogoče ugotoviti objektivnih razlogov, na podlagi katerih bi bila samozaložniška dejavnost obravnavana drugače kot druge dejavnosti. Ob tem je treba poudariti tudi, da je po letu 2011 oz. z letom 2013 prišlo do pomembnih sprememb v davčni zakonodaji na segmentu določanja davčne osnove od dohodka iz dejavnosti. Sistem določanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov je bil prenovljen z namenom večje enostavnosti in predvidljivosti za zavezance z majhnim obsegom poslovanja. V tem okviru so bili med drugim povečani normirani odhodki s 25 % doseženih prihodkov na 80 % doseženih prihodkov, povečani prihodkovni pogoji za vstop v sistem normiranih odhodkov ter opravljena izključitev iz sintetične obdavčitve na letni ravni s progresivno davčno lestvico. Vse navedeno je relevantno tudi za dohodke, dosežene z izdajo knjig v samozaložbi, oz. imajo tudi zavezanci s tovrstnimi dohodki možnost se pod določenimi pogoji odločiti za ugotavljanje davčne osnove na poenostavljen način.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

5.8.2020 16:05:26:
Podatki za obračun plač za julij 2020

5.8.2020 15:58:40:
Količnik rasti cen prehrambnih izdelkov (znesek regresa za prehrano med delom za obdobje julij–december 2020)

4.8.2020 15:51:09:
Javni poziv za vložitev napovedi za odmero dohodnine za leto 2019

4.8.2020 15:51:46:
Šestmesečna odložitev začetka uporabe sprememb DDV zakonodaje iz naslova širitve sistema »vse na enem mestu - VEM«

29.7.2020 17:24:46:
Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT