Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 26.2.2018 7:15:09

Vlada se strinja s spremembami evropske uredbe o skupnih pravilih za dostop do mednarodnega trga avtobusnih prevozov

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada se strinja s spremembami evropske uredbe o skupnih pravilih za dostop do mednarodnega trga avtobusnih prevozov Vlada je na svoji 164. redni seji, ki je potekala 18. 1. 2018, sprejela sklep, da se načeloma strinja s spremembami uredbe Evropskega parlamenta in sveta o skupnih pravilih za dostop do mednarodnega trga avtobusnih prevozov. Ta uvaja delno liberalizacijo nacionalnih trgov linijskih avtobusnih prevozov, kar naj bi prispevalo k boljšemu delovanju enotnega trga cestnega prevoza, njegovi učinkovitosti in konkurenčnosti.

Republika Slovenija (RS) se ne strinja se s sedanjim predlogom uredbe, da je dovoljena kabotaža do 100 km zračne linije, zato bo zagovarjala pristop, da se pri določanju zračne črte, do katere je dovoljena kabotaža, upošteva velikost države. Prav tako se ne strinja s predlaganim načinom izdaje dovoljenja za nacionalne linijske prevoze. RS je teritorialno majhna država in bi, če bi bil tak predlog uredbe sprejet, skoraj v celoti odprla domači trg prevozov oseb mimo trenutne ureditve medkrajevnih prevozov. To bi lahko poseglo v obstoječo gospodarsko javno službo do te mere, da bi bilo treba ukiniti precej medkrajevnih linij, ki sedaj obratujejo. RS se zaradi tega zavzema, da je treba nujno upoštevati velikost države in predlaga opravljanje medkrajevnih potniških prevozov na zračni razdalji do 250 kilometrov. RS se tudi ne strinja z ukinitvijo potniških spremnic za občasne prevoze potnikov, ker bi nadzorni organi zaradi tega težje opravljali nadzor.

RS načeloma podpira vzpostavitev regulatornega organa za cestni prevoz potnikov, in sicer v okviru že obstoječih organov. Ta regulatorni organ bo izvajal gospodarske (ekonomske) analize, ali bi predlagan nov prevoz ogrozil gospodarsko ravnovesje pogodbe o izvajanju javne službe, zbiral in zagotavljal informacije o dostopu do avtobusne postaje ter odločal o pritožbah zoper odločitve upravljavcev avtobusne postaje. To bo posledično zahtevalo dodatne zaposlitve in novo programsko opremo.

RS se strinja s spremembo postopkov za izdajo dovoljenj za linijske prevoze potnikov. Prav tako bo zaradi zmanjšanja administrativnih ovir podprla možnost uporabe elektronskih dokumentov (elektronske vloge za izdajo dovoljenj za mednarodne avtobusne linije), vendar v tej meri, da ne bo težje izvajati nadzora. Glede dostopa do avtobusnih postaj bo RS podprla rešitev, ki bo omogočala enak dostop do avtobusnih postaj in nediskriminacijo med prevozniki.

Nadzorna organa – Inšpektorat RS za infrastrukturo in Finančna uprava RS – pa se ne strinjata s predlogom ukinitve potniške spremnice za občasne prevoze potnikov, ker bi zaradi tega težje pridobivala podatke za obračun DDV pri občasnih prevozih.

Vir: MzI

Zadnji članki iz rubrike:

7.2.2020 17:36:17:
Sprememba frekvence poročanja o dolžnikih iz zdravstvenega zavarovanja

7.2.2020 16:40:20:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) boste od bank in hranilnic prejeli letno informacijo o obračunanih nadomestilih

7.2.2020 16:35:33:
Problematika zapiranja računov tujim državljanom in podjetjem v tuji lasti

5.2.2020 18:10:58:
V primeru bolezni opravičena obveznost odziva na vabila in napotnice Zavoda

3.2.2020 17:22:03:
Vlada odgovarja na pobudo glede minimalne plače

Najnovejši članki:

19.2.2020 16:08:38:
Brošura o dohodku iz dejavnosti - Podrobnejši opis

19.2.2020 14:08:06:
Napoved za odmero dohodnine od drugih obresti

19.2.2020 14:02:33:
Napoved za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov

19.2.2020 13:57:12:
Napoved dohodnine od dividend

19.2.2020 13:48:10:
Obdavčitev obresti

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT