Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Kopač zavrnil očitke nevladnih organizacij glede priprave NEP

Čas: 4.2.2004 19:05:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Ljubljana, 4. februarja (STA) - Na predlog odbora DZ za infrastrukturo in okolje je bila danes v prostorih parlamenta javna predstavitev mnenj o predlogu resolucije o nacionalnem energetskem programu (NEP), ki je že v državnozborski obravnavi. Minister za okolje, prostor in energijo je zavrnil očitke nekaterih nevladnih organizacij, da je vladni predlog resolucije s strokovnega vidika slab, saj naj ne bi vseboval variantnega pristopa. Okoljevarstveniki so izrazili tudi nezadovoljstvo, ker jih vladna stran ni povabila k sodelovanju pri pripravi NEP, kar pa je Kopač zavrnil. Za pripravo dobrih sto strani programa so namreč po njegovih besedah odšteli okrog 100 milijonov tolarjev, več kot polovico te vsote pa namenili prav nevladnim organizacijam, ki so bile vpete v pripravo programa, je poudaril okoljski minister in dodal, da je program treba sprejeti čim prej, še pred pristopom Slovenije k EU, medtem ko so predstavniki iz nekaterih nevladnih organizacij državni zbor pozvali, naj takšnega vladnega programa ne sprejme.

V zadnjem obdobju so bili po trditvah Kopača soočeni celo z izsiljevanjem nekaterih nevladnih organizacij. Te naj bi zahtevale sklenitev dodatnih pogodb o sodelovanju pri pripravi NEP, v nasprotnem pa so zapretile s hudimi kritikami na račun sedaj predlaganega programa. "To smo nazadnje tudi doživeli," je dejal Kopač, ki je sicer izrazil prepričanje, da gre za dokument, ki izraža najvišji konsenz slovenske strokovne javnosti glede ravnanja z energijo. "Vsak, ki je želel sodelovati, je lahko sodeloval," je Kopač zavrnil očitke nevladnih organizacij. Javna razprava je bila namreč po njegovih ugotovitvah "dolga in temeljita", pripombe in predloge iz nje pa da so poskušali upoštevati v največji možni meri. Kopač je vseeno izrazil pripravljenost vključiti dodatne predloge v predlog NEP v obliki dopolnil odbora DZ za infrastrukturo in okolje, sicer pa je navzoče pozval h konstruktivnemu dialogu, da bi NEP in "manj zahtevne" spremembe veljavnega energetskega zakona, ki mu bodo sledile, bile "pod streho" do 1. maja.

V nadaljevanju je orisal cilje predlaganega NEP in med njimi izpostavil zanesljivost in kakovost oskrbe z energijo, za kar je tudi v prihodnje treba vsaj 75 odstotkov električne energije proizvesti v Sloveniji. Sicer pa je po njegovem mnenju treba ohraniti tudi večinsko lastništvo države v pomembnih elektroenergetskih objektih. Odprava nacionalnih teritorialnih omejitev je pripeljala do tega, da trgovci z električno energijo ponujajo električno energijo po izredno nizkih cenah, ki ne temeljijo na dolgoročni ekonomski logiki. Prevzemi elektroenergetskih družb ne prinašajo ustreznih donosov iz poslovanja, zato je pričakovati, da se bodo zahtevani donosi realizirali na podlagi višjih cen, opozarja predlog NEP. Drugi pomembni cilji slednjega so med drugim konkurenčna oskrba z energijo, ekonomsko upravičena raba obnovljivih virov energije ter spodbujanje soproizvodnje.

Da je NEP treba sprejeti čim prej, se je v nadaljevanju strinjal tudi predsednik upravnega odbora Združenja za energetiko pri GZS Milan Medved. Zbornično združenje, ki vključuje elektroenergetske družbe s skupno prek 14.000 zaposlenimi, je predlog NEP obravnavalo že septembra lani, "z nekaj pripombami in dopolnitvi, ki so bile v večini vključene v današnji predlog NEP, pa je slednjega v celoti podprlo in predlagalo njegov čim prejšnji sprejem," je razložil Medved. V družbah energetskih dejavnosti namreč prevladuje mnenje, da na ta program čakajo že predolgo, še zlasti pa so nezadovoljni s dolgotrajnimi postopki pridobivanja potrebnih dovoljenj za gradnjo in obnovo elektroenergetskih objektov, med njimi tudi daljnovodov. "Naše družbe imajo izdelane strateške načrte, potrebujemo pa strategijo energetske oskrbe Slovenije, ki jo lahko ponudi NEP," je dodal. Podjetja zato pričakujejo okvir za izpeljavo svojih strateških načrtov do 1. maja, "odgovornost za kakovostno in zanesljivo oskrbo z električno energijo pa naj nato prevzamejo nase tisti, ki blokirajo gradnjo in obnovo elektroenergetskih objektov," je sklenil Medved.

Tudi po prepričanju Maksa Babuderja, direktorja Elektroinštituta Milan Vidmar, je treba takoj začeti z novim investicijskim ciklusom na področju proizvodnje, prenosa in distribucije električne energije. Sicer pa NEP po njegovem mnenju obravnava dovolj temeljito vse segmente energetike, morda so nekateri le nekoliko bolj poudarjeni od drugih. Osrednjo vloga pri zanesljivi in kakovostni oskrbi Slovenije z električno energijo mora še naprej biti v domeni hidroelektrarn, termoelektrarn ter nuklearne elektrarne, alternativni viri so lahko le v podrejenem položaju, je še menil. Dokument je po prepričanju Babuderja treba sprejeti, le dinamiko njegove prenove bi morali skrajšati s sedaj predvidenih pet let.

Natan Bernot iz slovenskega odbora Svetovnega energetskega sveta je dejal, da je slednji sprejel mnenje o predlogu NEP v petnajstih točkah, v prvi pa so zapisali, da je treba nacionalni program sprejeti, "da lahko gremo naprej". To pa je po razlagi staroste slovenske energetike priprava novega nacionalnega programa, ki bi lahko povzel tudi tokratno javno razpravo.

Kritika nevladnih organizacij se je nato začela z nastopom Dušana Pluta. "Slovenija se po porabi surovin in materialov uvršča v primerjavi s petnajstimi sedanjimi članicami EU na prvo mesto," je Plut opozoril na večanje deleža umazane industrije. Poleg tega je Mednarodna okoljska organizacija Slovenijo uvrstila na zadnje mesto po uporabi obnovljivih virov energije, kljub večanju njihovega deleža v zadnjem obdobju. "V letu 2001 so se emisije toplogrednih plinov v Sloveniji povečale za osem odstotkov in naša država trenutno ne sledi lastnim mednarodno podpisanim obveznostim," je poudaril Plut in dodal, da ob nadaljevanju trendov, ki so zapisani v predlogu NEP, zagotovo ne bomo dosegli zmanjšanja emisij toplogrednih plinov. Nasprotno, Evropska komisija po besedah Pluta Sloveniji napoveduje celo njihovo povečanje v obdobju 2015-2020, država pa bo glede na NEP šele po tem letu dosegla sedanje povprečne potrošnje porabe primarne energije na enoto BDP.

Zato po njegovem mnenju NEP potrebuje tudi inačico, ki bo izhajala iz stabilizacije porabe primerne energije do leta 2010 in nato njenem zmanjševanju, razen v primeru zelo visoke gospodarske rasti, vsaj štiri odstotke letno. Plut pogreša tudi radikalno in glede na vse večjo energetsko intenzivnost bistveno zmanjšanje slednje, letno vsaj za tri odstotke. V NEP bi morali po njegovem mnenju bolj poudariti povečanje soproizvodnje električne energije in toplote ter deleža obnovljivih virov energije. Med nujnimi kratkoročnimi ukrepi je omenil izdelavo akcijskega programa nacionalnega energijskega varčevanja zlasti v javnem sektorju, pa tudi zmanjševanja energetske intenzivnosti, ki je začela rasti lani, po ugotovitvi Pluta pa je škodljiva tako z okoljskega kot tudi gospodarskega vidika. Strokovnjake je pozval, naj slovenski javnosti jasno povejo, da "energetski viri Slovenije niso primerni za takšno strategijo gospodarskega razvoja in način življenja, kakor si ga sedaj predstavljamo". To smo po njegovem dolžni tudi zaradi prihodnjih generacij.

Miha Tomšič, ki je v razpravi nastopil kot predstavnik Sveta za varstvo okolja RS, je, rekoč, da ima s tega položaja večjo moč, pozval državni zbor, naj vladnega predloga NEP ne sprejme. Pred dnevi mu je v roke prišla Bela knjiga o energetskem razvoju Kosova, kot strokovnjak pa je ugotovil, da je "vladni predlog NEP strokovno bistveno slabši od kosovskega". Slovenija si tega neposredno pred vstopom v EU zagotovo ne bi smela privoščiti, je dodal. "Ni res, da so bile strokovne osnove na razpolago javnosti," je zavrnil Kopačevo trditev. Sicer pa bo senca tega nestrokovnega NEP po njegovem prepričanju padla na celotno slovensko strokovno javnost. "Zato tega umazanega perila ne perimo v mednarodni javnosti, ampak najprej v lastni hiši razčistimo, kaj je strokovno," je bil kritičen Tomšič.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 4.2.2004:
20:27: Dernovšek postal novi izvršni direktor za področje trgovine v Avtotehni

19:42: Napovedano zaprtje celulozne proizvodnje v Vipapu zamrznjeno za en mesec

19:05: Kopač zavrnil očitke nevladnih organizacij glede priprave NEP

18:41: KGZS naj ne bi več pobirala pavšalnih zborničnih prispevkov

18:29: V ospredju pogajanj o plačnem dogovoru eskalacija plač in ureditev minimalne plače

18:23: Holding IMV za delež v Revozu prejel 38,6 milijona evrov kupnine

17:35: ESS na prihodnji izredni seji o razmerah v gospodarstvu in pripravljenosti na EU

17:16: Kompas MTS v letu 2003 presegel zastavljene načrte

16:32: Primorje bo letos zniževalo stroške

16:14: Popravek novice z naslovom Za spodbujanje podjetništva in konkurenčnosti letos blizu štiri milijarde tolarjev

15:54: Prevent z italijanskim partnerjem GBR ustanovil skupno družbo

15:07: Slovenija letos za promocijo turizma namenja 1,2 milijarde tolarjev

14:56: SBI 20 se je obrnil navzdol (daljše)

14:13: Na obalno-kraškem območju vse več zaraščenih kmetijskih površin

14:02: Tečajna lista Banke Slovenije

13:58: Noži Ravne do boljšega poslovanja tudi z novimi materiali in izdelki

13:54: Sintal lani s 6,42 milijarde tolarjev prihodkov

13:07: Termam Čatež slabo kaže tudi na Pagu

13:03: SBI 20 se je obrnil navzdol (krajše)

12:52: Prva opozorilna stavka industrijskih sindikatov napovedana za 25. februar

12:38: Za spodbujanje podjetništva in konkurenčnosti letos blizu štiri milijarde tolarjev

12:07: Vlada bo pripravila svoj predlog sprememb zakona o graditvi objektov

11:48: Slovenske medbančne obrestne mere (SITIBOR) na dan 4. februarja 2004

11:20: Pergam: Vlada naj prepreči zapiranje celulozne proizvodnje v Vipap Videm Krško

11:17: Varovana stanovanja v Celju bo gradil Remont

10:25: Nova celuloza za podaljšanje proizvodnje v krški družbi

07:16: Tečajna lista Nove Ljubljanske banke d.d.

00:14: Stališča o načinu eskalacije v novem plačnem dogovoru zelo različna

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde