Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke
Razširi 

Normiranci – DDD-DDD OZ. DOHDEJ 2022 V SLIKI IN BESEDI

Ocenjeno trajanje izobraževanja: 13 minut (3.294 besed)

Spoštovani uporabniki

Za vas smo pripravili praktično ponazoritev priprave in oddaje DDD-DDD oz. Dohdej za davčno leto 2022.

Rok za oddajo letnega poročila je praviloma 31. marec.

Državni zbor RS je 11. marca sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini (ZDoh-2Z), ki je bil objavljen v Uradnem listu RS št. 39/2022. Zakon je začel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije (22. marca 2022) in se uporablja za davčna leta, ki se začnejo od vključno 1. januarja 2022.

56. člen ZDoh-2 določa: Obvezni prispevki za socialno varnost, ki se nanašajo na socialno zavarovanje zavezanca po tem poglavju, ki jih za zavezanca v skladu s posebnimi predpisi plačuje Slovenija ali samoupravna lokalna skupnost, se ne štejejo za prihodek in se ne priznajo kot odhodek zavezanca po ZDoh-2.

Navedeno velja le za davčno obravnavo prihodkov/odhodkov, medtem ko računovodski vidik zahteva evidentiranje tovrstnih plačil kot prihodek. To pomeni, da so prihodki v davčnem obračunu vključeni v postavko 1. Prihodki, ugotovljeni po računovodskih predpisih, hkrati pa izvzeti v novi postavki 2.9 - Izvzem prihodkov iz naslova obveznih prispevkov za socialno varnost, ki jih za zavezanca v skladu s posebnimi predpisi plačuje Slovenija ali samoupravna lokalna skupnost v skladu s tretjim odstavkom 56. člena ZDoh-2.

 

Za leto 2022 davčni obračun oddajamo neposredno na eDavkih.

Kazalo

Kazalo | Normiranci – DDD-DDD OZ. DOHDEJ 2022 V SLIKI IN BESEDI | 1 KAKO ZAČETI?