Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke
Razširi 

Normiranci – DDD-DDD OZ. DOHDEJ 2021 V SLIKI IN BESEDI

dopolnitev marec 2022

Ocenjeno trajanje izobraževanja: 18 minut (4.492 besed)

Spoštovani uporabniki

Za vas smo pripravili praktično ponazoritev priprave in oddaje DDD-DDD oz. Dohdej za leto 2021.

Rok za oddajo letnega poročila je praviloma 31. marec. Z ZUOPCE je za leto 2022 rok podaljšan na 30. april. Ker je ta dan sobota je potrebno letno poročili predložiti do vključno 3. maja 2022. Letno poročilo predložimo AJPES.

Med prihodke vključimo tudi vse prihodke, ki so jih upravičenci dosegli iz naslova državnih pomoči (in jih ne bodo vračali), določenih v interventnih ukrepih. Med njimi bomo prihodke, ki so oproščeni plačila dohodnine – npr. mesečni temeljni dohodek (MTD), izključili med popravki (točka 2.8). Morda velja opozoriti, da se oproščeni prispevki (za npr. kulturnike) ne izvzemajo iz davčnega obračuna. To pomeni, da jih prištejemo k prihodkom, popravka oproščenih prihodkov pa v davčnem obračunu ne izvzamemo, saj se šteje, da je že vključen med normirane odhodke. Stališče FURS velja za davčno leto 2021 SPREMEMBA ZARADI SPREMEMB ZDOH-2.

DOPOLNITEV E-SEMINARJA JE POVEZANA S SPREMEMBO ZDOH-2: Državni zbor RS je 11. marca sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini (ZDoh-2Z), ki je bil objavljen v Uradnem listu RS št. 39/2022. Zakon je začel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije (22. marca 2022) in se uporablja za davčna leta, ki se začnejo od vključno 1. januarja 2022.

Na davčno leto 2021 vpliva dopolnitev 56. člena ZDoh-2: Obvezni prispevki za socialno varnost, ki se nanašajo na socialno zavarovanje zavezanca po tem poglavju, ki jih za zavezanca v skladu s posebnimi predpisi plačuje Slovenija ali samoupravna lokalna skupnost, se ne štejejo za prihodek in se ne priznajo kot odhodek zavezanca po tem poglavju zakona.

Če davčno osnovo ugotavljamo z upoštevanjem normiranih odhodkov IN smo davčni obračun že oddali je popravek obvezen že za leto 2021:

- če smo že oddali davčni obračun za leto 2021, lahko do 3.5.2022 oddamo popravek DDD-DDD in prihodke iz naslova oproščenih prispevkov izvzamemo pod točko 2.6.

- če še nismo oddali davčnega obračuna za leto 2021, lahko do 3.5.2022 oddamo DDD-DDD ter prihodke iz naslova oproščenih prispevkov izvzamemo pod točko 2.6.

- če smo že oddali davčni obračun za leto 2022 (npr. ob prenehanju,...) popravimo davčni obračun pod točko 2.9..

 

Za leto 2021 davčni obračun oddajamo neposredno na eDavkih.

Kazalo

Kazalo | Normiranci – DDD-DDD OZ. DOHDEJ 2021 V SLIKI IN BESEDI | 1 KAKO ZAČETI?