Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke
Razširi 

3.5.2 Pošiljanje podatkov iz letnih poročil za namene statistike in druge namene

V skladu s 1. odstavkom 59. člena ZGD-1 morajo družbe in podjetniki (razen podjetniki, pri katerih se upoštevajo normirani odhodki pri obdavčenju) v treh mesecih po koncu koledarskega leta poslati AJPES-u podatke iz letnih poročil o svojem premoženjskem in finančnem poslovanju ter poslovnem izidu za državno statistiko ter druge evidenčne, analitsko-informativne, raziskovalne in davčne namene.

Majhne družbe, ki niso zavezane k reviziji in podjetniki, katerih poslovno leto je enako koledarskemu letu, lahko izpolnijo obveznost pošiljanja podatkov za javno objavo tako, da ob predložitvi podatkov AJPES-u  navedejo, naj se podatki iz letnega poročila uporabijo tudi za javno objavo.

AJPES mora pošiljati podatke o posamezni družbi tudi Ministrstvu za finance in gospodarstvo – na njihovo zahtevo. Podatke mora AJPES v elektronski obliki posredovati državnim organom, pooblaščenim pravnim osebam, Banki SLO, članom Ekonomsko-socialnega sveta brezplačno, pravnim osebam pa proti plačilu

Družbe, ki se revidirajo in preiskujejo, morajo hkrati s predložitvijo revidiranih letnih poročil oz. preiskanih letnih računovodskih izkazov na spletni aplikaciji AJPES  potrditi pravilnost podatkov, oziroma popraviti podatke, ki so se spremenili pri opravljeni reviziji oziroma preiskavi letnih računovodskih izkazov.

Kazalo | 3.5 Javna objava podatkov in pošiljanje podatkov iz letnih poročil
3.5.1 Javna objava podatkov
| 3.5.2 Pošiljanje podatkov iz letnih poročil za namene statistike in druge namene | 4 SPLOŠNA PRAVILA O LETNEM POROČILU