Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

2 PRIJAVA V REGISTER ZAVEZANCEV ZA DAVEK IZ DEJAVNOSTI NA DURSU IN VIŠINA PAVŠALNIH PRISPEVKOV

Vpis oz. pridobitev statusa samostojnega podjetnika preko VEM točke oz. E-VEM točke vam lahko zagotovi tudi avtomatičen vpis v register zavezancev za davek iz dejavnosti. Davčni urad namreč na podlagi podatkov iz Poslovnega registra Slovenije izvede vpis po uradni dolžnosti za vse samostojne podjetnike ter ostale fizične osebe, ki opravljajo dejavnost in niso vpisane v Poslovni register Slovenije (1. odstavek 44. člena Zakona o davčni službi – UPB, Uradni list 1/2007, z dne 5. 1. 2007).

S tem vpisom se »popoldanski s.p.« vnese v register in z dnem vpisa mu začnejo teči obveznosti iz naslova pavšalnih prispevkov za socialno varnost. Popoldanski s.p. ima  obveznost plačevanja pavšalnih prispevkov za socialno varnost; to sta prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter prispevek za zdravstveno zavarovanje.  Do 15. dne v mesecu mora za pretekli mesec poravnati obveznosti prispevka, ki se nakazujeta na dva ločena podračuna oz. sklica prehodnega računa DURS-a.

Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje znaša od 01.04.2009 29,33 evra, od 1. aprila 2010 dalje pa 30,33 EUR. Prispevki za zdravstveno zavarovanje pa se glede na status »popoldanca« razlikujejo. Tako plačuje fizična oseba, ki je v delovnem razmerju pri glavnem delodajalcu in ima registriran tudi s.p. od 01.01.2010 4,34 evra. Študentje, ki imajo popoldanski s.p. ter  tisti  s.p.-ji, ki so uveljavili izvzem iz pokojninskega in invalidskega zavarovnja po 1. odstavku 18.člena ZPIZ-1(upokojenci)  morajo od 14.02.2009 dalje plačevati prispevek za zdravstveno zavarovanje v višini 13,45 % od osnove, ki je najmanj v višini minimalne plače.

Povezava na podatek o višini pavšalnih stroškov, objavljenih na spletni strani Davčne uprave.

Povezava na pojasnilo Davčne uprave.

Višina minimalne plače.

Ob vpisu v register davčnih zavezancev popoldanski s.p. ne dobi kontrolne številke, zato svetujem, da se vsaj s tem razlogom oglasi na pristojnem davčnem uradu, ki dodeli t. i. kontrolno številko.

Kazalo | 1 STATUS S.P. (POPOLDANSKEGA ALI NEPOPOLDANSKEGA) JE VEDNO PODJETNIK | 2 PRIJAVA V REGISTER ZAVEZANCEV ZA DAVEK IZ DEJAVNOSTI NA DURSU IN VIŠINA PAVŠALNIH PRISPEVKOV | 3 OBVEZNOST VODENJA POSLOVNIH KNJIG