Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 7.2.2007 11:30:32

Roki za predložitev letnih poročil

Rubrika: Zaključni račun, letno poročilo, davčni obračunprint Natisni

Vsebina poročanja

AJPES je organizacija, ki je pooblaščena za obdelovanje in objavljanje podatkov iz letnih poročil. Letna poročila vsebujejo podatke o poslovanju in premoženjsko – finančnem položaju posameznih poslovnih subjektov. AJPES zbira in obdeluje podatke iz letnih poročil za dva namena:

 • za zagotovitev javnosti podatkov,
 • za statistične, informativno - analitične in raziskovalne namene (za državno statistiko).
AJPES pripravlja in vzdržuje podatkovne baze letnih poročil poslovnih subjektov za več let, uporabniki pa lahko pridobijo podatke na individualni ravni v obsegu in vsebini, ki je določena za informiranje javnosti, na agregatni ravni (na primer na ravni države, po dejavnostih, na ravni statističnih regij) pa v celotnem obsegu obdelanih podatkov.

Zavezanci za poročanje

Letna poročila oziroma podatke iz letnih poročil morajo predložiti AJPES naslednji poslovni subjekti:

 • gospodarske družbe (kapitalske družbe, osebne družbe, zadruge, podružnice tujega podjetja, gospodarska interesna združenja in druge organizacijske oblike, ki vodijo poslovne knjige in sestavijo letna poročila na način, kot velja za gospodarske družbe),
 • samostojni podjetniki, razen samostojnih podjetnikov, ki so obdavčeni na podlagi ugotovljenega dobička z upoštevanjem normiranih odhodkov,
 • pravne osebe javnega prava (neposredni in posredni proračunski uporabniki in druge osebe javnega prava),
 • nepridobitne organizacije - pravne osebe zasebnega prava,
 • društva.

Roki za predložitev letnih poročil

Roki za predložitev letnih poročil so odvisni od trajanja poslovnega leta, vrste letnega poročila in vrste poslovnega subjekta. Roki za predložitev letnih poročil so naslednji:

VRSTA POSLOVNEGA SUBJEKTA ZA ZAGOTOVITEV JAVNOSTI PODATKOV ZA DRŽAVNO STATISTIKO
Gospodarske družbe, zadruge Letna poročila - 3 mesece po koncu poslovnega leta Revidirana in konsolidirana letna poročila – 8 mesecev po koncu poslovnega leta do konca meseca marca
Samostojni podjetniki 3 mesece po koncu poslovnega leta (oziroma do konca meseca marca za preteklo leto) do konca meseca marca
Pravne osebe javnega prava do konca meseca februarja do konca meseca februarja
Nepridobitne organizacije - pravne osebe zasebnega prava do konca meseca februarja do konca meseca februarja
Društva

Letna poročila – do konca meseca marca

Revidirana letna poročila – do konca meseca avgusta

do konca meseca marca

Posebnosti pri rokih za predložitev letnih poročil:
 • Če je zadnji dan v mesecu februarju oziroma marcu nedelja, se rok za predložitev letnih poročil prestavi na prvi naslednji delovni dan.
 • Če je poslovno leto enako koledarskemu, je rok za predložitev letnih poročil za oba namena enak (razen za revidirana in konsolidirana letna poročila).

Način predložitve letnih poročil in priprava na deloAJPES omogoča predložitev letnih poročil za državno statistiko na več različnih načinov:

 • prek spletne aplikacije za vse vrste poslovnih subjektov,
 • s pomočjo Excelove preglednice (v obliki XML datoteke) za vse vrste poslovnih subjektov (razen za pravne osebe javnega prava),
 • na papirju (obrazci) za nepridobitne organizacije – pravne osebe zasebnega prava, za društva in za majhne samostojne podjetnike.
Najlažja in najbolj racionalna je uporaba elektronskega načina predlaganja letnih poročil. AJPES je izdelala računalniške programe z vgrajenimi računskimi in logičnimi kontrolami.

Letna poročila v neenotni obliki za namen zagotavljanja javnosti podatkov lahko društva in nepridobitne organizacije - pravne osebe zasebnega prava predložijo na papirju, gospodarske družbe, zadruge, samostojni podjetniki ter pravne osebe javnega prava pa IZKLJUČNO v PDF datoteki prek spletnega portala AJPES (spretni program "LP").

Računalniški program za vnos, kontrolo in pošiljanje podatkov iz letnih poročil so na voljo na spletnem portalu v rubriki Program za vnos do izteka roka za predložitev. Računalniške rešitve vsebujejo tudi tehnična navodila za ravnanje s programi, ki jih je priporočljivo prebrati pred pričetkom dela.

Uporaba računalniških programov je brezplačna.

Zadnji članki iz rubrike:

1.12.2015 18:12:30:
Letni popis za leto 2015

26.5.2015 11:46:30:
Izteka se rok za predložitev popravkov davčnih obračunov DDPO in DohDej po 53. členu ZDavP-2

12.5.2015 14:37:35:
Javna objava letnih poročil za leto 2014

24.3.2015 14:30:42:
Do 31. marca 2015 je treba oddati davčni obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti za leto 2014

23.3.2015 16:13:50:
Izteka se zakonski rok za predložitev davčnega obračuna davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2014

Najnovejši članki:

1.12.2015 18:03:35:
Obvestilo o načinu vodenja poslovnih knjig za leto 2016 za samostojne podjetnike in ostale zasebnike (dvostavno ali enostavno knjigovodstvo)

1.12.2015 16:46:00:
Predlog Pravilnika o dopolnitvah Pravilnika o davčnem obračunu davka od dohodkov pravnih oseb - 01. 12. 2015

1.12.2015 16:45:36:
Predlog Pravilnika o spremembah Pravilnika o obrazcu informativnega izračuna dohodnine in obrazcu napovedi za odmero dohodnine - 30. 11. 2015

1.12.2015 16:45:06:
Predlog Pravilnika o obrazcu vloge za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, obrazcu vloge za uveljavljanje olajšave za investiranje v osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost

1.12.2015 16:44:26:
Predlog Pravilnika o elektronskem vročanju - 27. 11. 2015

Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT